Jennifer Government

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jennifer Government
Informații generale
AutorMax Barry
Genucronie[*]
științifico-fantastic
dystopian fiction[*][[dystopian fiction (genre of fiction)|​]]
Ediția originală
Titlu original
Jennifer Government
Limbalimba engleză Modificați la Wikidata
EditurăEditura Doubleday Modificați la Wikidata
Țara primei apariții Australia Modificați la Wikidata
Data primei apariții
OCLC49285531

Jennifer Government este un roman distopic din 2003 al lui Max Barry, plasat într-o realitate alternativă în care majoritatea națiunilor din Americi și Oceania sunt dominate de corporații puternice și coaliții corporative și unde puterea guvernamentală este extrem de limitată. A fost finalist pentru un premiu Campbell în anul său de eligibilitate,[1] dar nu a câștigat și a fost inclus în lista anuală de cărți notabile a The New York Times.[2]  Romanul a fost redenumit ca Logoland în edițiile sale germane și italiene.[3] În ediția sa braziliană, a fost redenumit EU S/A, o abreviere de la Estados Unidos Sociedade Anônima, care se traduce aproximativ ca United States, Inc.[4]

Pentru a ajuta la promovarea romanului, Barry a creat un joc pentru browser intitulat Jennifer Government: NationStates (scurtat ulterior la NationStates). În joc, jucătorii fac alegeri care sunt inspirate de roman și care afectează economia, societatea și cultura țărilor lor. NationStates a fost lansată odată cu cartea și rămâne activă din decembrie 2022.

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

John Nike, vicepreședinte al Guerrilla Marketing, îl angajează pe Hack Nike, un angajat stângaci și naiv de nivel scăzut, pentru a executa o schemă de marketing secret ambițioasă și lipsită de etică. John intenționează să crească interesul pentru viitorii pantofi Nike Mercury, punându-l pe Hack să omoare oameni care încearcă să-i cumpere, intenționând să facă pantofii să pară atât de dezirabili încât clienții să se omoare între ei pentru a-i achiziționa. Hack semnează contractul fără să-l citească. Când află că îi cere să comită crimă, subcontractează⁠(d) poliția, acum o organizație mercenară, în încercarea de a-și păstra locul de muncă (care presupune îndeplinirea contractului) fără a fi nevoit să-și asume responsabilitatea pentru crimă.

După ce câțiva copii sunt uciși în diferite magazine Nike în ziua deschiderii, Jennifer Guvernul își asumă responsabilitatea de a-i găsi pe făptuitori, chiar dacă nu poate obține finanțarea pentru ancheta ei. Unul dintre copiii uciși a cumpărat pantofii cu banii dăruiți de Buy Mitsui, un agent de bursă francez plin de bani după un succes profesional recent. Simțindu-se personal responsabil pentru moartea fetei, Buy își unește forțele cu Jennifer.

În același timp, Violet (iubita lui Hack) creează un virus informatic periculos, intenționând să-l vândă celui mai mare ofertant. Ea reușește să-l vândă către ExxonMobil. Conducătorii ei o duc în toată lumea pentru a exploata puterea virusului, dar nu o plătesc niciodată pentru asta. Supărată, Violet se întoarce către John Nike, care promite că o va ajuta să se răzbune pe ExxonMobil. În schimb, John cere ca Violet să o răpească pe Kate, fiica guvernului Jennifer, intenționând să o folosească ca pârghie pentru a descuraja investigația lui Jennifer.

Hack Nike este concediat și fondează un grup de activiști anti-corporații pentru a se răzbuna pe John Nike. Guvernul Hack și Jennifer reușește să o salveze pe Kate și să-l aresteze pe John.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „John W. Campbell Memorial Award 2004”. sfadb.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ „Notable Books”. The New York Times. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Title: Logoland, www.isfdb.org 
  4. ^ Title: EU S/A, www.isfdb.org 

Legături externe[modificare | modificare sursă]