Pod basculant

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Modul de funcționare a unui pod basculant cu două punți
Podul Jann Berghaus peste Ems. Bascula dreaptă se ridică suplimentar doar la trecerea navelor late.

Un pod basculant este un tip de pod mobil situat pe direcția care traversează alte rute de trafic, deseori rute de transport maritim sau fluvial, care necesită doar ocazional o degajare mai înaltă petru a permite trecerea navelor. Partea mobilă a structurii de susținere (placa de carosabil), este montată de partea fixă a podului încât să-i permită rotirea în jurul unei axe orizontale și este echilibrată de contragreutate prin tijele situate sub partea fixă a podului. Podul basculant este astfel mai ușor de mișcat decât podul rabatabil, deoarece trebuie învinsă doar rezistența la frecare a motorului (de exemplu, troliul manual și lanțul sau cablul de tracțiune).

Cel mai lung pod basculant din Germania este Podul Jann Berghaus de lângă Leer cu o lungime totală de 464 m. Podul basculant Rethe din Hamburg are o deschidere mai lungă cu un total de 104,2 m.

Cel mai lung pod basculant din lume, este Porta d’Europa, cu o deschidere între piloni de 106 m, în portul Barcelona.

Cel mai faimos exemplu de pod basculant este Tower Bridge din Londra.

Tipuri[modificare | modificare sursă]

Poduri olandeze[modificare | modificare sursă]

Podul basculant din Wieck peste râul Ryck Germania

Podurile olandeze sunt cunoscute după contragreutatea lor ridicată la înălțime, așa cum le-a imortalizat van Gogh în unele picturi, de exemplu podul lui Langlois construit în 1820–1830 lângă Arles. Un alt pod de lemn de acest tip din secolul al XIX-lea este Podul Wieck de lângă Greifswald (Germania) (construit în 1887), care este încă în funcțiune.

Poduri basculante rulante[modificare | modificare sursă]

Pod basculant rulant
Pod basculant rulant

Acest tip de pod are două tălpi de suport arcuite (sector de roată dințată), care se rostogolesc pe o cremalieră cu întreaga structură, în momentul ridicării plăcii de drum. Contragreutatea fixată la capătul sectorului dințat, face ușoară ridicarea plăcii de drum.

Alte tipuri de poduri basculante[modificare | modificare sursă]

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de pod basculant