Constantin Cazimir

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Constantin Cazimir
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Decedat (49 de ani) Modificați la Wikidata
ÎnmormântatVășcăuți Modificați la Wikidata
Cetățenie Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Ocupațiepolitician Modificați la Wikidata
Deputat în Duma de Stat a Imperiului Rus Modificați la Wikidata

Constantin Cazimir (în rusă Константин Фёдорович Казимир, transliterat: Konstantin Kazimir, n.  – d. ) a fost un latifundiar, pedolog, pedagog, doctor în științe și politician țarist, deputat în Duma de Stat al celei de-a I-a convocări din partea Basarabiei.

Ca filantrop, pe mijloacele sale, a întreținut zeci de copii basarabeni, cărora le oferea burse în diferite școli. Conacul său din satul Cernoleuca (raionul Dondușeni, Republica Moldova) se mai păstrează și astăzi (într-o stare avariată).

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în anul 1860 într-o familă nobiliară. A studiat la gimnaziul clasic din Camenița, iar între anii 1874-1879 la o școală reală din Chișinău. În 1879 a intrat la Academia agricolă „Petrovskaia” din Moscova, pe care a absolvit-o ca doctor în științe agricole.

Ca moșier a deținut mari terenuri în satul Vășcăuți din ținutul Hotin și Cernoleuca din ținutul Soroca. Timp de 21 de ani a fost membru al zemstvei.

A fost, de asemenea, membru al consiliului școlar al ținuturilor Hotin și Soroca, administrator al școlii agricole din Grinăuți, precum și al altor aproximativ 20 de școli. A făcut multă muncă educațională. A deschis pe cheltuiala lui și a întreținut școli pe toate moșiile sale. De asemenea, pe teritoriul moșiilor sale, a deschis și dotat spitale și băi publice pentru săteni. Își petrecea cea mai mare parte a timpului ajutându-i pe cei săraci. El a jucat un rol decisiv în soarta viitoarei actrițe Serafima Birman, plătindu-i primul an de studii la o școală de teatru.[1]

În 1906 a fost ales în Duma de Stat a Imperiului Rus de prima convocare.[2] În cadrul acesteia s-a alăturat partidului Cadeților, conform trudovicilor, poziția politică a lui Cazimir era între partidul reformelor democratice și partidul reînnoirii pașnice.[3]

A instituit pe lângă Institutul de Medicină Experimentală din Petrograd, al cărui departament de bacteriologie a fost condus de ruda sa Serghei Vinogradski, două premii: pentru muncă în domeniul pelagrei și al doilea, pentru cercetarea cancerului.[4]

A murit la 12 iulie 1910 din cauza diabetului.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Путь актрисы.
  2. ^ Боиович М. М. Члены Государственной думы (Портреты и биографии). Второй созыв. М.: Тип. Товарищества И. Д. Сытина. 1907. С. 8.
  3. ^ И. Бонч-Осмоловский (сост.). Работы Первой Государственной Думы. Издание Санкт-Петербургского комитета Трудовой Группы. Ред. С. И. Бондарев. СПб.: Типогр. Т-ва «Дело». 1906. С. 487—494.
  4. ^ Виноградский С. Н. Летопись нашей жизни. М.: Макс Пресс. 2013. C. 273

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Казимир Костянтин Федорович // Енциклопедія Сучасної України. - Т. 11 [Зор - Как]. - Київ, 2011. - С. 690. - ISBN 966-02-2074-X. ISBN 978-966-02-6092-4 (Т.11).
  • Гусар Ю.С. Буковинці у Російській Держдумі [є про Казиміра Костянтина Федоровича]/Юхим Гусар //Буковинське віче. - 2013. 10 травня (№ 19).- С. 1.
  • Государственная дума Российской империи: 1906—1917. Москва: РОССПЭН, 2008. С. 127.
  • Российский государственный исторический архив. Фонд 1278, Опись 1 (2-й созыв). Дело 100; Дело 582. Лист 14-17.