Helene Mayer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Helene Mayer
Născut(ă)20 decembrie 1910(1910-12-20)
Offenbach am Main, Germania
Decedat(ă) (42 de ani)
Heidelberg, Germania
Înălțime1.83 m
ȚarăGermania Germania
Armăfloretă
Mânădreptace

Helene Mayer (nume de căsătorie Helene Falkner von Sonnenburg, n. , Offenbach am Main, Germania – d. , Heidelberg, RFG) a fost o scrimeră germană specializată pe floretă.

La vârsta de 17 ani a fost laureată cu aur la Jocurile Olimpice din 1928 de la Amsterdam după ce a câștigat 18 din 20 de meciuri. S-a clasat pe locul 5 la Olimpiada din 1932 de la Los Angeles. A rămas in Statele Unite ale Americii după Jocurile Olimpice, în cadrul unui schimb studențesc, luând parte la competițiile din această țară.

Având un tată evreu și o mamă creștină, a fost exclusă în anul 1933 din clubul său de scrimă de la Offenbach din cauza epurărilor naziste antievreiești.[4] Totuși, i s-a propus să reprezinte Germania la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin, organizate de Al Treilea Reich: Comitetul Olimpic din Germania a asigurat Comitetul Olimpic Internațional că sportivii germani evrei nu ar fi excluși. Astfel, Helene Mayer a fost singurul membru evreu al delegației germane.[5] A cucerit medalia de argint după ce a fost învinsă în faza finală de maghiara Ilona Elek, care era și ea evreică. Helene Mayer a câștigat aurul la Campionatele Europene (Campionatele Mondiale de fapt) în 1929 și 1931, precum și la Campionatul Mondial în 1937.

După ce s-a retras în anul 1947 a devenit profesoară de limbi străine la Mills College, de lângă San Francisco, apoi profesoară de științe politice la City College din San Francisco.[4] A dobândit cetățenia americană cu puțin timp înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. A murit răpusă de cancer în anul 1953.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Helene Mayer, SNAC, accesat în  
  2. ^ a b Helene Mayer, Frankfurter Personenlexikon, accesat în  
  3. ^ a b Helena Mayer, Autoritatea BnF 
  4. ^ a b c Woolum, Janet (). Outstanding Women Athletes: Who They Are and How They Influenced Sports In America (în engleză). Greenwood. p. 183. 
  5. ^ Ottogalli, Cécile; Six, Gérard; Terret, Thierry (). L'Histoire de l'escrime. 1913–2013, un siècle de Fédération internationale d'escrime (în franceză). Biarritz: Atlantica. p. 47. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Mogulof, Milly (). Foiled: Hitler's Jewish Olympian; The Helene Mayer Story (în engleză). Muskegon, Michigan: RDR Books. ISBN 978-1571430922. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Helene Mayer la Wikimedia Commons