Maria Cnobloch Ionescu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Maria Cnobloch Ionescu[modificare | modificare sursă]

Maria Ionescu, (n. 25 August 1910 Craiova, Regatul României – d. 1991, Cluj, România) nascuta Cnobloch, a fost chimistă și cadru didactic universitar la Universitatea Babeș-Bolyai.

Tinerețea si educația[modificare | modificare sursă]

Maria Cnobloch s-a nascut in Craiova, intr-o familie de etnie germană. Stră-stră-bunicul acesteia, Ferdinand Cnobloch, fusese angajatul ambasadei K.u.K in Giurgewo, înca din 1860. Tatăl ei, Josef Cnobloch, era inginerul șef al uzinii electrice AEG din oraș. Mama sa, Frieda (nascuta Müller), casnica.

Maria s-a bucurat de o copliarie frumoasă, in Craiova interbelica, in prezența permanentă a familiei, care includea o soră si un frate (Luisa si Mihail). Studiile liiceale le-a terminat la Liceul de fete "Elena Cuza" din Craiova, înainte de a se muta la Cluj, pentru facultate.

În 1933 si-a obtinut doctoratul in chimie organică, dupa ce a absolvit studiile superioare la facultatea Regele Ferdinand I, din Cluj-Napoca. La doi ani dupa angajare, Maria Cnobloch s-a casatorit cu Angelo Ionescu, fiul lui Petre ionescu. Angelo era inginer la din Cluj.

Maria Cnobloch Ionescu
Date personale
Număr de copii2
Activitate
DomiciliuStr. Avram Iancu nr. 14
EducațieUniversitatea Regele Ferdinand I
Ani de activitate1935-1973
Lucrări remarcabileCartea operatorului din industria fibrelor chimice (1967, 3 ediții); Biochimie medico-sanitară (1977, colab.).
Oraș natalCraiova
FuncțieProfesor Universitar
Titlu academicProf. Doctor.

In anii ce au urmat, Maria, împreuna cu familia, s-a refugiat în Timișoara, din cauza ocupației Hortiste a Transilvaniei. Angelo a primit postul de inginer la fabrica de Țigarete din Timisoara.

In 1943, la Timisoara, s-a nascut fiul cuplului, Ionescu Tudor (cadru didactic universitar, renumit traducator si pictor Clujean). Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Război Mondial, Maria Ionescu s-a intors in Cluj, devenind profesor la UBB.

Familia Cnoloch în 1910
Maria Ionescu in 1962, primind un buchet de la absolvenți.

Anii Ulteriori[modificare | modificare sursă]

Pensionându-se in 1975, Maria Ionescu a continuat colaborarea cu alți profesori universitari, scriind pe tema biochimiei sanitare.

Dupa moartea soțului in 1982, Maria si-a trait ultimii ani din viata alaturi de nora sa si cei doi nepoti.

Decesul[modificare | modificare sursă]

Maria Ionescu Cnobloch a decedat in 1991 la Cluj, scriul acesteia fiind expus pentru 2 zile la Casa Universitarilor. Îsi doarme somnul de veci in Cimitirul Central.

Note[modificare | modificare sursă]

https://www.bjc.ro/wiki/index.php/Ionescu_Cnobloch_Maria

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]