Prințesa Adélaïde de Orléans

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Prințesa Adélaïde d'Orléans)
Louise Marie Adelaïde Eugénie d'Orléans.

Louise Marie Adélaïde Eugénie d'Orléans (23 august 1777, Paris31 decembrie 1847, Paris) a fost una din gemenele lui Louis Philippe II d'Orléans, cunoscut ca Philippe Égalité în timpul Revoluției franceze. Mama ei a fost Louise Marie Adélaïde de Bourbon, fiica lui Louis Jean Marie, Duce de Penthièvre și a Mariei Teresa d'Este. La naștere a primit titlul de Mademoiselle de Chartres, după decesul surorii sale gemene, în 1782, Mademoiselle d'Orléans, Mademoiselle (1783-1812), Madame Adélaïde (1830). Ca membră a Casei de Bourbon a fost prințesă de sânge.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În timpul Revoluției Franceze în 1792, a părăsit Franța cu guvernanta ei, Madame de Genlis. Ele au fugit în Belgia și apoi la o mănăstire din Elveția. În timpul Terorii, tatăl ei a fost ghilotinat iar mama ei a fost alungată în Spania. În primăvara anului 1794, Adélaïde s-a mutat la casa mătușii sale, Prințesa de Conti. S-au mutat în Bavaria în 1798 și, ulterior, la Bratislava, și în 1801, s-a alăturat mamei ei în Barcelona, Spania.

La întoarcerea sa la Paris, în Franța, după căderea lui Napoleon în 1814, ea a deschis un salon și a făcut din Palais-Royal centrul partidului liberal și a organizat sprijinul pentru fratele ei. Când Louis-Philippe a devenit rege al Franței, în timpul domniei sale cunoscută sub numele de Monarhia din iulie (1830-1848), ea a fost cunoscută sub numele de Madame Adélaïde. Toată viața ei, ea a fost consilierul loial al fratelui ei. Conform relatărilor, ea a fost cea care l-a încurajat să accepte coroana în timpul revoluției din iulie, iar influența ei a continuat netulburată în timpul domniei sale. A fost descrisă ca fiind simplă și nematerialistă.

Adélaïde d'Orléans a murit la 31 decembrie 1847, la vârsta de 70 de ani, cu două luni înainte de abdicarea lui Louis-Philippe din 24 februarie 1848. A fost înmormântată la capela regală de la Dreux.

Arbore genealogic[modificare | modificare sursă]