Incidentul OZN din Munții Berwyn

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Incidentul OZN din Munții Berwyn a fost o presupusă prăbușire a unui OZN în Marea Britanie. Ambele incidente, atât cel din Munții Berwyn cât și cel din Pădurea Rendlesham au fost numite Incidentul Roswell britanic.

Incidentul OZN din Munții Berwyn a avut loc la 23 ianuarie 1974 în Munții Berwyn în Llandrillo, Merionethshire, North Wales.

Incidentul OZN[modificare | modificare sursă]

Un număr neobișnuit de lumini s-au observat pe cer. Evenimentul a fost urmat de o agitare dramatică a pământului. S-a considerat că s-a prăbusit un avion sau un meteorit. Într-o oră, poliția a cercetat Munții Berwyn și a fost ajutată de o echipa de salvare a aviației britanice de la Anglesey. Nimic nu a fost găsit și toate căutările au fost anulate la ora 2 pm în ziua următoare.

Explicații științifice[modificare | modificare sursă]

Dovezile științifice indică faptul că evenimentul a fost generat de un cutremur[1] combinat cu observarea unui meteorit luminos observat pe scară largă deasupra Țării Galilor și nordul Angliei.[2].

Institutul de Științe Geologice engleză Institute of Geological Sciences a raportat că a fost un cutremur cu o magnitudine 3,5. Cutremurul a fost simțit la 8:38 în acea noapte pe o arie largă din nordul Țării Galilor și în depărtare pâna la Liverpool. Nu a fost identificat imediat ce a fost, până la ancheta poliției. Cu toate acestea, amploarea șocului a fost de așa natură încât la locul impactului craterul rezultat a fost suficient de mare pentru a fi vizibil cu ușurință. Luminile neobișnuite pot să fi fost pur și simplu de la meteorit, dar poate fi inclus, de asemenea, fenomenul cunoscut sub numele de lumina de cutremur[3].

Speculații OZN[modificare | modificare sursă]

Mai târziu s-a susținut că s-a prăbușit un OZN , că organismele non-umane au fost găsite și că guvernul britanic a mușamalizat evenimentul. Au apărut ulterior informații cum că zona a fost încercuită, în timp ce militarii au recuperat mai multe rămășite. De asemenea, au existat rapoarte cum că satele din apropiere au fost vizitate de Bărbați în Negru[3].

Supozițiile că zona a fost încercuită de către militari au fost demonstrate de către cercetătorul Andy Roberts care s-a referit la un eveniment din 1982, când un Harrier Jump Jet s-a prăbușit în zonă.[3]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Musson, R.M.W., 2006. The enigmatic Bala earthquake of 1974. Astronomy & Geophysics, vol 47 no 5, pp 11–15
  2. ^ McBeath, A., 2006. Meteor, not shower, over Bala. Astronomy & Geophysics, vol 47 no 6, p 8
  3. ^ a b c Roberts, Andy (). „The Berwyn Mountain UFO Crash—A British Roswell?”. Flying Saucery Presents … The Real UFO Project. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Surse oficiale guvernamentale[modificare | modificare sursă]

Articole[modificare | modificare sursă]