Kabir Bedi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Kabir Bedi
Date personale
Născut (78 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Lahore, India Britanică Modificați la Wikidata
PărințiBaba Bedi XVI[*][[Baba Bedi XVI |​]]
Freda Bedi[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuNikki Bedi[*][[Nikki Bedi (British broadcaster (1966-))|​]]
Protima Bedi[*][[Protima Bedi (Indian model and dancer (1948-1998))|​]] Modificați la Wikidata
CopiiPooja Bedi[*][[Pooja Bedi (actriță indiană)|​]]
Adam Bedi[*][[Adam Bedi |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie India Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de film
actor de televiziune[*]
model Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba hindi
limba engleză
limba italiană Modificați la Wikidata
Alma materUniversity of Delhi[*][[University of Delhi (Central university located in New Delhi)|​]]
Sherwood College[*][[Sherwood College (co-educational residential school in Nainital, Uttarakhand, India)|​]]
Alte premii
Cavaliere OMRI[*][[Cavaliere OMRI |​]] (2010) Modificați la Wikidata
Prezență online

Kabir Bedi (n. , Lahore, India Britanică) este un actor de film indian. Cariera lui s-a întins pe trei continente (Asia, Europa și America de Nord) și a cuprins atât roluri în teatru, cât și în filme și în producțiile de televiziune.[4] El este cunoscut în India pentru rolul împăratului Shah Jahan din filmul Taj Mahal: An Eternal Love Story și al ticălosului Sanjay Verma din blockbuster-ul anilor 1980 Khoon Bhari Maang. A devenit celebru în Europa pentru interpretarea piratului Sandokan în popularul serial de televiziune italian Sandokan – Tigrul Malaeziei și pentru rolul răufăcătorului Gobinda din filmul Octopussy (1983) al seriei James Bond. Kabir Bedi este binecunoscut în Italia și vorbește fluent limba italiană. El locuiește în orașul indian Mumbai.[5]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Tinerețe[modificare | modificare sursă]

Kabir Bedi a fost unul dintre cei trei copii născuți într-o familie de indieni sikhi care s-a dedicat luptei pentru eliberarea Indiei de sub stăpânirea colonială britanică. Tatăl său, Baba Pyare Lal Singh Bedi, un sikh din Punjab, a fost scriitor și filozof. Mama sa, Freda Bedi, a fost o englezoaică născută în orașul Derby (Anglia), care a devenit celebră ca prima femeie occidentală care a intrat într-un ordin monahal al budismului tibetan.[6] Kabir Bedi a învățat la Colegiul Sherwood din Nainital (Uttarakhand) și a absolvit Colegiul Sf. Ștefan din Delhi.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Bedi s-a căsătorit de patru ori și a avut trei copii: Pooja, Siddharth (decedat) și Adam. A fost căsătorit cu Protima Bedi, o dansatoare de dansuri Odissi. Fiica lor, Pooja Bedi, este o jurnalistă care scrie în ziare și reviste și o fostă actriță. Fiul lor, Siddharth, a urmat studii la Universitatea Carnegie Mellon și a fost diagnosticat cu schizofrenie, ceea ce l-a făcut să se sinucidă în 1997, la vârsta de 26 de ani.[7]

În perioada în care căsătoria sa cu Protima a început să se destrame, el a avut o relație sentimentală cu actrița și fotomodelul Parveen Babi, fără a se căsători cu ea. Ulterior el s-a căsătorit cu creatoarea de modă britanică Susan Humphreys. Fiul lor, Adam Bedi, este un fotomodel internațional,[8] care și-a făcut debutul în cinematografia indiană cu thrillerul Hello? Kaun Hai!. Această căsătorie s-a încheiat printr-un divorț.

