Paolo Bacigalupi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paolo Bacigalupi

Paolo Bacigalupi în 2012 la Festivalul cărții din Texas
Date personale
Născut6 august 1972
Paonia, Colorado, Statele Unite
PărințiAnjula
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
Limbi vorbitelimba engleză[2] Modificați la Wikidata
Activitatea literară
Activ ca scriitor1999 - prezent
Specie literarăbiopunk, science fiction, literatură pentru tineret
Operă de debut"A Pocket Full of Dharma"
Opere semnificativeFata modificată, Ship Breaker
Note
Premiiprix Bob-Morane[*][[prix Bob-Morane |​]]
Premiul Theodore Sturgeon
Premiul Locus pentru cea mai bună nuveletă
Premiul Nebula pentru cel mai bun roman
Premiul Locus pentru cel mai bun roman - debut
Premiul Hugo pentru cel mai bun roman
Premiul John W. Campbell Memorial
Compton Crook Award[*][[Compton Crook Award (award)|​]]
Michael L. Printz Award[*][[Michael L. Printz Award (annual award for writing a book for young adults, from U.S. librarians)|​]]
Kurd Lasswitz Award for best foreign work[*][[Kurd Lasswitz Award for best foreign work (prize for German-language science fiction)|​]]
Premiul Seiun pentru cel mai bun roman tradus[*]
Seiun Award for Best Translated Short Story[*][[Seiun Award for Best Translated Short Story (japanese science fiction literary award)|​]]
grand prix de l'Imaginaire[*][[grand prix de l'Imaginaire |​]]
Premiul Locus pentru cea mai bună colecție de ficțiune scurtă[*]
Ignotus Award for Best Foreign Novel[*][[Ignotus Award for Best Foreign Novel (literary award for science fiction, horror or fantasy novels translated to Spanish)|​]][1]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Paolo Bacigalupi (n. 6 august 1972, Paonia, Colorado, Statele Unite) este un scriitor de literatură științifico-fantastică și fantezie.

A câștigat premiul Hugo, Nebula, Compton Crook, Theodore Sturgeon și Michael L. Printz, a fost nominalizat pentru National Book Award.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Paolo Bacigalupi s-a născut în Panonia, Colorado și s-a mutat împreună cu părinții săi în zona vestică a acestui stat. El a urmat cursurile Colegiului Oberon din Ohio și și-a luat diploma în studii est-asiatice.

Începând din 1994 a lucrat în China ca și consultant pentru firmele străine care doreau să intre pe piața chinezească. În 1996 a revenit în Statele Unite, unde s-a angajat la o companie din Boston care se ocupa de dezvoltare în domeniul web. La ora actuală, Bacigalupi lucrează pentru High Country News, un ziar care apare de două ori pe săptămână atât pe hârtie, cât și în format electronic.

În 1998 s-a căsătorit cu Anjula, pe care o cunoscuse în timp ce urma cursurile Colegiului Oberon. Cei doi trăiesc împreună cu fiul lor în Paonia.[3]

Cariera scriitoricească[modificare | modificare sursă]

Prima sa povestire, "A Pocket Full of Dharma", a fost publicată în 1999. Ascensiunea sa a început odată cu ajungerea în finala premiilor Sturgeon cu povestirea "The Fluted Girl" (2003) și cu nominalizarea la premiile Hugo și Nebula pentru povestirea "Oameni de nisip și zgură" (2004). Povestirea "Omul-calorie" (2005) a câștigat premiul Sturgeon și a fost nominalizată la Hugo, iar "Yellow Card Man" (2006) a câștigat premiul Asimov și a fost finalistă a premiilor Hugo și Sturgeon[3].

Povestirile sale au apărut în reviste prestigioase, printre care Asimov's Science Fiction și The Magazine of Fantasy & Science Fiction și au fost colectate în volumul Pump Six and Other Stories (2008). Romanul său de debut, Fata modificată, a câștigat premiile Hugo, Nebula, Locus, Compton Crook, Seiun, John W. Campbell Memorial și Kurd-Labwitz[4].

