Command & Conquer: Red Alert 2

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Command & Conquer: Red Alert 2 este un joc de strategie de tip 2,5D creat de catre Westwood studios si aparut in anul 2000. Jocul a reusit sa atinga un rating de 86% din partea jucatorilor.

Despre joc[modificare | modificare sursă]

 • Acest joc, are doua campanii care pot fi alese in functie de dorinta jucatorului, o campanie sovietica si una americana, fiecare campanie avand 12 misiuni, plus inca 7 alaturi de expansion packul jocului Yuri's revenge.
 • In joc, noul conducator al Uniunii Sovietice dupa moartea lui Stalin este Alexander Romanov, iar presedintele SUA poarta numele de Michael Dugan. Dupa preluarea Europei de est, Rusia se afla in ruine, insa Alexander Romanov, ajuta Rusia sa isi revina, si planuieste un atac in masa asupra Americii. In filmul de introducere al campaniei americane, actiunea incepe la Casa Alba, unde presedintele Michael Dugan, primeste un mesaj urgent de la generalul Carville ce il informeaza despre atacuri sovietice asupra Statelor Unite. Michael Dugan il suna pe Alexander Romanov, intrebandul referitor la atacurile asupra Statelor Unite. Dupa ce conversatia dintre cei doi ia sfarsit, presedintele decide sa lanseze un atac cu rachete nucleare asupra Rusiei. Insa Yuri, liderul agentiei Psi-Corps si cel mai apropiat consilier al lui Alexander Romanov, isi foloeste puterile de control mintal, pentru a controla personalul de la locul de unde urmau sa fie lansate rachetele. Personalul fiind controlat mintal, nu a deschis trapele de iesire a rachetelor nucleare, iar rachetele au explodat. In doar cateva ore America este impanzita de armatele sovietice. Presedintele SUA, Michael Dugan infiinteaza o agentie pentru situatii de urgenta, condusa de catre generalul Carville si de jucator.

Campania americana[modificare | modificare sursă]

 • Campania americana incepe in New York, unde o echipa de soldati de elita condusa de catre agenta speciala Tanya, este trimisa pentru a opri invazia sovietica in acel loc. Comandantul (jucaotrul) fiind ajutat de Tanya, reuseste sa invinga fortele sovietice din New York. Apoi Tanya si comandantul sunt trimisi in Colorado Springs, pentru a elibera Academia Fortelor Aeriene de sub controlul Rusiei. In timp ce comandantul se intoarce victorios spre casa descopera ca un Psychic Beacon (un dispozitiv ce poate controla mintal toti cetatenii unui oras), a fost amplasat in Washington D.C, iar presedintele Michael Dugan, generalul Carville alaturi de alte persoane de la Casa Alba, au fost capturati, si au cedat orasul in mainile sovieticilor. Comandantul, in fruntea unei echipe de asalt este trimis in Washington pentru a distruge dispozitivul, insa baza militara controlata de comandant este constant atacata de cetatenii controlati mintal. Dupa ce Psychic Beacon este distrus, presedintele alaturi de celelalte persoane de la Casa Alba sunt salvati. America, dorind sa scape de controlul mintii, isi muta guvernul in Canada.
 • Imediat dupa ce guvernul Statelor Unite a fost mutat in Canada, spionii americani descopera ca sovieticii au construit un alt dispozitiv de control mintal numit Psychic Amplifier. Acest dispozitiv poate face ceea ce a facut Psychic Beacon cu Washington, unei tari intregi. O flota marina este trimisa de la o baza militara canadiana de langa lacul Michigan, catre orasul Chicago, ce era ocupat de sovietici. Comandantul distruge dispozitivul inainte ca acesta sa fie activat si elibereaza orasul de sub dominatia sovietica, insa generalul Vladimir, conducatorul fortelor militare ce au atacat SUA, lanseaza o racheta nucleara asupra orasului, cu totii fiind ucisi de explozie, cu exceptia comandantului ce scapa cu viata.
 • Alarmati de situatia mondiala, liderii Frantei, Germaniei si Marii Britanii accepta sa se alature Statelor Unite in lupta impotriva Rusiei, cu conditia ca SUA sa neutralizeze lansatoarele de rachete nucleare sovietice situate in Polonia. Agenta speciala Tanya, alaturi de o echipa de soldati este trimisa la granita dintre Polonia si Germania, unde cele doua lansatoare sunt distruse, iar tarile din Europa de vest se alatura Statelor Unite in lupta impotriva Rusiei. Imediat dupa aceea, comandantul trebuie sa comande un atac asupra Washingtonului ocupat de sovietici, eliberandu-l. Dupa aceea, comandantul afla ca sovieticii intentioneaza sa invadeze insulele Hawaii, iar acesta este trimis la Pearl Harbour pentru a proteja insulele.
 • Desi insulele au fost salvate, situatia Americii nu era una excelenta. Sovieticii au preluat orasul St. Louis si zona din sudul orasului a fluviului Mississippi. Comandantul este trimis sa distruga un alt Psychic Beacon situat in St. Louis si sa elibereze orasul.
 • Imediat dupa aceea, se descopera faptul ca Rusia intentioneaza sa creeze o replica pentru tehnologia turnurilor prisma (turnuri ce pot trimite raze laser de distrugere asupra trupelor inamice). O echipa de soldati ai marinei americane, sunt trimisi in Mexic, in zona unde se afla baza de cercetari, distrugand-o, astfel tehnologia americana ramandand in siguranta.
 • Dupa aceea generalul Carville il informeaza pe comandant ca se indreapta catre Padurea Neagra in Germania, catre laboratorul lui Albert Einstein, insa cand deschide usa, un soldat sovietic kamikaze cu bombe in interiorul hainelor, sare in aer, ucigandu-l pe Carville. Jucatorul este trimis in Muntii Padurea Neagra pentru a proteja laboratorul lui Einstein de un atac sovietic. Albert Einstein ii explica comandantului ca lucreaza la o noua inventie numita Cronosfera, un dispozitiv ce poate teleporta trupe oriunde in lume. Albert Einstein considera ca locul ideal de amplasare a Cronosferei este in Golful Mexic, aproape de Florida, insa nu foarte departe de Cuba. Comandantul construieste Cronosfera aici in Cuba, cu care apoi teleporteaza trupe la bazele nucleare din Cuba, pe care le distruge.
 • In ultima misiune a campaniei, jucatorul foloseste cornosfera pentru a teleporta trupe in Moscova. Apoi, garda din jurul Kremlinului este eliminata, iar o echipa de asalt, condusa de Tanya patrunde in Kremlin. Pentru a nu fi capturat, Alexander Romanov se ascunde si il imbraca pe unul din oamenii sai cu hainele sale. Tanya isi da seama imediat ca nu este vorba de realul Romanov, si descopera rapid locul unde se ascunde acesta. Rusia sufera o infrangere umilitoare, iar razboiul ia sfarsit.

