Portal:Mitologie/Știați că

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

...mitologia japoneză este un sistem complex de credințe. Panteonul șintoist cuprinde o colecție de peste 8000 kami („zei” sau „spirite” în limba japoneză)? Datorită influenței civilizației antice a Chinei, o mare parte din mitologia și religia japoneză provine dinspre vestul arhipelagului. Cu toate acestea există și multe din mituri alcătuite într-un original stil japonez. Mitologia japoneză cuprinde atât tradiții șintoiste și budiste cât și credințe populare legate de agricultură.



...o divinitate solară este un zeu sau o zeiță care reprezintă soarele, sau un aspect al acestuia? Oamenii au venerat soarele și divinitățile solare din cele mai vechi timpuri ale istoriei cunoscute; venerarea soarelui este cunocută și sub numele de helioatrie. De aici, multe credințe și legende s-au format în jurul acestei venerări, cea mai interesantă variantă de mituri fiind cea a "lipsei soarelui", motiv răspândit în întreaga lume.


...Misterele din Eleusis au fost niște sărbători bianuale ținute în Grecia antică în templul din Eleusis. Ele erau închinate din recunoștință pentru darul agriculturii zeiței Demetra și fiicei ei Persefona? Eleusinii erau după legendă la rândul lor protejați de Demetra, deoarece se arătaseră primitori față de zeiță atunci cănd aceasta, căutând-o pe Persefona, luase înfățișarea unei bătrâne sărmane.



...în mitologia nordică, Ragnarok („soarta zeilor”) este bătălia de la sfârșitul lumii. Se spune că această bătălie va fi purtată de zei (Aesir, conduși de Odin) și de entitățile malefice, giganții de foc (Jotun) și diverși monștri, conduși de Loki. Acest zeu va fi, împreună cu copiii săi, lupul Fenris și șarpele Jormungand protagoniștii provocării acestui dezastru. În această luptă vor pieri o parte din zei, giganți și monștri, dar și aproape tot universul.


...Isis este una din principalele divinități venerate de vechii egipteni, zeița magiei și a vieții, a căsătoriei, simbolul armoniei matrimoniale și a fidelității femeii față de soț.