Doomsday Book (roman)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Doomsday Book.
Coperta romanului Doomsday Book, Editura Pygmalion

Doomsday Book este un roman științifico-fantastic scris de autorul american Connie Willis care a fost publicat prima oară în 1992 la Bantam Spectra. Romanul a câștigat Premiul Hugo, Nebula, Locus și altele. Titlul romanului este o aluzie la Doomsday Book, un registru cu terenuri și animale realizat la comanda regelui William I în Anglia și Țara Galilor și finalizat în anul 1086.

Povestea[modificare | modificare sursă]

Information icon.svg Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Willis își imaginează un viitor apropiat (care apare pentru prima oară în 1982, în povestirea ei "Fire Watch"), în care istoricii își desfășoară munca lor de teren călătorind în trecut în calitate de observatori. Cercetarea se desfășoară la Universitatea din Oxford, în Anglia, la sfârșitul secolului al XXI-lea.

În teorie, istoria rezistă efectelor călătoriei în timp, modificarea trecutului fiind prevenită prin realizarea sau interzicerea unor vizite în anumite locuri sau perioade. De obicei echipamentul utilizat pentru călătoria în timp va refuza să funcționeze, făcând călătoria imposibilă. În alte cazuri se produc "derapaje", prin ajungerea în trecut într-o altă perioadă de timp. Călătorul în timp ajunge la cel mai apropiat loc-și-interval de timp adecvat pentru a preveni un paradox; intervalul variind de la 5 minute la 5 ani. Unele perioade teoretic accesibile pot fi, de asemenea, considerate prea periculoase pentru istorici de către autoritățile de control ale călătoriei în timp.

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]