Nicolae Georgescu (fotbalist)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nicolae Georgescu
Informații generale
Data nașterii
Locul nașterii Câmpina, Prahova, România
Data decesului (47 de ani)
Înălțime 176 cm[1]
Greutate 73 kg[1]
Post mijlocaș
Cluburi de seniori* Modificați la Wikidata
Ani Club Ap (G)
1954-1955  Progresul
1956-1967  Rapid 211 (46)
1967-1970  CSM Câmpina
Echipa națională
Ani Țară Ap (G)
1955-1965  România 18 (9)
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului intern

Nicolae Georgescu n. , Câmpina, Prahova, România – d. a fost un fotbalist român .  A concurat la turneul masculin de la Jocurile Olimpice de vară din 1964 .

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nicolae Georgescu s-a nascut pe 1 ianuarie 1936 la Campina . Acesta este bunicul lui Gabriel Manu , fost jucator al clubului Rocar Bucuresti

Caracteristici technice[modificare | modificare sursă]

Nicolae Georgescu avea rolul de mijlocaș ofensiv ,pe parcursul carierei sale abilitățile tehnice, care au compensat un fizic destul de subțire, i-au permis să devină un mijlocaș complet , capabil să acopere întregul teren pe tot parcursul jocului . Pe lângă calitățile naturale de personalitate și corectitudine, Nicolae a numărat printre principalele sale calități rezistența, agilitatea, capacitatea de abordare, inteligența tactică și o eleganță remarcabilă atât în ​​mișcări, cât și în atingerea mingii.

Cariera[modificare | modificare sursă]

Club[modificare | modificare sursă]

Inceput[modificare | modificare sursă]

Nicolae Georgescu a început să joace fotbal în orașul natal Câmpina la Rafinăria Câmpina. La începutul sezonului 1954 a trecut în a doua cea mai mare ligă românească de fotbal, Divizia B , la Voința București . Un an mai târziu s-a alăturat rivalilor locali, Progresul CPCS București , înainte de a primi posibilitatea de a se muta în Divizia A la Locomotiva București (mai târziu Rapid București) la începutul sezonului 1956 . Acolo a debutat pe 25 martie 1956.

Rapid Bucuresti[modificare | modificare sursă]

A venit la Rapid pe când echipa se numea Locomotiva. Se întâmpla în 1956. Venea din liga a doua, unde juca fenomenal. Și ajunsese chiar la echipa națională. Georgescu era un tânăr de mare perspectivă, iar în primul sezon în Giulești a marcat 11 goluri în 22 meciuri cu toate că evoluțiile lui cele mai consistente au revenit abia după 1960. Atunci, Rapid a reușit inclusiv trei locuri 2 consecutiv. Înainte de a lua titlul în 1967. Acela a fost, de altfel, ultimul sezon al lui Nicolae Georgescu la Rapid. Nu a jucat prea mult, doar șase meciuri. Dar și-a trecut în palmares titlul de campion. Și singurul trofeu în tricoul vișiniu. Succesul a compensat însă un deceniu în care a evoluat în peste 220 de meciuri oficiale și în care a marcat în jur de 50 de goluri.

Nationala[modificare | modificare sursă]

Acesta a prins 18 meciuri sub tricoul tricolorilor unde a inscris 9 goluri in perioda de 10 ani petrecuti la nationala . Acesta a concurat la Jocurile Olimpice de vară din 1964 . a participat la calificarile pentru Mondialul din 1966 unde a inscris din pozitia de capitan al romaniei impotriva Turciei intrun meci infernal unde Romania a dominat meciul .

Palmares[modificare | modificare sursă]

Jucător[modificare | modificare sursă]

Club[modificare | modificare sursă]

Competiții naționale[modificare | modificare sursă]

Rapid București : 1966–1967

Competiții internaționale[modificare | modificare sursă]

Rapid București : 1963–1964 , 1964–1966

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Olympedia 

Legături externe[modificare | modificare sursă]