La începutul anilor 1990 Kabir Bedi s-a căsătorit cu prezentatoarea de radio și televiziune Nikki Bedi. Ei nu au avut copii și au divorțat în 2005. După aceea, Bedi a avut o relație cu Parveen Dusanj, de origine britanică,[9][10][11] cu care s-a căsătorit cu o zi înainte de a împlini vârsta de 70 de ani.[12]

Bedi susține lupta antiguvernamentală din Myanmar și este un ambasador oficial al Burma Campaign UK.[13] El este, de asemenea, ambasador al organizației Rotary International South Asia, promovând misiunea de alfabetizare completă din India și Asia de Sud.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Kabir Bedi și-a început cariera în teatrul indian și apoi a devenit actor în filmele de la Bollywood. Bedi este unul dintre primii actori internaționali din India care a debutat în filmele indiene, a jucat în filmele de la Hollywood și a devenit o vedetă în Europa.

Cariera în teatru[modificare | modificare sursă]

Ca actor de teatru, Kabir l-a interpretat pe personajul titular al piesei Othello a lui Shakespeare, pe un rege istoric indian în Tughlaq și pe un alcoolic autodistructiv în The Vultures. A jucat la Londra în The Far Pavilions, adaptarea muzicală a romanului lui M.M. Kaye, la Teatrul Shaftesbury. În 2011 Kabir Bedi l-a interpretat pe împăratul Shah Jahan în Taj, o piesă scrisă de John Murrell, un dramaturg canadian, pentru Festivalul Luminato din Toronto. În 2013 această piesă a fost repusă în scenă și a fost reprezentată timp de opt săptămâni în mai multe orașe din Canada.[14]

Cariera în filme[modificare | modificare sursă]

În filmul Octopussy din seria James Bond el l-a interpretat pe răufăcătorul Gobinda.

Kabir a jucat în peste 60 de filme indiene. În epopeea istorică Taj Mahal: An Eternal Love Story, Kabir a jucat rolul împăratului Shah Jahan. Alte filme celebre în care a mai apărut sunt Kacche Dhaage al lui Raj Khosla, Khoon Bhari Maang al lui Rakesh Roshan și Main Hoon Na al lui Farah Khan.

Kabir Bedi a jucat alături de actorii Hrithik Roshan (Kites), Govinda (Showman) și Akshay Kumar (Blue) [15] A apărut, de asemenea, în filmul Kamagata Maru al lui Deepa Mehta, alături de Amitabh Bachchan și John Abraham. A mai jucat în filmul tamil Aravaan, regizat de Vasanthabalan.

Kabir a interpretat roluri în filmul The Beast of War al companiei Columbia Pictures, un film despre Războiul rus din Afganistan, regizat de Kevin Reynolds, în apreciatul film italian Andata Ritorno al lui Marco Ponti, care a câștigat premiul David di Donatello, și în film istoric telugu Gautamiputra Satakarni (2017), în care l-a portretizat pe Nahapana, un important conducător al Kshatrapasului de Vest.

Cariera în televiziune[modificare | modificare sursă]

Kabir a apărut la televiziunea americană în Forbidden Territory, epopeea africană a postului Hallmark, în On Wings of Eagles al lui Ken Follett și, de asemenea, în Red Eagle. A interpretat rolul călugărului Friar Sands în miniserialul The Lost Empire de la NBC. Kabir a mai apărut în serialele Dynasty, Murder, She Wrote, Magnum, P.I., Hunter, Knight Rider și Highlander: The Series.

A devenit cunoscut în Europa pentru interpretarea rolului principal din serialul Sandokan – Tigrul Malaeziei, saga unui pirat romantic din Asia de Sud-Est în perioada colonială britanică; serialul de televiziune italo-germano-francez a înregistrat recorduri de audiență în toată Europa. Kabir Bedi a jucat recent în serialul italian de televiziune Un Medico in Famiglia de la RAI TV.

Timp de peste un an, Kabir Bedi a jucat în filmul Dragoste și putere, al doilea cel mai vizionat serial de televiziune din lume, cu peste un miliard de telespectatori din 149 de țări.

El a avut propria sa emisiune pe teme cinematografice la televiziunea indiană, Director's Cut, un serial special în 13 părți în care sunt intervievați principalii regizori ai Indiei. A realizat apoi în 2013 emisiunile de televiziune premiate Guns and Glory: The Indian Soldier și Vandemataram pentru posturile de știri din India - Headlines Today & Aaj Tak.[16]

În serialul biblic de televiziune indian Bib Ki Kahaniya Bedi l-a interpretat atât pe tânărul, cât și pe vârstnicul Avraam.

