FEDARENE

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
FEDARENE
Tip Organizație non-profit
Sediu Brussels
Desfășurare regiune Uniunea Europeană
Website www.fedarene.org

FEDARENE (Federația Europeană a Agențiilor și Regiunilor pentru Energie și Mediu) este prima rețea europeană de organizații locale și regionale care implementează, coordonează și facilitează politici energetice și de mediu. Agenții locale și regionale, ministere și departamente implicate în aceste domenii, sunt reprezentate în FEDARENE. FEDARENE, o asociație non-profit, înființată în 1990, la inițiativa a 6 regiuni europene, are acum 60 regiuni membre, din 15 țări ale Uniunii Europene.

Informații generale despre FEDARENE[modificare | modificare sursă]

FEDARENE a fost înființată în 1990, la inițiativa regiunilor europene care doreau să consolideze dimensiunea locală și regională a politicilor energetice și de mediu ale Uniunii Europene.

Astfel, FEDARENE :

Întrucat prin gestionare eficientă, investiții și creșterea gradului de conștinentizare este posibil să se creeze un sistem mai eficient din punct de vedere energetic și mai puțin poluant ; Întrucât numai o abordare bazată pe apropierea de consumatori, precum și pe înțelegerea atât cantitativă, cât și calitativă a nevoilor lor, poate duce la o gestionare eficientă a energiei ; Întrucât regiunea acoperă o suprafață economică suficient de largă și se află la un nivel administrativ suficient de ridicat încât să se ocupe de probleme de planificare, dezvoltare economică și mediu ; Întrucât regiunile din Europa împărtășesc aceleași probleme în domeniul protecției mediului și în gestionarea energiei, dar mijloacele lor diverse, situațiile geografice și culturale au dat naștere la o multitudine de soluții ; Întrucât schimbul de experiență între regiuni consolidează coeziunea economică, socială și de mediu la nivelul Uniunii ;

Federația Europeană a Agențiilor Regionale de Energie și Mediu a fost creată la 6 iunie 1990. Membrii doresc să dea acestei federații statutul de asociație internațională în domeniul de aplicare a rubricii III din Legea din 27 iunie 1921.

Activitățile FEDARENE[modificare | modificare sursă]

Misiunile Federației Europene a Agențiilor și Regiunilor pentru Energie și Mediu sunt de a facilita dezvoltarea schimburilor interregionale, a parteneriatelor și a cooperării ; de a ajuta regiunile europene să își dezvolte capacitatea de a lua măsuri și de a reprezenta și promova dimensiunea locală și regională în dezbaterile despre energie și mediu la nivelul Uniunii Europene.

În practică, FEDARENE :

  • Promovează schimbul de experiență și transferul de know-how,
  • Promovează activitățile membrilor,
  • Diseminează informații între membrii sai,
  • Facilitează cercetarea de parteneri,
  • Oferă un serviciu personalizat de informații,
  • Acționează ca reprezentant specializat biroul din Brussels

Structura internă[modificare | modificare sursă]

Consiliul de Administrație este compus din 16 membri, între care un Președinte, un Secretar General, 13 Vice-președinți, un Secretar și un Trezorier. Membrii consiliului sunt reprezentanți din următoarele regiuni/provincii : Provence-Alpes-Côte d'Azur Region (FR), Berlin (DE), Rhône-Alpes (FR), Oberösterreich Energiesparverband (AT), Regional Council Nord-Pas de Calais (FR), Abruzzo (IT), Ile de France (FR), Ploiesti Prahova (RO), Comunidad Valenciana (ES), Central Finland (FI), Severn Wye Energy Agency(UK), Liguria (IT), Southeast Sweden (SE), Wallonia (BE).

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]