Irina Ionesco

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Irina Ionesco
Date personale
Nume la naștereIrène Ionesco Modificați la Wikidata
Născută[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Paris, Île-de-France, Franța[4] Modificați la Wikidata
Decedată (91 de ani)[5][6][4] Modificați la Wikidata
Paris, Île-de-France, Franța[7][4] Modificați la Wikidata
CopiiEva Ionesco Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiefotograf Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română
limba franceză[8] Modificați la Wikidata
Prezență online

Irina Ionescu (n. , Paris, Île-de-France, Franța – d. , Paris, Île-de-France, Franța[9]) a fost o artistă fotografă franceză.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Părinții săi erau emigranți români. Și-a petrecut tinerețea în România, la Constanța, înainte de a se stabili definitiv în Franța. Înainte de a descoperi fotografia a călătorit și a pictat. Lucrările sale sunt descrise ca erotice. Expoziția sa de la Nikon Gallery (Paris), din 1974, a atras puternic atenția. Din acest moment este publicată în numeroase magazine și albume și expune în galerii din întreaga lume. Irina Ionescu este cunoscută mai ales datorită fotografiilor sale care o au ca protagonistă pe fiica sa Eva Ionesco. Nudurile pe care le-a creat cu aceasta au provocat numeroase controverse artistice dar mai ales datorită posturilor erotice în care a pus-o pe fiica sa neaflată încă la vârsta maturității.

Cea mai mare parte a operelor Irinei reprezintă femei savant îmbrăcate, încărcate de bijuterii, mănuși și alte accesorii, însoțite de obiecte simbolice ca eșarfe, coliere și alte simboluri fetișiste, pozând într-o manieră provocatoare, seminude, oferindu-se ca obiecte sexuale.

Opere publicate[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Irina Ionesco”, Internet Movie Database, accesat în  
  2. ^ a b https://irinaionesco.fr/biographie/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ a b The Fine Art Archive, accesat în  
  4. ^ a b c d e f Fichier des personnes décédées, accesat în  
  5. ^ a b https://www.liberation.fr/culture/irina-ionesco-damer-en-fille-20220726_RHLG5FPKKNAB5DX5ITSB5QB7PM/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ a b https://www.lesinrocks.com/art/irina-ionesco-photographe-controversee-est-decedee-487435-26-07-2022/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://www.liberation.fr/culture/irina-ionesco-damer-en-fille-20220726_RHLG5FPKKNAB5DX5ITSB5QB7PM/, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  9. ^ https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Acte_de_naissance_Irene_Ionesco.jpg.  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)

Legături externe[modificare | modificare sursă]