Cariera în radio[modificare | modificare sursă]

În 2007 a apărut în „Chat”, o emisiune radio difuzată de RAI Radio2, în rolul Sandokan. În 2012 a realizat o serie de ediții ale emisiunii radiofonice de la Radio One intitulate „Femei de aur” și „Bărbați de oțel” în onoarea industriașilor celebri din India. În 2017 a produs serialul radiofonic „Ten On Ten”, care a celebrat cele mai cunoscute zece inovații tehnologice din India. De asemenea, a realizat spectacolul radiofonic de sfârșit de an, „Best of 2017”.

Scriitor[modificare | modificare sursă]

Kabir Bedi scrie regulat articole pe teme politice și sociale în mai multe publicații indiene, inclusiv Times of India și Tehelka. De asemenea, apare adesea dezbătând astfel de subiecte la televiziunea națională indiană.[17]

Acte de caritate[modificare | modificare sursă]

În februarie 2017 Bedi a fost anunțat drept noul „ambasador” al organizației internaționale pentru prevenirea și tratarea orbirii Sightsavers, afirmând la numirea sa: „Astăzi există o conștientizare imensă a necesității de îngrijire a sănătății vederii în India, iar Sightsavers și-a croit calea către oamenii de pe tot teritoriul țării cu realizările ei în domeniul îngrijirii ochilor”.[18]

Premii și realizări[modificare | modificare sursă]

Începând din 1982, Kabir este membru cu drept de vot al Academiei Americane a Artelor și Științelor Filmului (care decernează premiile Oscar) și al Screen Actors Guild.

A câștigat numeroase premii pentru actorie în Europa și India.[19]

Prin decretul președintelui Republicii Italiene din 2 iunie 2010, Kabir Bedi a fost decorat cu cel mai înalt ordin civil al țării, primind titlul de „Cavaliere” (Cavaler) al Ordinului Național de Merit al Republicii Italiene.[20] A devenit ulterior doctor honoris causa al Institutului de Tehnologie Industrială Kalinga (KIIT) din Bhubaneswar, Odisha, India.

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Filme de cinema[modificare | modificare sursă]

An Titlu Personaj
1971 Hulchal Mahesh Jetley
Seema
1972 Rakhi Aur Hathkadi Suraj
Sazaa
Anokha Daan
1973 Kuchhe Dhaage Roopa
Yauwan Jhumru
1974 Manzilein Aur Bhi Hain
Maa Bahen Aur Biwi
Ishq Ishq Ishq Diwana/Ravikant Vyas
1975 Anari
Daaku Daaku Raju
1976 Nagin Uday
Harfan Maula Faulad Singh
Vishwasghaat Uday
Bullet Durga Prasad/D.P.
Corsarul negru Corsarul negru
1977 Sandokan rebelul Sandokan
Daku Aur Mahatma
1978 Hoțul din Bagdad Prințul Taj
1979 Ashanti Malik
Aakhri Kasam Kishan/Badal
Yuvraj Samrat Surya Dev Singh
1981 The Archer: Fugitive from the Empire Gar
1982 40 Days of Musa Dagh Gabriel Bagradian
Satan's Mistress Duhul
1983 Octopussy Gobinda
1988 Counterforce Koura
Khoon Bhari Maang Sanjay Verma
Mera Shikar
1990 Police Public inspectorul șef Shah Nawaz Khan
Haar Jeet
Shera Shamshera
1991 Kurbaan inspectorul Suraj Singh
Yeh Aag Kab Bujhegi
Vishkanya agentul forestier Vikram Singh
1992 Dil Aashna Hai Digvijay Singh
Yalgaar Raj Pratap Singhal
Beyond Justice Moulet
Lambu Dada
1993 Kshatriya ofițerul de poliție Thakur Ganga Singh
Yugandhar col. Kanir
1994 Salaami căpitanul
Lie Down with Lions Kabir
The Maharaja's Daughter Chandragupta
1995 OP Centre Abdul
Kismat Rajan
Aatank Hi Aatank inspector de poliție
1996 The Return of Sandokan Sandokan
1998 Mashamal - Ritorno al Deserto Tahar Id Bran
1999 Kohram brig. Bedi
2001 The Lost Empire Friar Sand
2002 Kranti Mahendra Pratap Rana
Maine Dil Tujhko Diya dl. Varma (tatăl lui Ayesha)
2003 Talaash: The Hunt Begins... Chhote Pathan
The Hero: Love Story of a Spy dl. Zakaria
2004 Father violonistul Karl, tatăl
Rudraksh Pundit Ved Bhushan
Asambhav
Kismat Raj Mallya
Roundtrip Tolstoj
Main Hoon Na gen. Amarjeet Bakshi
2005 Bewafaa tatăl lui Anjali
Taj Mahal: An Eternal Love Story împăratul Shah Jahan
2006 Do Raha
Jaanleva Rakesh Khullar
A All About Her
Take 3 Girls Mo
2008 Showman
2009 Blue cpt. Jagat Malhotra
2010 Kites Bob Grover
2011 Yaara o Dildaara
2012 Aravaan film tamil
Chakravyuh Mahanta, industriaș și negociator al guvernului
2015 Dilwale Dev Malik
Anarkali Jaffer Imam
2016 Teraa Surroor A A Khan
Mohenjo Daro Maham
2017 Gautamiputra Satakarni Nahapana
Edict of Expulsion 1492 sultanul Baiazid al II-lea
Paisa Vasool șeful RAW
2018 Jaane Kyun De Yaaron Shera
Saheb, Biwi Aur Gangster 3 maharajahul Hari Singh

