Râul Rupel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Râul Rupel

Barjă pe Rupel aproape de vărsarea în Escaut
Date geografice
Bazin hidrograficEscaut
Zonă de izvorâreDyle/DijleNete
Coordonate la izvor51°04′25″N 4°25′11″E ({{PAGENAME}}) / 51.07361°N 4.41972°E
EmisarEscaut
Coordonate la vărsare51°07′25″N 4°18′32″E ({{PAGENAME}}) / 51.12361°N 4.30889°E
Punct de vărsareWintam
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă12 km
Date generale
Provincii traversateAnvers
AfluențiDyle, Nete[*][[Nete (river in Belgium)|​]]  Modificați la Wikidata
Principalele localități traversateRumst, Willebroek, Boom, Bornem, Niel, Schelle
Poziția râului Rupel pe harta nord-vestului Belgiei.

Râul Rupel este un scurt afluent al fluviului Escaut, în lungime de 12 km, care începe în apropierea localității Rumst din Belgia, fiind rezultatul confluenței râurilor Nete și Dyle/Dijle. Rupel traversează teritoriul comunelor Rumst, Willebroek, Boom, Bornem (sectoarele Wintam și Hingene), Niel și Schelle, și se varsă în Escaut pe malul opus localității Rupelmonde, formând granița administrativă dintre Hingene și Schelle. Râul permite navigația navelor cu un deplasament maxim de 2000 de tone. Traficul de mărfuri transportate pe râu a atins 8,8 milioane de tone în 1992.

Până în 1997, tronsonul râului Rupel cuprins între gura de vărsare și vechea ecluză Wintam constituia intrarea pe canalul maritim Bruxelles-Escaut. În acel an au fost date în funcțiune o nouă ecluză la Wintam, în Hingene[1], și o nouă secțiune a canalului, care îi permite acestuia să se verse direct în Escaut, evitându-se astfel complet tranzitul pe râul Rupel, care era îngreunat semnificativ în timpul mareelor. Pe Rupel mai circulă doar ambarcațiunile care intenționează să intre pe râul Nete sau să ajungă la Mechelen sau Louvain prin intermediul canalului Louvain-Dijle.

Pe râul Dyle/Dijle, în apropiere de vărsarea acestuia în Rupel, se află Zennegat, o zonă de confluență a trei cursuri de apă: Dyle/Dijle, Senne și canalul Louvain-Dijle. Acesta din urmă este conectat cu primele două prin intermediul unei ecluze.[2] Sectorul din Dyle/Dijle cuprins între Zennegat și vărsarea în Rupel este denumit în mod popular Koestaart (în română Coada vacii), datorită formei sale.[3][4]

Etimologie[modificare | modificare sursă]

După unele surse, numele Rupel provine de la rim- (curgător) și -pel (mlaștină, bazin),[5] ambele cuvinte de origine germano-celtică. După alte surse, numele este o combinație între termenii ruig sau ruw și latinul palus (mlaștină), rezultând Ru-peel, asemănător cu numele regiunii Peel din Țările de Jos.[6][7][8] Există și varianta provenienței din latinul Rupe-ra’ (apă puternică și tumultuoasă).[5] Toate aceste variante sugerează că numele a fost inspirat de mareele puternice și/sau de zona mlăștinoasă adiacentă râului.

În prezent, Rupel este un curs de apă dulce navigabil, cu puternici curenți generați de flux și reflux,[5] însă în Antichitate și Evul Mediu a fost un râu relativ lat, dar de mică adâncime, cu întinse turbării pe malul său stâng. El a dat numele de Rupelstreek (în română regiunea Rupel) zonei de pe malul său drept, acolo unde încă din Evul Mediu a funcționat o puternică industrie de cărămidărie.[9] Depozitele rupeliene sunt depozitele geologice din care această industrie extrăgea argila necesară confecționării cărămizilor, care pe malul drept al râului se găsea în pseudocueste de până la 35 de metri înălțime.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Alain Gérard (). „L'ECLUSE DE WINTAM ENFIN EN SERVICE” (în franceză). Le Soir. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Kanaal Leuven-Dijle” (în neerlandeză). Administrația Navigației pe Apele Interioare din Flandra. Arhivat din originalul de la . Accesat în . 
  3. ^ „Koestaart”. mechelen.mapt.be (în neerlandeză). Accesat în . 
  4. ^ „25. Het Zennegat en Sigmaplan Dijlemonding” (PDF). Landschaps-belevenissen (în neerlandeză). Regionaal landschap Rivierland: 22. Accesat în . 
  5. ^ a b c Patrik Peeters (). „Etymologie Rupel” (PDF). Vorming rivierkenner (în neerlandeză). Regiunea Flamandă: 22. Accesat în . 
  6. ^ H.J. Moerman (). „Ru(w)-peel”. Nederlandse Plaatsnamen (în neerlandeză). Leiden: E.J. Brill. p. 297. 
  7. ^ „PEEL = PEDE–LO = VEEN–BOS” (PDF). De Maasgoew (în neerlandeză). Fundația pentru Cercetare Istorică Weert (1). . Accesat în . 
  8. ^ Ward van Osta (). „Veen, ven en Peel” (PDF). Naamkunde (în neerlandeză) (29). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  9. ^ Thomas Devriese (). Prof. Dr. Geert Van Goethem, ed. „Afvalstrijd in de Rupelstreek” (PDF). Lucrare de Masterat în Istorie (în neerlandeză). Facultatea de Arte și Filosofie a Universității Gent: 22. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de râul Rupel