Dendrariul din Chișinău

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Parcul dendrologic din Chișinău

Vedere aeriană
TipArboretum
Amplasaresectorul Buiucani, Chișinău, Republica Moldova
47°02′00″N 28°48′28″E ({{PAGENAME}}) / 47.033405°N 28.807665°E
Suprafață77,8 ha
Deschis1973
Staresatisfăcătoare

Dendrariul din Chișinău este un parc dendrologic din sectorul Buiucani, Chișinău. Parcul este amplasat în partea central-vestică a municipiului, în valea râului Durlești și în perimetrul străzilor I. Creangă, V. Lupu (vizavi este amplasat parcul Valea Morilor), E. Сoca și A. Șciusev.

A fost fondat în anul 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Științe a Moldovei.[1] La început a avut o suprafață de 73 de hectare, în prezent suprafața parcului a fost extinsă până la 77,8 de hectare.

În cadrul parcului există peste o mie de tipuri de plante care reprezintă majoritatea florei din Republica Moldova. Parcul deține o bogată colecție de semințe de legume, semințe oleaginoase, rozacee ș.a. Colecția de conifere numără mai mult de 50 de denumiri din zone floristice diferite ale globului.[2] Dintre speciile lemnoase rare pentru Moldova, cresc: Ginkgo biloba sau arborele pagodelor, Metasequoia, tsuga canadiană, bradul Duglas, chiparosul de Arizona, bradul Fraier, pinul galben, pinul flexibil, Chamaecyparis lawsoniana, arborele lalea, arțarul Mono, arțarul trident, dudul japonez, etc.[3] Există sectoare cu elemente ale vegetației forestiere din Moldova.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Faună observată în parc

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dendrariul din Chișinău