Tecuci, Teleorman

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tecuci
Tecuci-Kalinderu
—  Sat  —
Tecuci se află în România
{{{alt}}}
Tecuci
Poziția geografică
Coordonate: Coordonate: 44°20′30″N 24°51′34″E / 44.34167°N 24.85944°E / 44.34167; 24.8594444°20′30″N 24°51′34″E / 44.34167°N 24.85944°E / 44.34167; 24.85944

Țară  România
Județ Teleorman
Comună Balaci

Altitudine 140 m m.d.m.

Populație
 - Total 887 locuitori

Cod poștal 147007
Localnici

Tecuci este o localitate în județul Teleorman, Muntenia, România.

Localitatea Tecuci se învecinează cu: Balaci, Tufeni, Dobrotești, Plopi, Siliștea-Gumești, Burdeni, Miroși. Localizare Campia Gavanu-Burdea

Între noiembrie 2007 și mai 2008, șoseaua Ciolanesti-Tecuci a fost asfaltată.

În anul 2004 în comuna Balaci căt și in satul Tecuci a fost introdusă apa curentă. In anii următori se preconizează să inceapă și lucrările la rețeaua de canalizare. Satul deține o scoală dotată cu echipamentele necesare unui invațămant decent.

Mai este cunoscut și sub numele de Tecuci-Kalinderu. Prin Tecuci au trecut și pandurii lui Tudor Vladimirescu spre București in 1821.

Satul Tecuci este strabatut de DJ 703, legatută între DN65A Balaci(TR)si Tufeni(OT), recent asfaltat, căt si de DC 48, ce face legatura între Dobrotești și satul Tecuci, drum betonat in anul 2004-2005 (SAPARD). Podul de pe drumul judetean 703 km 98+642 peste pârâul Tecuci, la Tecuci com. Balaci, este in curs de reabilitare.

Este strabatut de pârâul Tecuci afluent al Vedea.

În iulie 2005 ca urmare a ploilor abundente a fost distrus barajul iazului piscicol Tecuci – pr. Tecuci – aflat in administrarea Primariei comunei Balaci – PIF 1970. A fost avariat corpul central, datorită deversarii coronamentului si avarierii amenajarii Mozăceni(AG) din amonte.

Anual se organizează un tărg (bălci) în satul Tecuci de Sf. Pantelimon, de 27 iulie.

În perioada interbelică in localitate a existat una dintre cele 4 judecători din județ. Pe harta intocmita de administratia ruseasca in anul 1835 sunt figurate unul din drumurile de posta din judet, cel ce lega Bucurestiul de Craiova prin Lada-Tecuci-Ciolanesti-Rosiori-Slatina. Principalele statii de posta din judetul teleorman erau Zimnicea, Tecuci, Rusii de Vede, Ciolanesti. Ruta Bucuresti Craiova prin Rusii de Vede era foarte importantă, ea constituind a doua cale de legatura cu Austria, prin Orsova-Timisoara, prima fiind prin Ardeal. Distanta medie intre statile de posta era de 20 km (lungime de o posta).

Satul Tecuci-Kalinderu la inceput era format din doua catune deosebite intre ele Tecuciul de Sus si Tecuciul de Jos, forma care se gaseste in acte pana in 1843, iar de atunci si pana in 1876 sub numele de Tecuciul din deal si Tecuciul din vale. In anul 1876 comuna s-a numit Tecuci asa cum se constata din actele starii civile si dupa stampile. In privinta etimologiei cuvantului Tecuci, s-au emis pana in prezent doua pareri :

1) cea a lui Philippide care admite ca cuvantul Tecuci vine din uralo-altaicul Tehekk-uciu care inseamna capatul sau marginea tarii. Satul trebuia sa fi fost dupa parerea lui Philippide localitatea de margine a stapanirii cumanilor.

2) o a doua parere ii apartine lui Welgand, care admite ca Tecuciul e de origine slava. Tecuci ar deriva de la verbul slav "Tecon" care inseamna curge. Cuvinte asemanatoare se gasesc si in bulgara "Tekusti" si chiar in limba rusa "Tecut" care inseamna curge. Satul Tecuci, este asezat de-a lungul paraului cu acelasi nume. In perioadele calduroase paraul Tecuci are portiuni, care seaca, iar in perioadele cu ploi abundente se revarsa din matca.

Asezamantul a fost construit pe un teren de 2 hectare, donatie a familiei Kalinderu, in acest scop: “noi, subsemnatii, facandu-ne Consiliul Judetean Teleorman , in care stapanim in devalmasie Mosia noastra Tecuci-Kalinderu, perdinte de comuna Tecuci-Kalinderu, Plasa Teleorman, cererea a’i inlesni infiintarea unui spital rural prin daruirea unei intinderi de doua (2) hectare , teren in partea despre Catunul Catelesti a sus disei mosii, venim printr’ aceasta a face cunoscut de obste si dupa formele cerute de legi, cum ca in vederea frumosului scopu de a veni in adjutorul satenilor bolnavi, facem de a nostra buna si libera vointa danie de veci Consiliului General al Judetului Teleorman acea parte de loc, spre a’l stapani ca un drept si adevarat acaret al sau, fara a ne opri nici un drept asupra lui, si fara ca veri o data cine-va din urmasii, mostenitorii sau neamurile noastre sa poata zminti intr nimic si sub nici un cuvant aceasta danie, de care suntem bucurosi ca putem ajuta la infiintarea unui asezamant asa de folositor tarei si de placut lui Dumnezeu”.

In Monitorul Oficial din data de 25 nov/7 dec 1889 apare urmatoarea informatie

Prin decretul regal cu No. 4.253 din 20 Noembre 1899, dupe propunerea facutä prin raport de acelasí dl. ministru, medicii mai josnotati sunt permutati, dupe cererea lor, provisorit pânà la concurs, in urmätórele posturi medicale, si anume :
D. docA Ernest Foulquier, actual medic al spitalului rural Tecuci-Calinderu, din judetul Teleorman, in asemenea calitate la spitalul rural Petresci-de-Sus, din judetul Gorj, in locul d-lui doctor Gr. Ninoveanu, permutat; D. doctor Arghir Babes actual medic la plaiurile unite Ialomita-Dâmbovita, din jude-
tul Dâmbovita, in postu de medic al spitalului rural Tecuci-Calinderu, din judetul Teleorman,in locul d-lui doctor E. Foulquier, permutat.

Tecuciul a dat si doi ministri , respectiv Valeriu Stoica, fost ministru de justitie intre 1996–2000 si Mariana Câmpeanu ministru muncii in mai multe mandate.

Vedere aeriana Tecuci pe google maps

Fotografii din satul Tecuci-Kalinderu: http://www.panoramio.com/user/4490119


Tecuci in enciclopedia Romaniei