Fundația Premiului X

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Fundația Premiului X cunoscută sub numele englezesc X PRIZE foundation este o asociație/institut non-profit care conduce competiții publice declarate ca fiind în beneficiul umanității.

Scopul[modificare | modificare sursă]

Scopul Fundației este de a aduce schimbări radicale în folosul umanității. Premiile oferite de către fundație sunt atractive, iar competiția este o provocare intelectuală. Competiția cu toate că are similitudini cu Nobel, este probabil inspirată din Premiul Orteig câstigat de Charles Lindbergh care a executat prima traversare a Atlanticului în zbor fără escală. Premiul X încearcă realizarea unei revoluții tehnice în căteva domenii ca și Energetic, Mediu, Educație, Explorare, Știința Vieții, Întreprinzător Global (Intreprindere Globala).

Premii X[modificare | modificare sursă]

Premiul Ansari X – pentru spațiu[modificare | modificare sursă]

A provocat echipe, din intreaga lume, printre inscrisi aflandu-se si una din România, pentru realizarea primului vehicul comercial recuperabil pentru zbor suborbital. Premiul a fost câștigat de catre naveta spatiala SpaceShipOne. Ca rezultat 10 milioane de dolari americani au fost decernati castigatorului. Se considera ca echipa a investit mai mult de 100 de milioane in noi tehnologii pentru realizarea acestui aparat si in goana dupa premiu.

Premiul Archon X pentru Genomica (medicina)[modificare | modificare sursă]

Este un premiu de 10 milioane de dolari, având printre suporteri pe celebrul Stephen Hawking afectat de către Scleroză Laterală Amiotrofică, considerată o boală genetică. Scopul declarat al acestui premiu este de a a ajuta transofrmarea sistemului de diagnostic medical de la unul pasiv (reactiv) la unul activ (proactiv). Mai concret prin verificarea genomului se pot vedea predispozițiile de îmbolnăvire a unei persoane, astfel se pot lua măsuri de întârziere, ori chiar și evitare a unor boli. De asemenea se consideră că în cadrul studiind genomul se pot găsii remedii împotriva cancerului. Pentru cei care suferă de boli genetice, informația genetică personală poate să determine care specializare a medicinei poate să ducă la remisia bolii fără efecte negative.

Scopul declarat al Premiului este de a provoca, oamenii de știință precum și inginerii, crearea unor metode mai rapide mai ieftine și mai eficiente de citire a secvenței genomului.

Premiul Motoare Progresive X[modificare | modificare sursă]

Este un premiu de 10 milioane de dolari. Țelul este de a inspira o noua generație de motoare mult mai viabile, vehicule super-eficiente care să ducă la ruperea de dependența noastră legată de clasicul combustibil și a bloca efectele schimbărilor climaterice. Premiul este acordat echipelor care pot să proiecteze, să aducă pe piață, vehicule pe care cumpărătorul vrea să le cumpere, care să satisfacă cerințele pieței, dimensiunile, capabilitățile, performanțele precum și siguranța în limita unui consum de combustibil de 100 de mile pe galon consumat. În acest moment mai mult de 60 de echipe au semnat scrisoarea de inteție.

Premiul Lunar Google X[modificare | modificare sursă]

Premiul Google Lună X este un premiu în valoare de 30 de milioane de dolari, este o competiție internațională care dorește împlinirea următorului obiectiv. Aselenizarea în siguranță a unui robot pe suprafața Lunii, robot care să călătorească cel puțin 500 de metrii pe suprafața lunară, să capureze și să transmită imagini și date înapoi la Pământ. Echipele trebuie să fie cel puțin 90% privat sponsorizate, și trebuie să fie înregistrate până la 31 Decembrie 2010 pentru a intra putea participa în competiție. Prima echipă care aselenizează pe Lună și va încheia cu succes obiectivele misiunii va primii premiată cu 20 de milioane de dolari. Premiul este disponibil până la 31 Decembrie 2010. După acea dată premiul va scădea la 15 milioane de dolari. A doua echipă care va reuși îndeplinirea misiunii va fi premiată cu 5 milioane de dolari. Restul de 5 milioane vor fi alocate ca și premii bonus. Termenul limită în care acest premiu redus (15 milioane pentru prima echipă) poate fi câștigat este 31 Decembrie 2014.

Premii planificate[modificare | modificare sursă]

Premiul Northon Grumman Lunar Lander[modificare | modificare sursă]

A fost conceput pentru accelerarea dezvoltării tehnologice comerciale care să poată suporta o nouă generație de Transportoare Lunare care să poată face legătura între orbită și suprafața selenară a unor încărcături utile precum și umane. Un asemenea vehicol va avea aplicații directe în explorările spațiale planificate de către NASA. Competiția este împărțită în două categorii, nivele.

Nivelul 1 necesită o rachetă care să decoleze de pe o suprafață desemnată, să păstreze o altitudine de 50 de metri, să plutească pentru 90 de secunde, după care să aterizeze precis pe platformă de aterizare aflată la 50 de metri depărtare. Apoi zborul trebuie făcut în sens invers. Ambele zboruri precum și pregătirea pentru fiecare zbor trebuie să aibă loc intr-o limită de timp de două ore și jumătate.

Nivelul al doile este un pic mai dificil. Aici se necesită plutirea pe o lungime dublă față de cea din primul nivel aterizare pe o suprafață similar celei lunare (având crater și bolovani). Timpii nivelului doi sunt calculați ca să simuleze aproape total puterea necesară pentru a executa o misiune lunară.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

  • Nobel
  • Marea Provocare DARPA
  • Premiul Hidrogen

Legături externe[modificare | modificare sursă]