Luminile de la Phoenix

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Luminile de la Phoenix
Luminile de la Phoenix - reconstituire CGI din USA Today pe baza declarațiilor martorului Tim Ley
Sumar OZN
Dată13 martie 1997
Tipo formațiune triunghiulară de lumini trecând pe deasupra statului Arizona
o serie de lumini staționare observate în zona Phoenix
LocPhoenix, Arizona și Sonora, Mexic

Luminile de la Phoenix sau Luminile Phoenix[1] reprezintă un pretins incident OZN care a avut loc în Phoenix, Arizona și Sonora, Mexic la 13 martie 1997.

Lumini de descrieri diferite au fost raportate de mii de oameni[2] între orele 19:30 și 22:30 MST, de-a lungul a 480 km, începând cu Nevada, prin Phoenix până la marginea orașului Tucson, Arizona.

Au existat două presupuse evenimente distincte implicate în incident: o formațiune triunghiulară de lumini care au trecut pe deasupra statului Arizona și o serie de lumini staționare observate în zona Phoenix. Al doilea grup de lumini a fost identificat mai târziu de către Forțele Aeriene ale Statelor Unite ale Americii ca rachete de semnalizare aruncate de aeronave A-10 Warthog care realizau exerciții de pregătire la Barry Goldwater Range în sud - vestul Arizonei. Cu toate acestea, mulți experți resping asemenea explicații pe baza analizei video: luminile au rămas la o înălțime constantă păstrând mereu aceeași distanță relativă între ele, precum și caracterul stabil al emisiilor, lucru care nu se observă în cazul rachetelor de semnalizare[2].[3]

Lumini asemănătoare au mai fost observate la 6 februarie 2007[4] și în 2008, dar aceste evenimente au fost explicate ca fiind lumini intermitente, aeronave militare F-16 de la Baza Aeriană Luke,[5] balize de semnalizare, baloane cu heliu civile.

Martori[modificare | modificare sursă]

Martorii susțin că au observat un OZN întunecat (stelele de pe cer dispăreau la trecerea lui și apoi apăreau după ce acesta trecea) și imens în formă de V (având mărimea a câtorva terenuri de fotbal) care se deplasa fără a scoate niciun sunet și care avea cinci lumini sferice (posibile emisii luminoase ale motoarelor). Fife Symington,[6] guvernatorul statului Arizona în acel moment, a fost un martor al acestui incident.[7][8][9][10] În calitatea sa de guvernator a ridiculizat ideea că obiectul ar fi de origine extraterestră, [11] dar, câțiva ani mai târziu, Symington a denumit luminile văzute ca ceva "nelumesc" , după ce a recunoscut că a mai văzut un OZN similar.[12]

Într-un interviu acordat cotidianului The Daily Courier din Prescott, Arizona, Symington a afirmat: "Sunt pilot și cunosc fiecare mașină care zboară. Era mai mare decât orice am văzut vreodată. Rămâne un mare mister. Alți oamenii l-au văzut, oameni responsabili. Nu știu de ce oamenii ar ridiculiza așa ceva".[13] Symington a mai spus anterior că "era enorm și inexplicabil. Cine știe de unde a venit? O mulțime de oameni l-au văzut și l-am văzut și eu. A fost dramatic. Și nu puteau fi rachete de semnalizare, deoarece era prea simetric. Avea un contur geometric, o formă constantă."[14]

O explicație dată de reporterul Phoenix New Times Janet Gonzales care a urmărit o casetă video a obiectului masiv întunecat a fost că erau mai multe avioane în formație care formau un contur iluzoriu[15] dar asta nu explică dispariția stelelor dintre cele cinci lumini.

Filme conexe[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Dan D. Farcaș - Enigma „Luminilor Phoenix” Arhivat în , la Wayback Machine., Revista Magazin, 22 mai 2014; Accesat la 23 iulie 2016.
  2. ^ Price, Richard (). „Arizonans say the truth about UFO is out there” (PDF). USA Today. Accesat în . 
  3. ^ Mystery 360 UFO Invasion, National Geographic. [1] Arhivat în , la Wayback Machine.
  4. ^ Phoenix lights part 2, Spike TV
  5. ^ Arizona UFO or Military Flares? Arhivat în , la Archive.is, The National Ledger
  6. ^ „Symington: I saw a UFO in the Arizona sky Event”. CNN. . Accesat în . 
  7. ^ „EXOPOLITICS: Politics, Government, and Law in the Universe: CAVEAT LECTOR: "FORMER ARIZONA GOVERNOR NOW ADMITS SEEING UFO". Accesat în . 
  8. ^ Shanks, Jon (). „National Ledger – Former Arizona Gov. Admits UFO Sighting On Night of Phoenix Lights”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ Hammons, Steve (). „Former Arizona governor says he saw 'Phoenix Lights' UFO”. American Chronicle. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Cooper, Anderson (). „CNN.com – Anderson Cooper 360° Blog”. CNN. Accesat în . 
  11. ^ „Former Ariz. governor changes his mind”. CNN. . Accesat în . 
  12. ^ „Former Ariz. governor boosts UFO claims - Technology & science - Space - msnbc.com”. MSNBC. . Accesat în . 
  13. ^ „Former Arizona Governor Comes Forward About UFO Sighting From 10 Years Ago”. Fox News. . Accesat în . 
  14. ^ Kean, Leslie (). „Symington confirms he saw UFO 10 years ago”. The Daily Courier. Arhivat din original la . Accesat în . 
  15. ^ Wes Annac - Introducing… The Phoenix Lights
  16. ^ Steve Lantz (Director) (2005). The Phoenix Lights Documentary. Arizona. 
  17. ^ Daniel Pace (). „TheAppearanceOfAMan.com”. TheAppearanceOfAMan.com Michael Tassoni won BEST LEAD ACTOR at 2008 San Diego Film Festival. Arhivat din original la . Accesat în . 
  18. ^ Roy Knyrim (Director) (23 ianuarie 2007). Night Skies. http://www.imdb.com/title/tt0460883/. 
  19. ^ Ajex McKenzie (Director) (21 mai 2008). They Came From Outer Space. 
  20. ^ Out of the Blue - Official Website”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ Out of the Blue la Internet Movie Database
  22. ^ Yamato, jen (). 'The Phoenix Incident': The Truth Is… Somewhere In This Viral UFO Thriller”. Deadline.com. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]