Mustață

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Salvador Dali şi mustaţa sa

Mustață este părul care crește pe regiunea feței cuprinse între limita de jos a nasului și terminația buzei superioare. Mustața se evidențiază, cel mai adesea, la bărbații maturi dar își face apariția după perioada de pubertate și este o continuare a bărbii.

Noțiunea de „mustață” se întâlnește și în lumea plantelor, cum ar fi firele lungi și subțiri care cresc pe spicul cerealelor, mătasea porumbului, care este un indiciu după care se cunoaște că porumbul s-a copt, atunci când se spune că „i-a dat mustața”, rădăcinile adventive ale porumbului, grâului, cepei, etc.

Mustăți celebre[modificare | modificare sursă]

Mustața tip „periuță” a lui Adolf Hitler

Recordul pentru „cea mai lungă mustață” îi aparține lui Bajansinh Juwansinh Gurjar din Ahmedabad, India. În 2010 avea o lungime de 14 picioare (4,26 m).[1]

Mustața poate reprezinta un indiciu prin care se poate identifica ușor o persoană, ca de exemplu Adolf Hitler. În cazurile lui Groucho Marx sau a lui Charlie Chaplin, mustața era doar un accesoriu artificial care să-i ajute în interpretarea rolurilor din filme. Mustața lui Wilhelm al II-lea al Germaniei, care era exagerat de groasă, a fost folosită în ilustrații de propagandă a Antantei.

Salvador Dalí a publicat o carte dedicată exclusiv mustății sale.[2]

Stiluri[modificare | modificare sursă]

Tipuri de mustăți

Campionatul Mondial de bărbi și mustăți din 2007 a avut 6 categorii pentru mustăți:[3]

Alte tipuri de mustață sunt:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Mustață
  1. ^ Bizarre bodies: 9 new world record holders from Guinness”. Arhivat din original la 24 iulie 2012. https://archive.is/PAfX. Accesat la 18 septembrie 2011. 
  2. ^ Philippe Halsman & Salvador Dali, Dali's Moustache. A Photographic Interview by Salvador Dali and Philippe Halsman, Simon and Schuster, New York 1954.
  3. ^ The World Beard & Moustache Championships