Lacul Valea Morilor

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la un lac din Chișinău. Pentru alte sensuri, vedeți Valea Morilor (dezambiguizare).
Lacul Valea Morilor
Administrație
Țară/ȚăriRepublica Moldova  Modificați la Wikidata
Geografie
Coordonate47°01′06″N 28°48′46″E / 47.018333°N 28.812778°E ({{PAGENAME}})
Localizare
Lacul Valea Morilor

Valea Morilor este un lac situat în sectorul Buiucani, Chișinău, Republica Moldova. Acesta a fost construit în anul 1952 de comsomoliști sovetici și în perioada sovietică a purtat denumirea de Lacul Comsomolist (în rusă Комсомольское озеро).

Suprafața întregii zone (lac + parc) este de 102 hectare. Proiectul parcului a fost elaborat de către colectivul de autori sub conducerea arhitectului R. Curt.

Amplasare[modificare | modificare sursă]

Parcul este situat pe un teren de o suprafață cu un relief variat și are 4 intrări. Lacul de o suprafață de 34 hectare reprezintă centrul compoziției peisajului. În jurul lacului este o alee circulară de o lungime de 2,5 kilometri. Aproape jumătate din teritoriu este acoperit de zone verzi. Speciile predominante sunt: plopi piramidali canadieni, salcie albă, castan, câteva specii de arțar, tei, scoruș, pini negri, sofora japoneză. Parcul este de profil larg. Aici se afla Teatrul de vara cu 5 mii locuri, cinematograful „De zi”, pavilionul de șah și joc de dame, orășelul pentru copii „Andrieș”, plaja, atracțiuni. Pe teritoriul parcului este situată zona liberă de antreprenoriat, Moldexpo.

Reabilitarea lacului[modificare | modificare sursă]

Valea Morilor în timpul desecării din noiembrie 2006

La 28 iulie 2006 a fost observat un număr mare de pești morți plutind la suprafața apei. Conform Mișcării Ecologiste din Moldova fauna lacului a murit din cauza lipsei de oxigen și acumulării de nămol, stratul căruia atingea de la 1,5 m până la 5 m grosime[1]. În urma unei ședințe speciale s-a decis curățarea lacului, drenarea acestuia fiind inițiată în toamna anului 2006, proces care a decurs ulterior cu lungi intermitențe. Lucrările au fost stopate în 2008 din cauza elementelor toxice depistate în nămol[2], fiind reluate în 2009 și 2010[3]. În 2011 au fost consolidate malurile și apa a început să fie din nou acumulată în lac. În anul următor a fost salubrizat parcul, iar în jurul lacului a fost instalat un gard de protecție și pavaj[4].

Pe parcursul lucrărilor de curățare au fost descoperite pe lângă obuze datând din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, oase și vestigii care au dus la o serie de cercetări arheologice de salvare întreprinse de Academia de Științe a Moldovei. Acestea au depistat fosile de mamuți[5], dar și rămășițele unor așezări care aparțin culturilor Precucuteni-Tripolie A (mil. V a.Chr.), Cucuteni-Tripolie și Sântana de Mureș-Cerneahov (sec. III-IV p.Chr.)[6].

În toamna anului 2016, Scara Cascadelor și Rotonda din Parcul Valea Morilor din Chișinău au fost inaugurate de Hramul Capitalei."FOTO | Au fost inaugurate Scara Cascadelor și Rotonda din Parcul Valea Morilor" Arhivat în , la Wayback Machine.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Vedere aeriană de ansamblu

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "Catastrofa ecologica in lacul Valea Morilor din capitala". Moldova.org, 30 iulie 2006. Accesat la 11 martie 2015.
  2. ^ "Nămolul de pe fundul lacului din Parcul Valea Morilor este toxic". IPN.md, 27 mai 2008. Accesat la 11 martie 2015.
  3. ^ "Reconstrucția Lacului Valea Morilor". Primăria Municipiului Chișinău, 10 mai 2010. Accesat la 11 martie 2015.
  4. ^ "Amenajarea și salubrizarea Lacului Valea Morilor". Primăria Municipiului Chișinău, 29 martie 2012. Accesat la 11 martie 2015.
  5. ^ Anatolie David, Teodor Obadă, Ultimul mamut. Adevărul științific despre recenta descoperire științifică din Valea Morilor. Akademos, nr. 2 (13), iunie 2009, pp. 85-87.
  6. ^ Sergiu Bodean, Cercetări arheologice în așezarea Chișinău "Valea Morilor". Akademos nr. 3 (18), septembrie 2010, p. 120-121.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de lacul Valea Morilor