Silvostepă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Silvostepă

Silvostepa este o zonă de vegetație intermediară între o stepă și o pădure de foioase. Silvostepele se găsesc mai mult în Europa de Est, la granița dintre pădurile de foioase și stepa europeană.Amplasare. Silvestopa ocupa o mare parte din campiile periferice ale Carpatilor, intre 50-150 m, din podisurile Moldovei si Dobrogei, intre 50-250 m. Loessul si rocile loessoide reprezinta substratul care caracterizeaza majoritatea suprafetei. In Moldova se mai pot intalni nisipuri, marne, iar in Dobrogea calcare, sisturi verzi, roci eruptive.

Clima[modificare | modificare sursă]

Climatul este uscat, dar nu atat de secetos ca in stepa. Climatul din nordul Moldovei se caracterizeaza printr-un regim termic mai scazut si cu trasaturi continentale mai pronuntate. In restul silvostepei temperaturile sunt printre cele mai ridicate din tara. In regimul pluvial se resimte influenta submediteraneana, prin cel de-al doilea maxim de precipitatii din toamna.

Flora[modificare | modificare sursă]

Vegetatia lemnoasa din silvopstepa era si este reprezentata prin paduri de stejar de un fel deosebit: mai rare, adesea poienite, cu arbori scunzi, avand trunchiuri sinuoase si scheletul de ramuri foarte dezvoltat, cu multi arbusti care alcatuiesc desisuri de nepatruns. In nordul Moldovei specia edificatoare a acestor paduri este stejarul (Quercus robur). In sudul Moldovei, in Dobrogea, Muntenia si Oltenia locul acestei specii europene este luat de stejarul brumariu (Q. pedunculiflora), specie balcano-anatolica, la care se poate adauga, in unele situatii, stajarul pufos (Q.pubescens), la cerul (Q. cerris), garnita (Q. frainetto).

Pajistile de silvostepa sunt in mare masura asemanatoare celor de stepa. Se pot intalni aproape toate asociatiile mentionate la stepa, mai frecventa fiind cu Medicago si Festuca valesiaca.

 In luncile mari din silvostepa invelisul vegetal este aproape acelasi ca si in zona nemorala. Nisipurile din silvostepa sudica (pe Barlad, Calmatui, Ialomita, Vedea, Jiu, Dunare) au fost acoperite cu paduri de stejar brumariu, ale caror resturi se mai pastreaza, si cu vegetatie ierboasa.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Fauna de silvostepă este una diversă, având aspecte atât ale celei de stepă .


Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Silvostepă