Jonas Salk

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Jonas Edward Salk
Născut 28 octombrie 1914
New York City,
SUA
Decedat 23 iunie 1995
La Jolla, California,
SUA
Domeniu Cercetare medicală,
virologie și epidemiologie
Alma Mater City College of New York
New York University
Cunoscut pentru Primul vaccin poliomielitic
Premii Premiul Lasker Award Lasker Award (1956)

Jonas Edward Salk (n. New York City, New York, SUA, 28 octombrie 1914 - d. La Jolla, California, SUA, 23 iunie 1995) a fost un biolog american, creatorul vaccinului contra poliomielitei.

Vaccinul zis Salk a fost unul dintre primele vaccinuri eficace pentru imunizarea contra unui virus în general. El a fost esențial pentru campania mondială de eradicare a poliomielitei, altădată una din bolile cele mai ucigătoare, mai ales la copii. Vaccinul funcționează pe principiul virusului slăbit. Adică injectarea unei forme slăbite, sau inofensive, a virusului poliomielitei la pacient, permite corpului uman să dezvolte o imunitate contra acestuia, fără totuși a se îmbolnăvi grav. Imunizat contra formei slăbite, corpul este în consecință imunizat și contra formei mai virulente a aceluiași virus. În 1961, Albert Sabin avea să dezvolte un vaccin administrabil pe cale orală, plecând de la o formă slăbită a virusului. Salk nu a patentat niciodată vaccinul său, el nu gândea să devină milionar, estimând că salariul său și donațiile îi vor permite să viețuiască decent. Un ziarist i-a pus întrebarea « ? De ce nu a patentat vaccinul său. », și el i-a răspuns « ? Se patentează soarele. » Pentru acest savant, rezultatul muncii lui aparține omenirii.


Cărți publicate[modificare | modificare sursă]

  • Man Unfolding / Dezvăluirea omului (1972);
  • Survival of the Wisest / Supraviețuirea celui mai înțelept (1973);
  • World Population and Human Values: A New Reality / Populația mondială și valorile umane: o realitate nouă (1981);
  • Anatomy of Reality: Merging of Intuition and Reason / Anatomia realității : fuzionarea intuiției și a rațiunii (1983).