Suspensie (topologie)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Suspensia unui cerc. Spațiul inițial este cel albastru, iar punctele de reducere sunt verzi.

În topologie, o ramură a matematicii, suspensia unui spațiu topologic X se obține intuitiv prin alungirea lui X într-un cilindru și apoi reducerea ambelor fețe de capăt (baze) la puncte. X este văzut ca fiind „suspendat” între aceste puncte.

Spațiul SX este uneori numit spațiul neredus, fără bază sau suspendat liber al lui X, pentru a-l distinge de suspensia redusă ΣX a unui spațiu punctat descris mai jos.

Suspensia redusă poate fi utilizată pentru a construi un omomorfism din grupurile de omotopie⁠(d), căruia i se aplică teorema suspensiei Freudenthal. În teoria omotopiei⁠(d) fenomenele care sunt conservate prin suspensie într-un sens adecvat alcătuiesc teoria omotopiei stabile⁠(d).

Definiția și proprietățile suspensiei[modificare | modificare sursă]

Suspensia unui spațiu topologic este spațiul definit ca:

unde fiecare este un punct, iar este proiecția acestui punct.

Asta înseamnă că suspensia este rezultatul atașării cilindrului pe fețele sale, și , la punctele de-a lungul proiecțiilor .

Se poate vedea suspensia ca două conuri având baza X lipite împreună pe bazele lor. Este, de asemenea, homeomorf cu cuplajul unde este un spațiu discret cu două puncte.

În termeni aproximativi, S mărește dimensiunea unui spațiu cu unu: de exemplu, pentru n ≥ 0 se trece de la o n-sferă la o (n+1)-sferă.

Având o aplicație continuă , există o aplicație continuă definită de unde parantezele pătrate denotă clasele de echivalență. Aceasta face din un functor din categoria spațiilor topologice în sine.

Suspensie redusă[modificare | modificare sursă]

Dacă X este un spațiu punctat cu punctele de bază x0, există o variantă la suspensie, care uenori este mai folositoare. Suspensia 'redusă' sau suspensia bazată ΣX a lui X este spațiul cât:

.

Asta este echivalent cu a considera SX și a reduce dreapta (x0 × I ) contopind cele două puncte de capăt într-unul singur. Punctul de bază a spațiului punctat ΣX este clasa de echivalență a lui (x0, 0).

Se poate arăta că suspensia redusă a lui X este homeomorfă cu smash-produsul⁠(d) lui X cu cercul trigonometric S1:

Pentru spațiile comune, cum ar fi CW complexele, suspensia redusă a lui X este echivalentă omotopic cu suspensia nebazată.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]