Lupă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Lupă pentru lectură
Lupă de ceasornicar

O lupă este un instrument optic format dintr-o lentilă convergentă sau dintr-un ansamblu convergent de lentile, fixate într-o montură, care, așezat în fața unui obiect, dă o imagine mărită a acestuia, permițând examinarea unor obiecte de foarte mici dimensiuni.

O lupă uzuală are o distanță focală de circa 25 cm, corespunzând unei puteri optice de 4 dioptrii. Grosismentul (mărirea aparentă a dimensiunilor unui obiect cu ajutorul unor instrumente optice) unei astfel de lupe este de "2×". Grosismentul unei lupe de ceasornicar sau de bijutier ajunge până la valoarea de "10×".

Istorie[modificare | modificare sursă]

Lupa este considerată unul dintre cele mai simple aparate optice. Grecii si romanii au folosit acum 2000 de ani un vas de sticlă umplut cu apă pentru a mări obiecte.

Primele lentile de sticlă au început să fie folosite pe la începutul anilor 1000 d.H., de către călugării ce scriau manuscrise. După anii 1200, au apărut ochelari cu lentile slabe, ce corectau hipermetropia. Cu circa 200 de ani mai târziu a fost descoperită tehnica fabricării ochelarilor cu lentile concave, astfel a putut fi corectată și miopia.

Tipuri de lupe[modificare | modificare sursă]

Lupă filatelică
  • Cea mai cunoscuta si utilizată este lupa de mână, care vine in numeroase marimi, forme si lentile. Exista chiar si lupe in forma de creion.
  • Lupa cu iluminare este de obicei o lupă mică, ce poate fi folosită si pe timp de noapte. Cel mai des este alimentată de baterii.
  • Lupa textilă conține o singură lentilă din sticlă, înconjurată de un material textil.
  • Lupa de buzunar, cunoscută si sub denumirea de lupă filatelică, este o lupă de mici dimensiuni, însă este si precisă, datorită faptului ca de obicei conține trei lentile.
  • Lupa cu mărire(zoom), funcționează pe același principiu ca și o lupă normală, doar că utilizatorul nu mai este nevoit să depărteze sau să apropie lupa de obiect. Deasemenea abaterea este minimă.
  • Lupa cu tehnologie LED este foarte precisă și reda orice imagine in cel mai mic detaliu. Poate avea numeroase LED-uri încorporate, care pot fi folosite pentru a obtine o imagine cu o luminozitate puternica, cat mai aproape de cea naturala, sau chiar se poate mări contrastul. Fiecare lentilă are o reglare individuala a claritații și se poate corecta si cea mai mică imperfectiune.