Premii[modificare | modificare sursă]

  • 2005 - nominalizare la premiul Hugo pentru cea mai bună nuveletă pentru "Oameni de nisip și zgură" (The Magazine of Fantasy & Science Fiction, februarie 2004)
  • 2006 - nominalizare la premiul Hugo pentru cea mai bună nuveletă și câștigător al premiului Theodore Sturgeon pentru "Omul-calorie" (The Magazine of Fantasy & Science Fiction, oct/nov 2005) și nominalizare la premiul Nebula pentru cea mai bună nuveletă pentru "Oameni de nisip și zgură" (The Magazine of Fantasy & Science Fiction, februarie 2004)
  • 2007 - nominalizare la premiul Hugo pentru cea mai bună nuveletă pentru "Yellow Card Man" (Asimov's Science Fiction, decembrie 2006)
  • 2009 - nominalizare la premiul Hugo pentru cea mai bună nuveletă pentru "The Gambler" (Jucătorul,[5] seria Fast Forward 2), câștigător al premiului Locus pentru cea mai bună antologie pentru Pump Six and Other Stories (Night Shade Books, 2008) și câștigător al premiului Locus pentru cea mai bună nuveletă pentru "Pump Six" (Pump Six and Other Stories, Night Shade Books, 2008)
  • 2010 - nominalizare la premiul Nebula pentru cea mai bună nuveletă pentru "The Gambler" (Fast Forward 2, Pyr Books, oct 2008), nominalizare la Premiul național de carte pentru literatură de tineret pentru Ship Breaker (Little, Brown 2010), câștigător al premiului Compton Crook[6], al premiului Hugo pentru cel mai bun roman[7](la egalitate cu romanul lui China Miéville The City & the City), al premiului John W. Campbell Memorial pentru cel mai bun roman[8], al premiului Locus pentru cel mai bun roman de debut, al premiului Nebula pentru cel mai bun roman[9] pentru Fata modificată (Night Shade Books, 2009)
  • 2011 - nominalizare la premiul Andre Norton pentru science fiction și fantasy pentru tineret și câștigător al premiului Michael L. Printz pentru cel mai bun roman pentru tineret[10] pentru Ship Breaker (Little, Brown 2010), nominalizare la premiul Nebula pentru cea mai bună nuvelă pentru The Alchemist (Subterranean Press, 2010)[11]
  • 2012 - câștigător al premiului Seiun pentru cel mai bun roman tradus pentru Fata modificată (Hayakawa Publishing Corp, 2011)[12]
  • 2013 - câștigător al premiului Seiun pentru cea mai bună povestire tradusă pentru "Pocketful of Dharma" (Pump Six and Other Stories, Hayakawa Publishing Corp, 2012) [13]

Opera[modificare | modificare sursă]

Romane[modificare | modificare sursă]

Seria Ship Breaker
  • Ship Breaker (2010)
  • The Drowned Cities (2012)
Alte romane
  • The Windup Girl (2009) [14]
ro. Fata modificată - editura Nemira, 2013
  • Zombie Baseball Beatdown (2013)

Colecții[modificare | modificare sursă]

  • Pump Six and Other Stories (2008)

Nuvele[modificare | modificare sursă]

Proză scurtă[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Premios Ignotus 2012 (în spaniolă), Asociación Española de Fantasía, Ciencia Ficción y Terror[*][[Asociación Española de Fantasía, Ciencia Ficción y Terror (nonprofit organization from Spain)|​]] 
  2. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b Paolo Bacigalupi: Înfruntând tigrul, fragment pe Locus online din interviul apărut în iulie 2007 în revista Locus.
  4. ^ PAOLO BACIGALUPI - Fata modificată, ed. Nemira, 2013, pag. 2 și coperta a IV-a.
  5. ^ Antologia Nebula 2011, Editura Trei, 2012. ISBN 978-973-707-661-8
  6. ^ „Câștigătorii premiului Compton Crook”. Baltimore Science Fiction Society. Accesat în . 
  7. ^ Flood, Alison (). „China Miéville și Paolo Bacigalupi la egalitate la premiul Hugo”. The Guardian. Londra. Accesat în . 
  8. ^ Post, Dave (). „Anunțarea câștigătorilor premiilor Campbell pentru anul 2010”. Worlds Without End Blog. Accesat în . 
  9. ^ „Câștigătorii premiilor Nebula pe anul 2010”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ "Michael L. Printz Winners and Honor Books". YALSA. American Library Association. Regăsit 8 martie 2013.
  11. ^ „SFWA anunță nominalizările pe 2010 la premiile Nebula”. Science Fiction & Fantasy Writers of America. . Accesat în . 
  12. ^ Câștigătorii celei de-a 43-a ediții a premiilor Seiun, 2012
  13. ^ Câștigătorii celei de-a 44-a ediții a premiilor Seiun, 2013
  14. ^ Ce mai citim?: Fata modificata, 8 martie 2013, Autor: Andreea Sterea, Ziare.com, accesat la 22 ianuarie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]