Diego Quispe Tito

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Diego Quispe Tito
Date personale
Născut1600[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Cuzco, Peru Modificați la Wikidata
Decedat1681 (81 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Cuzco, Peru Modificați la Wikidata
Ocupațiepictor Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă Modificați la Wikidata
Activitate
Mișcare artisticăescuela cuzqueña[*][[escuela cuzqueña (Roman Catholic art movement from Cusco, Peru)|​]]  Modificați la Wikidata

Diego Quispe Tito (n. 1600, Cuzco, Peru – d. 1681, Cuzco, Peru) a fost un pictor aparținând etniei Quechua din Peru. Este considerat liderul Școlii de pictură din Cuzco.[5]

Context[modificare | modificare sursă]

Fiul unei familii incașe nobile, Quispe Tito s-a născut în Cuzco și a lucrat de-a lungul vieții sale în districtul San Sebastián; pe casa lui este prezentă stema sa.

Cariera artistică[modificare | modificare sursă]

Cea mai timpurie pictură semnată de Quispe Tito este Concepția Imaculată din 1627, aurită conform unei mode tipice școlii din Cuzco. Opera sa este realizată în stilul manierismului spaniol și a picturii flamande.[6] Se crede că Quispe Tito a învățat aceste stiluri de la iezuitul italian Bernardo Bitti, care era activ la acea vreme la Cuzco. În plus, se crede că l-a cunoscut pe Luis de Riaño în tinerețe și poate ar fi derivat unele elemente ale stilului său de la artistul mai bătrân; de Riaño, un pictor din Lima, s-a pregătit în atelierul lui Angelino Medoro și astfel ar fi oferit o altă sursă pentru influența italiană.

Quispe Tito a fost influențat și în opera sa de gravuri din Flandra; într-adevăr, cea mai cunoscută lucrare a sa, Semnele zodiacului din 1681 din Catedrala din Cuzco, este o serie de copii ale gravurilor flamande în care fiecare semn zodiacal este legat de o parabolele din viața lui Hristos. Aceste gravuri au fost realizate pentru a fi distribuite în Peru, unde, în unele cartiere, se practica închinarea la soare, lună și stele; ele au fost concepute pentru a încuraja închinarea la Hristos și minunile Lui în locul zodiacului. O nouă serie, care prezintă scene din viața lui Ioan Botezătorul și care datează din 1663, a fost realizată și pe modele flamande.

Quispe Tito a încorporat, de asemenea, mai multe elemente personale în opera sa; cel mai remarcabil a fost utilizarea auriului și descrierea peisajelor spațioase pline de păsări și îngeri. În 1667 a pictat mai multe scene din viața lui Hristos, care au fost trimise la Potosí.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Quispe Tito a murit la Cuzco în 1681.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Diego Quispe Tito, Artnet, accesat în  
  2. ^ a b c d Diego Quispe Tito, Quispe Tito, Diego[*][[Quispe Tito, Diego (encyclopedia article)|​]] 
  3. ^ a b c d Diego Quispe Tito, Diccionario biográfico español, accesat în  
  4. ^ a b Diego Quispe Tito, Frick Art Reference Library Photoarchive 
  5. ^ Bethell, Leslie. The Cambridge History of Latin America, Cambridge University Press (1995), p.742. ISBN: 0-521-24516-8.
  6. ^ "Cuzco School." Encyclopædia Britannica. Retrieved 7 Oct 2013.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Diego Quispe Tito