Filme de televiziune[modificare | modificare sursă]

Titlu Anul lansării Tip Personaj
Sandokan – Tigrul Malaeziei 1976 miniserial TV european Sandokan
Sandokan rebelul 1977 miniserial TV european Sandokan
Dynasty 1982 serial TV Farouk Ahmed
General Hospital 1983 serial TV Rama
Knight Rider noiembrie 1985 serial TV Vascone
Dynasty 1986 TV Series Farouk Ahmed
On Wings of Eagles 1986 serial TV Mohammed
The Days and Nights of Molly Dod mai 1987 serial TV Bill
Murder, She Wrote februarie 1988 serial TV Vikram Singh
Magnum, P.I. 10 februarie 1988 serial TV Malcolm
I Misteri della Giungla Nera – a.k.a. The Mysteries of the Dark Jungle 1991 miniserial TV Kammamuri
Il Principe del Deserto – a.k.a. Desert Law 1991 serial TV Moulet Beni-Zair
The Bold and the Beautiful septembrie 1994 serial TV Prințul Omar
Maharaja's Daughter 1994 serial TV Chandragupta
Highlander: The Series 20 noiembrie 1995 serial TV Kamir
Bible Ki Kahaniyaan 1995 serial TV patriarhul Avraam
Il Ritorno di Sandokan 6 octombrie 1996 miniserial TV Sandokan
Noi siamo angeli – a.k.a. We are Angels 16 februarie 1997 miniserial TV gen. Napoleon Durate
Forbidden Territory: Stanley's Search for Livingstone 7 decembrie 1997 serial TV Khamis Bin Abdullah
Team Knight Rider 9 februarie 1998 serial TV Aristotle Drago
L'isola dei famosi 2004 serial italian de reality show el-însuși
The Bold and the Beautiful 4 mai 2005 serial TV Prințul Omar
Vivere mai 2006 serial TV italian emirul Ibrahim
Director's Cut 2007 emisiune specială de televiziune el-însuși
Un medico in famiglia 5 2007 serial TV italian Kabir
Ganga Kii Dheej 2010–2011 serial TV indian Dada Bhai
Buddha 2013 serial TV indian Asita Muni (Cameo)
VandeMataram 2013 emisiune specială de știri el-însuși
Guns & Glory: The Indian Soldier 2013 emisiune specială de știri el-însuși
Jai Ho 2014 emisiune specială de știri el-însuși
Thinkistan 2019 serial Internet Danish Azeem

Emisiuni radiofonice[modificare | modificare sursă]

