Marijan Tavčar

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Marijan Tavčar
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Ljubljana, Slovenia Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani) Modificați la Wikidata
Škofja Loka, Comuna Škofja Loka, Slovenia Modificați la Wikidata
Cetățenie Republica Socialistă Federativă Iugoslavia
 Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Ocupațietraducător
publicist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba slovenă[1]
limba greacă modernă Modificați la Wikidata

Marijan Tavčar (n. , Ljubljana, Slovenia – d. , Škofja Loka, Comuna Škofja Loka, Slovenia) a fost un traducător și publicist sloven.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Marijan Tavčar, nepot al scriitorului Ivan Tavčar, el a participat la Ljubljana școala primară, liceul de limbi clasice (1923-1931) și secția de limbi și literaturi clasice a Facultății de Filozofie din cadrul Universității din Ljubljana (1931-1935). A lucrat în anii 1936-1937 ca profesor la liceul din Kolašin (Muntenegru), în anii 1937-1938 la liceul din Podgorica și în anii 1939-1941 la Celje. În 1941 a fost arestat de Gestapo și a emigrat la Jagodina (Svetozarevo), de unde, după  o lună de ședere ilegală, a revenit la Ljubljana și până la sfârșitul războiului a luptat activ în Frontul de eliberare al Sloveniei. În perioada 1943-1945 a predat la liceul de limbi clasice din Ljubljana. După eliberare, a lucrat în perioada 1945-1963, până la pensionare, la licee din diverse localități din Slovenia.

În 1954 a devenit membru al Asociației de traducători literari din Slovenia și al Asociația traducătorilor profesioniști din Slovenia, activând ca interpret de neogreacă și de alte patru limbi străine; din 1963 a avut statutul de maestru traducător. Tavčar a tradus pentru diferite edituri, teatru, radio, televiziune, publicații științifice și tehnice.

Tavčar a publicat traduceri, adnotări și introduceri, precum și articole în ziare și reviste (Naši razgledi, Prostor in čas, Nea Estia /Novo ognjišče/, I Pnevmatiki Kypros /Intelektualni Ciper/). Tavcar posted introductions and notes to his translation. El a fost singurul traducător de neogreacă din Slovenia și unul dintre puținii traducători de greacă veche și a contribuit la întărirea relațiilor bilaterale dintre Slovenia și Grecia.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • Petre Fran. "Tavčar Marijan". Slovenski biografski leksikon. Slovenska biografija. Ljubljana: ZRC SAZU, 2013.
  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)