Ludovic Piette

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ludovic Piette
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Niort, Poitou-Charentes, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (51 de ani)[1][2][4][5] Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța[6] Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[7] Modificați la Wikidata
Activitate
PregătireThomas Couture, Isidore Pils  Modificați la Wikidata

Ludovic Piette-Montfoucault (n. , Niort, Poitou-Charentes, Franța – d. , Paris, Franța) a fost un pictor impresionist francez.

Biografie[modificare | modificare sursă]

El provenea dintr-o familie a nobilimii mici, iar tatăl său era grefier în Melleray.[8] Primele sale lecții de artă au venit de la pictorii academicieni Thomas Couture[9] și Isidore Pils. În timp ce studia alături de Couture, l-a întâlnit pe Édouard Manet, care deja experimenta cu noi stiluri. Apoi, în timp ce se afla la Académie Suisse⁠(d), a devenit prieten bun cu Camille Pissarro care, deși mai tânăr decât el, va avea o influență decisivă asupra operei lui Piette. El și alți prieteni ai lui Pissarro pictau adesea împreună, în aer liber. În 1857, a avut prima sa expoziție la Salon⁠(d).[8] Se spune că a primit o comandă de la Napoleon al III-lea pentru a oferi decorațiuni pentru apartamentele împărătesei Eugenie, dar nu există nicio înregistrare oficială în acest sens.

În 1864, din cauza sănătății precare (posibil cancer), el și soția sa s-au stabilit la ferma familiei sale, pe care o moștenise după moartea tatălui său,[8] lângă Lassay-les-Châteaux, în Bretania. În acel moment, a început să-i scrie regulat lui Pissarro, a cărui corespondență este o înregistrare importantă a anilor de formare ai impresionismului, o perioadă cu puțină altă documentare. În timp ce locuia acolo, a lucrat în consiliul municipal ca parte a fracțiunii conservatoare liberale.[8]

Ca și în cazul multor impresioniști, el tindea să se concentreze pe peisaje cu personaje și peisaje urbane. Printre zonele sale preferate pentru pictură au fost Pontoise și Louveciennes⁠(d). În 1877, la invitația lui Pissarro, a participat la a treia expoziție impresionistă. După moartea sa, o retrospectivă a operei sale a fost prezentată la cea de-a patra expoziție din 1879.[9] O stradă din Pontoise poartă numele în onoarea lui.

Picturi (selecție)[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d Ludovic Piette (în engleză), RKDartists 
  3. ^ a b Ludovic Piette, Benezit Dictionary of Artists, accesat în  
  4. ^ a b c d Ludovic Piette, Piette, Ludovic[*][[Piette, Ludovic (encyclopedia article)|​]] 
  5. ^ a b Ludovic Piette, GeneaStar 
  6. ^ RKDartists, accesat în  
  7. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  8. ^ a b c d Biography @ Van-Gogh.fr
  9. ^ a b Brief biography @ the Web Gallery of Impressionism.

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Mon cher Pissarro. Lettres de L. Piette à Camille Pissarro , editat de Janine Bailly Herzberg, Éd. du Valhermeil, 1985ISBN: 2-905684-01-1

Legături externe[modificare | modificare sursă]