Culai Neniu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Culai Neniu
Date personale
Născut1905 Modificați la Wikidata
gubernia Basarabia, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat1939 (34 de ani) Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
folclorist[*]
dramaturg[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba moldovenească Modificați la Wikidata
Activitate
Partid politicPartidul Comunist al Uniunii Sovietice  Modificați la Wikidata
Mișcare/curent literarProletcult  Modificați la Wikidata
Specie literarărealism socialist  Modificați la Wikidata

Culai Neniu (în rusă Кулай Неню, n. Nicolae Nenev; n. 1905, gubernia Basarabia, Imperiul Rus – d. 1939) a fost un folclorist și dramaturg din RASS Moldovenească.[1]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Nenev s-a născut în 1905 într-o familie de bulgari basarabeni. Opunându-se Unirii Basarabiei cu România, acesta a trecut Nistrul, stabilindu-se în RASS Moldovenească. A studiat la școala pedagogică din Balta, unde a lucrat în perioada 1928-1930 ca profesor de muzică. În 1928 a fondat un ansamblu coral în Tiraspol, care a fost susținut de guvernul RASSM.

În perioada 1930-1937 a lucrat la Centrul Științific Moldovenesc. La recomandarea scriitorului Pavel Chioru a început să lucreze ca folclorist. Astfel s-au înregistrat peste o mie de poeme și cântece, care au fost lansate în 2 volume: Cu ciocanul toc și toc, respectiv Cântăm și noi. Această perioadă a coincis cu trecerea la alfabetul latin a limbilor din URSS, inclusiv a „limbii moldovenești”. Împreună cu Ekaterina Lebedeva, Neniu a lansat Cântece poporane moldovenești, care includea 170 de melodii din Basarabia țaristă. S. Soloviova a evidențiat în prefața cărții „ura moldovenilor față de țar și de ortodoxism”. În replică, transnistreanul exilat în România Nichita P. Smochină a zis că lucrarea a omis întreg folclorul religios, cum ar fi colindele și bocetele.

Obediența față de regimul comunist nu l-a salvat pe Neniu de a pica în dizgrație. Deja în 1934, activistul comunist B. Lehtman a susținut că Neniu a lucrat ca polițist în Imperiul Rus sau în Regatul României, precum și că a fost ofițer al Armatei Albe. Similar cu alți scriitori din RASS Moldovenească (Nistor Cabac, Samuil Lehtțir, Filimon Săteanu, Pavel Chioru, Ion Corcin-Corcinschi sau Teodor Malai), acesta a fost executat în 1939, la ordinele NKVD-ului.

Note[modificare | modificare sursă]