Lacul Dracului, Caraș-Severin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lacul Dracului, Caraș-Severin

Lac și de intrare
Geografie
Localizarejudețul Caraș-Severin
Lungime70m
Altitudine499 m
Număr de intrări2
Lacul Dracului este numele unui lac carstic din Munții Locvei, situat în partea de început a Cheilor Nerei, în județul Caraș – Severin. Lacul este considerat monument al naturii. Face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

Lacul a fost inițial un lac subteran, însă, odată cu prăbușirea unei bucăți din tavanul peșterii de la Lacul Dracului, acesta a apărut la suprafață, spre deliciul turiștilor. O parte din malurile sale au rămas în surplombă. Lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 700 mp și este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din țară. Diametrul lacului este de 20m, în timp ce adâncimea maximă variază între 9 și 12 m.

Lacul Dracului se află chiar la una din cele două intrări în peșteră. Cealaltă intrare întâlnește galeria principală, cu o lungime de 70m, după aproape 20m. Galeria nu conține nici un fel de formațiune speologică specifică. În timpul ploilor abundente, galeria nu poate fi vizitată, deoarece este inundată complet.

Apa lacului are o culoare albastru – verzuie, însă poate varia în funcție de culoarea cerului care este oglindită în apă.

În aceste locuri mai circulă și o legendă, potrivit căreia în lac s-ar fi aruncat chiar dracul, după ce a pierdut pariul cu un bătrân. Se spune că, într-o zi, bătrânul păstor își plimba caprele pe o pajiște de lângă lac. La un moment dat apare ca din senin un omuleț mai ciudat care îl provoacă pe păstor să îi frigă peștele fără ca el să se îndoaie. Păstorul, fiind isteț, acceptă, dar pune condiția ca și dracul să-i frigă un cap de țap, dar fără să rânjească. Așadar, păstorul ia peștele, îl frige și acesta nu se îndoaie. Dracul, la rândul lui, ia și el capul de țap, îl leagă bine, dar când îl pune la prăjit, acesta își arată dintîi. De ciuda că a fost păcălit, dracul se aruncă în apele lacului. De atunci i-a rămas numele de Lacul Dracului.

Localnicii susțin că lacul nu are fund, și că conține mai multe tunele subterane. Așadar cine se avântă să facă baie în lac, nu ar mai avea posibilitatea de a se întoarce acasă.

Ansamblul este considerat monument al naturii, inclus în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.
({{{2}}})

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]