Forța Dreptei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Forța Dreptei (FD)
AbreviereFD
Oameni cheie
PreședinteLudovic Orban
Purtător de cuvântIonel Dancă
Fondator(i)Ludovic Orban  Modificați la Wikidata
Date
Înființat14 decembrie 2021
SediuBucurești
Număr de membri (2023)c. 20,000[1]
Informații
Ideologie oficialăLiberalism conservator[2]
Pro-europenism
Creștin democrație[3]
Conservatorism liberal[4]
Național-liberalism[5]
Naționalism civic (românesc)[6][7]
Poziție politicăCentru-dreapta
Slogan politicPrin noi înșine!
Afiliere naționalăAlianța Dreapta Unită (2023–prezent)
Afiliere internaționalăPartidul Popular European  Modificați la Wikidata
Culori oficiale     Verde închis
Camera Deputaților
16 / 330
Senat
2 / 136
Prezență online
https://forta-dreptei.ro/
https://www.facebook.com/FortaDrepteiOficial

Forța Dreptei (FD) este un partid politic parlamentar din România de centru-dreapta, înființat la data de 14 decembrie 2021 la inițiativa lui Ludovic Orban, fost președinte al Partidului Național Liberal (PNL) și fost prim-ministru al României, împreună cu un grup de foști parlamentari PNL care nu au agreat și nu agreează o coaliție cu Partidul Social Democrat (PSD).[8]

Istorie[modificare | modificare sursă]

La data de 3 octombrie 2021, fostul premier al României Ludovic Orban, care nu a mai reușit să câștige un nou mandat de președinte al PNL după ce a pierdut la alegerile interne în fața prim-ministrului la acel moment Florin Cîțu, a declarat că intenționează „să creeze o nouă construcție politică care să fie gata să continue moștenirea PNL”.[9] În acest caz, Ludovic Orban a reacționat asemănător unui alt fost premier al PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, care a părăsit PNL la începutul lui 2015 (de asemenea în opoziție față de Iohannis), fondând astfel Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

În plus, comentatorii [cine?] au susținut că facțiunea lui Orban s-ar putea despărți dacă nu ar fi desemnat premier după demiterea lui Florin Cîțu de către Parlament,[10] ceea ce s-a întâmplat între timp odată cu nominalizările fostului premier Dacian Cioloș de la Uniunea Salvați România (USR) și Nicolae Ciucă propus de către PNL (acesta din urmă servind ca prim-ministru interimar în decembrie 2020, până la investirea lui Cîțu).[11][12]

Până pe 28 octombrie 2021, Orban împreună cu alți cinci parlamentari au părăsit grupul parlamentar al PNL. Ulterior, conducerea lui Florin Cîțu în PNL și-a anunțat intenția de a exclude din partid pe toți cei care fac această mișcare, subliniind că „ușa PNL este închisă pentru cei care își bat joc de PNL”.[13][14]

Până pe 2 noiembrie 14 parlamentari s-au dezafiliat din grupul parlamentar al PNL, urmând pașii lui Ludovic Orban. Printre parlamentarii care s-au alăturat noului partid se regăsesc și parlamentarii de Diaspora ai PNL, senatorul Viorel Riceard Badea și deputatul Ilie Valentin Făgărășian. Pe 12 noiembrie 2021, conducerea lui Florin Cîțu l-a exclus pe Ludovic Orban din partid la propunerea lui Dan Vîlceanu, un susținător al lui Florin Cîțu.[15] Până pe 23 noiembrie 2021, parlamentarii pro-Orban care au părăsit grupul parlamentar al PNL, au părăsit inclusiv partidul,[16] fiind urmată în această mișcare de o minoritate din filiala Sector 3 a Tineretului Național Liberal (aripa de tineret a PNL) la 27 noiembrie.[17] Orban a spus că respinge toate curentele neo-marxiste-progresiste și că noul partid va fi liberal-conservator.[18][19]

Inițial, partidul urma să fie numit Forța Liberală (FL). Pe 14 decembrie 2021, Orban a depus actele necesare înființării noului partid, care acum urma să fie numit după numele moțiunii sale folosită pentru a candida pentru un al doilea mandat ca președinte al PNL la congresul PNL din septembrie 2021, mai exact Forța Dreptei, care va fi „valabilă până la primul congres al partidului”.[20]

Alianța Dreapta Unită (ADU)[modificare | modificare sursă]

La data de 18 decembrie 2023, USR, PMP și Forța Dreptei (FD) au lansat în mod oficial o alianță electorală și politică[21] a celor trei partide, aparținând zonei de dreapta al forțelor politice autohtone. Alianța și-a lansat lista de candidați la algerile europarlamentare din 2024. În ordinea locurilor eligibile, pe această listă se regăsesc: Dan Barna (USR), Vlad Voiculescu (USR), Eugen Tomac (PMP), Vlad Botoș (USR), Cristina Prună (USR), Violeta Alexandru (Forța Dreptei/FD).[22]