Titlu Anul difuzării Post de radio Rol
Ch@t 2007 RAI Radio2 Sandokan
Women of Gold 2012 RadioOne el-însuși
Men of Steel 2012 Radio One el-însuși
Ten on Ten - Ten Biggest Impacts This Last Decade 2017 Radio One el-însuși
Best of 2017 2017 Radio One el-însuși

Dublaj de voce[modificare | modificare sursă]

Filme de cinema[modificare | modificare sursă]

Titlul filmului Actor Personaj Limba de dublaj Limba originală Anul lansării versiunii originale Anul lansării versiunii dublate Note
Prințul Persiei: Nisipurile timpului Ben Kingsley Nizam hindi engleză 2010 2010 a interpretat alături de Yudhvir Dahiya, care a dublat vocea lui Jake Gyllenhaal în rolul Dastan și Joy Sengupta, care a dublat vocea lui Toby Kebbell în rolul prințului Garsiv.
Cei patru fantastici Reg E. Cathey dr. Franklin Storm hindi engleză 2015 2015 a interpretat alături de Karan Trivedi, care a dublat vocea lui Miles Teller în rolul Reed Richards / Mister Fantastic.

Reclame, campanii publicitare și alte spectacole[modificare | modificare sursă]

Proiect Tip Limbă An
The Keeper of the Flame - The History of TATA documentar engleză 2007
An Introduction to CHILDLINE India campanie de interes public - narator engleză 2008
Aircel Save the Tiger Campaign campanie de interes public - narator engleză 2009
Ford Motors launch Figo, India eveniment în direct engleză 2010
Somnath Temple, Gujarat spectacol de sunet și lumină engleză 2010
Red Fort, New Delhi spectacol de sunet și lumină engleză 2011
Virasat-e-Khalsa - Khalsa Heritage Memorial Complex, Punjab narator engleză 2011
Apollo Tyres reclamă engleză 2013
Jindal Panther reclamă engleză 2014
Banda Singh Bahadur - War Memorial, Punjab spectacol de sunet și lumină engleză 2014
TAJ Hotels, Resorts & Palaces reclamă engleză 2014
DHL reclamă hindi 2015
Yamaha reclamă hindi 2015
Mount of Excellence narator de documentar engleză 2015
Parle reclamă hindi și engleză 2016
Tanishq reclamă engleză 2016
Konark Sun Temple, Odisha spectacol de sunet și lumină engleză 2017

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Kabir Bedi”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Kabir Bedi, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b Kabir Bedi, Filmportal.de, accesat în  
  4. ^ „Internationally acclaimed Indian actor”. IMDb. . 
  5. ^ „Residence of Kabir bedi”. Arhivat din original la . 
  6. ^ Mackenzie, Vicki (). The Revolutionary Life of Freda Bedi (ed. 1st). Boulder, CO: Shambhala Publications. p. xii. ISBN 9781611804256. 
  7. ^ Kabir Bedi Misses Late Son on Father's Day Arhivat în , la Wayback Machine.
  8. ^ „Archived copy”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Let's keep it a surprise: Parveen Dusanj - The Times of India”. The Times Of India. Arhivat din original la . 
  10. ^ „When Dad likes them young! - The Times of India”. The Times Of India. 
  11. ^ Ahmed, Afsana; Sharma, Smrity (). „Another Parveen is Kabir Bedi's love”. The Times of India. 
  12. ^ „Kabir Bedi ties knot with Parveen Dusanj on 70th birthday”. Ibnlive.com. . Accesat în . 
  13. ^ „Kabir Bedi's voice for Burma's Mandela”. Daily News & Analysis. 
  14. ^ „Kabir Bedi & Lisa Ray Discuss 'TAJ'. . 
  15. ^ Collection of articles on Kabir Bedi Arhivat în , la Wayback Machine.
  16. ^ The NT Awards - 2014 Winners. Arhivat din original la . Accesat în . 
  17. ^ Bedi, Kabir. „Kabir Bedi Blog”. 
  18. ^ „Kabir Bedi is Sightsavers' brand ambassador”. Indian Television Dot Com. . 
  19. ^ „Kabir Bedi: Awards page”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  20. ^ „Knight in shining armour”. The Times of India. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Kabir Bedi la Wikimedia Commons