Hervé al IV-lea de Donzy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hervé al IV-lea de Donzy
Date personale
Născut1173[1] Modificați la Wikidata
Saint-Aignan, Centre-Val de Loire, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (49 de ani) Modificați la Wikidata
Saint-Aignan, Centre-Val de Loire, Franța Modificați la Wikidata
PărințiHervé III de Donzy, Baron de Donzy[*][[Hervé III de Donzy, Baron de Donzy ((1130-1187))|​]][2]
Mathilde Gouët, Dame de Montmirail, d'Allueys, de Brou, d'Authou et e Bazoches-du-Perche[*][[Mathilde Gouët, Dame de Montmirail, d'Allueys, de Brou, d'Authou et e Bazoches-du-Perche (Peerage person ID=704280)|​]][2] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMathilde von Courtenay[*][[Mathilde von Courtenay (French noble)|​]] (din ) Modificați la Wikidata
CopiiAgnès II de Nevers[*][[Agnès II de Nevers (c1205-1225)|​]] Modificați la Wikidata
Ocupațiearistocrat[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata

Hervé al IV-lea de Donzy (n. 1173–d. 1223) a fost un nobil francez, participant la Cruciada a cincea și devenit prin căsătorie conte de Nevers.

Prin căsătoria din 1200 cu Mahaut de Courtenay (1188–1257), fiica lui Petru al II-lea de Courtenay, Hervé a devenit conte de Nevers.[3]

Într-o dispută asupra castelului Gien cu Petru de Courtenay, Hervé a tranșat lucrurile în favoarea sa în 1199, după ce îl înfrânsese și capturase pe seniorul său Petru la Cosne-sur-Loire.[4] După moartea lui Petru din 1219, Hervé a preluat și stăpânirea asupra comitatelor de Auxerre și Tonnerre, cu toate că deținerea Auxerre a fost contestată de către marchizul Filip al II-lea de Namur și de Robert I de Courtenay.[5] El va mai achiziționa și Limais, în 1210.

Hervé și contesa sa erau activi în cee ce privește dezvoltarea regiunii Nivernais, stăpânirile sale din jurul Donzy învecinându-se cu Nivernais și cu Burgundia. În 1209, ei au întemeiat abația carteziană de la Bellary.[6] El a restaurat și castelul Musard, din Billy-sur-Oisy, în intervalul 1212-1215.[7] Prioratul de Beaulieu a fost întemeiat în 1214.[8]

În 12041205, el a susținut pe francezi împotriva englezilor în luptele pentru Normandia, Poitou și Touraine.[9]

El a fost activ și împotriva ereticilor albigenzi, participând la asediul din 1209 asupra Carcassonne.[10] După revenirea din Egipt din 1219, el s-a aflat la Marmande.[11]

În 1214, a luat parte la bătălia de la Bouvines, de partea împăratului Otto al IV-lea.[12]

În 1217, a participat la invazia franceză asupra Angliei.[13]

Moartea sa a fost adeseori considerată ca fiind un asasinat, prin otrăvire.

Familia[modificare | modificare sursă]

Fiica lui Hervé cu Mahaut, Agnès de Donzy (1205–1225), s-a căsătorit din 1217 cu Filip de Franța, fiul cel mare al delfinului Franței, viitorul rege Ludovic al VIII-lea al Franței. Filip a murit în anul imediat următor died the following year.[9] Agnès s-a recăsătorit apoi cu Guy de Châtillon (d. 1226), având o fiică, Iolanda de Châtillon, care se va căsători cu Archambaud al IX-lea de Bourbon.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Hervé IV de Donzy, Comte de Nevers, The Peerage, accesat în  
  2. ^ a b The Peerage 
  3. ^ Potrivit unora dintre relatări, Mahaut l-ar fi însoțit în cruciadă; alte descrieri vorbesc însă de divorțul dintre ei din 1213.[1].
  4. ^ Cawley, Charles, LATIN EMPERORS, Foundation for Medieval Genealogy, accesat în august 2012  Legătură externa în |publisher= (ajutor); [2] (French language); tratatul a fost ratificat de către regele Filip al II-lea al Franței.
  5. ^ [3] Arhivat în , la Wayback Machine.; pe lângă aceste posesiuni, Hervé era și baron de Donzy, conte de Gien, senior de Cosne, de Châtel-Censoir, de Montmirail, d'Alluye, d'Authou, de Vierzon și de Brou, precum și conte de Nevers și de Tonnerre.
  6. ^ Histoire de l'abbaye de Bellary
  7. ^ Château, Musard, Mahau de Courtenay, Hervé VI
  8. ^ „http://www.vaux-yonne.com - Rix en quelques mots !”. Arhivat din original la . Accesat în .  Legătură externa în |title= (ajutor)
  9. ^ a b Récit des Comtés d'Auxerre, de Nevers et de Tonnerre
  10. ^ „earlyBlazon.com”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „earlyBlazon.com”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Battle of Bouvines (27 July 1214)
  13. ^ „earlyBlazon.com”. Arhivat din original la . Accesat în .