Istorie electorală[modificare | modificare sursă]

Alegeri Camera Deputaților Senat Poziție Urmări
Voturi % Locuri Voturi % Locuri
2020 Nu a existat
16 / 330
[13]
Nu a existat
3 / 136
[13]
 6  Guvern PNL–USR PLUS–UDMR (2020–2021)
Opoziție față de guvernul minoritar PNL–UDMR (2021)
Opoziție față de guvernul PSD–PNL–UDMR (2021–2023)
Opoziție față de guvernul PSD–PNL (2023–prezent)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Ludovic Orban: "PNL este vasalul PSD!" Forța Dreptei vrea 15 primării în Vâlcea, printre care Râmnicu Vâlcea, Drăgășani și Băbeni”. Jurnalul Olteniei. . Accesat în . 
  2. ^ „DOCUMENT Ce le promite Ludovic Orban liberalilor: Lege pentru răspunderea magistraților, bani și putere pentru baronii locali, plus o Doctrină liberală conservatoare”. . 
  3. ^ „Ludovic Orban anunță un nou partid bazat pe ideologia liberală și valorile creștine”. . 
  4. ^ „Orban apasă pedala discursului conservator în PNL. Ce spun specialiștii despre poziționările celor doi candidați la șefia partidului”. 
  5. ^ „Orban și-a anunțat viziunea sa pentru partid: PNL trebuie să rămână un partid național, cu specific tradițional și religios creștin”. 
  6. ^ „Ludovic Orban și-a găsit strategia: "Românii sunt în majoritate naționaliști și creștini. Nu putem lăsa acest bazin electoral PSD-ului". 
  7. ^ „Orban și-a anunțat viziunea sa pentru partid: PNL trebuie să rămână un partid național, cu specific tradițional și religios creștin”. 
  8. ^ Alin Bratu (). „Noul partid al lui Ludovic Orban s-ar putea numi Forța Liberală – surse”. G4Media.ro. Accesat în . 
  9. ^ „Orban amenință că își face partid: Sunt gata să creez o construcție care să continue trecutul PNL”. Digi24. Accesat în . 
  10. ^ „Cand se va rupe PNL. Aripa anti-Citu cere ca Orban sa fie numit iar premier. Danca: „Va spun sincer, mie imi este rusine cu noul PNL". Aktual24. Accesat în . 
  11. ^ „Președintele Iohannis îl propune pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, după consultările cu partidele”. Stirileprotv.ro. Accesat în . 
  12. ^ „Klaus Iohannis: „Am decis să-l desemnez drept candidat pentru funcția de prim-ministru pe Nicolae Ciucă". www.digi24.ro. Accesat în . 
  13. ^ a b c „Roman cere excluderea liberalilor care și-au dat demisia din grupul parlamentar: „A mai încercat și Tăriceanu să rupă PNL. Acum nu mai există politic". adevarul.ro. . Accesat în . 
  14. ^ „Deputatul Ionel Dancă a demisionat din grupul parlamentar liberal: Noua conducere a PNL, în parteneriat cu președintele Iohannis, au aruncat țara în haos și au distrus coaliția de guvernare / PNL merge în genunchi, cerșind sprijin la PSD cu căciula în mână”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  15. ^ „Biroul Executiv al PNL a votat excluderea lui Ludovic Orban din partid. „Sunt liber să construiesc o nouă forță politică". www.digi24.ro. Accesat în . 
  16. ^ „Ruptură în PNL. Orban și alți 16 liberali au demisionat din partid: Demisia este un început. Vom începe o construcție solidă | VIDEO” (în engleză). adevarul.ro. . Accesat în . 
  17. ^ „Coadă la depunerea demisiilor din PNL: o întreagă organizație pleacă din partid”. Stiri pe surse. Accesat în . 
  18. ^ „BREAKING Ludovic Orban: Îmi voi da demisia din PNL și voi continua să-i reprezint pe românii care cred cu adevărat într-un proiect bazat pe valori liberale, creștin-democrate, conservatoare”. G4Media.ro. . Accesat în . 
  19. ^ „Ludovic Orban: „PNL respinge toate curentele neo-marxist-progresiste. Moțiunea mea este una liberal-conservatoare". www.digi24.ro. Accesat în . 
  20. ^ „Ludovic Orban și-a înființat un nou partid. Cum se numește formațiunea politică”. www.antena3.ro. Accesat în . 
  21. ^ Forța Dreptei, USR și PMP anunță formarea Alianței Dreapta Unită - Forta Dreptei, Forta Dreptei - Prin noi înșine,  
  22. ^ VIDEO USR, PMP și Forța Dreptei au lansat oficial Alianța Dreapta Unită, alternativă la PSD-PNL / Listă comună la europarlamentare: cine candidează, www.hotnews.ro