Heiko Hell

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Heiko Hell
Date personale
Născut (43 de ani) Modificați la Wikidata
Pinneberg, Republica Federală Germania, Germania Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațieînotător[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
ȚarăRegatul Unit[1]  Modificați la Wikidata
Sportnatație  Modificați la Wikidata
Titluri și realizări
Jocuri olimpiceJocurile Olimpice de vară din 2004
Jocurile Olimpice de vară din 2000  Modificați la Wikidata

Heiko Hell (n. , Pinneberg, Republica Federală Germania, Germania) este un fost înotător german, specializat în stilul liber. A evoluat pentru echipa națională de înot a Germaniei în prima jumătate a anilor 2000, fiind multiplu câștigător și medaliat al campionatelor naționale și participant la două ediții ale Jocurilor Olimpice de vară.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Heiko Hell s-a născut la data de 5 mai 1980 în Pinneberg, Schleswig-Holstein. A copilărit în comuna Säster.

S-a antrenat ca înotător sub îndrumarea antrenorului Dirk Lange.

Pentru prima dată s-a remarcat pe plan internațional în sezonul anului 2000, când s-a alăturat echipei naționale a Germaniei și datorită unei serii de performanțe reușite a primit dreptul de a apăra onoarea țării la Jocurile Olimpice de vară de la Sydney. A participat la trei discipline: proba de 400 metri stil liber, unde cu rezultatul 3:40,80 a ocupat locul nouă la general și nu s-a calificat în finală; la proba de 1.500 metri stil liber a ajuns în finală unde a terminat pe locul opt cu timpul de 15:19,87; iar la ștafeta 4x200 metri stil liber împreună cu conaționalii săi a ocupat locul șase, dar a luat startul doar în calificările preliminare.

După Olimpiada de la Sydney a rămas în echipa de înot a Germaniei pentru încă un ciclu olimpic și a continuat să participe la competiții internaționale importante. Astfel, în anul 2001, a participat la Campionatul Mondial de la Fukuoka, la probele de 400 și 800 metri stil liber.

În anul 2002 a participat la Campionatul European de la Berlin, la probele de 400 și 1500 metri.

În anul 2004, la calificările pentru Jocurile Olimpice a întrecut toți concurenții la proba de 400 metri stil liber, inclusiv pe coechipierul său Christian Hein, atingând standardul de calificare olimpică (3:51,48). La Jocurile Olimpice de la Atena, la aceeași disciplină, de această dată a ocupat doar locul 18, terminând cu timpul 3:52,06, dar la ștafeta 4x200 stil liber, din nou a ocupat locul șase.[2]

Pe parcursul carierei sale sportive Heiko Hell de nouă ori a devenit campionul Germaniei la înot, la probele de 400, 800, și 1500 metri stil liber[3].

În anul 2009 a absolvit Universitatea din Kiel și ulterior a lucrat ca dentist în Moorrege.[4]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ World Aquatics database[*][[World Aquatics database (database of the international swimming association World Aquatics)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Heiko Hell la Olympedia.org
  3. ^ Thomas, Stephen (). „German Appointed as South African Head Coach”. Swimming World Magazine. Accesat în . 
  4. ^ „Heiko Hell - Zahnarzt Heiko Hell - Zahnwelt Hell - Moorrege bei Uetersen im Kreis Pinneberg”. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]