Campania Ruseasca[modificare | modificare sursă]

 • In campania sovietica, actiunea incepe la Moscova, unde Alexander Romanov il informeaza ca cel mai potrivit loc pentru un prim atac asupra Americii este in Washington D.C. cu scopul de a distruge Pentagonul. Jucatorul este trimis in Washington D.C. unde elimina trupele americii din oras, iar pentagonul este distrus. Dupa aceea este trimis pe coasta de est a Statelor Unite, in Florida, cu obiectivul de a distruge o flota marina americana si o baza militara situata in acest loc. In urmatoarea misiune jucatorul este trimis la New York. El trebuie sa captureze un laborator american situat langa World Trade Center. Dupa ce acesta este capturat, jucatorul construieste un Psychic Beacon, un dispozitiv care poate controla mintea tuturor oamenilor dintr-un oras. Inainte ca dispozitivul sa fie activat, zona este impanzita de armata americana ce incearca sa distruga dispozitivul. Acestia nu reusesc, iar intreul New York devine controlat de catre Rusia.
 • Jucatorul apoi este trimis in Rusia, mai exact in regiunea Vladivostok, unde acesta trebuie sa apere teritoriul de un atac al unei flote marine a Coreei de Sud.
 • Alarmati de situatia mondiala, liderii Frantei si Germaniei accepta sa trimita trupe la granitele Poloniei, pentru a ajuta S.U.A. sa lupte cu Rusia. Intre timp, Romanov si Yuri trimit trupe speciale in Paris pentru o invazie a orasului. Trupele sovietice, reusesc sa ajunga la Turnul Eiffel, unde soldatii tesla (soldati ce pot crea descarcari electrice, electrizeaza intregul turn si il transforma intr-un turn de tip tesla coil urias. Acesta distruge toate trupele aliate din Paris si totodata intregul oras.
 • Intre timp, Yuri reusi sa devina din ce in ce mai puternic, datorita puterii sale de control al mintii, reusind chiar sa il controleze pe Alexander Romanov iar acesta sa ii cedeze intreaga putere militara acestuia. Unul dintre generalii sovietici, generalul Vladimir, il acuza pe Yuri ca acesta ar fi in spatele motivului pentru care Romanov i-a cedat intreaga putere militara a tarii. Yuri ii cere jucatorului apoi, sa construiasca o baza militara in Hawaii, iar apoi sa distruga flota americana si flota coreeana.
 • Dupa un timp, Alexander Romanov deveni foarte bolnav, iar Yuri descoperi ca americanii construisera o cronosfera, un dispozitiv ce poate teleporta trupe oriunde in lume si ca intentionau sa teleporteze trupe in Muntii Urali unde este localizata o facilitate sovietica pentru cercetari. Yuri il informeaza pe jucator ca aceasta facilitate este vitala pentru ca Rusia sa castige razboiul. Jucatorul reuseste sa respinga atacul american.
 • Dupa ce Romanov moare, acesta este inmormantat, iar Yuri il informeaza pe jucator ca generalul Vladimir este un tradator si ca trebuie eliminat, de aceea jucatorul este trimis in Washington D.C. unde se afla Vladimir, pazit de soldati si armament. Jucatorul reuseste sa ajunga la Casa Alba unde se afla Vladimir si sa il elimine.
 • In urmatoarea misiune, cativa agenti Psi-Corps sunt trimisi in San-Antonio, la Alamo unde se afla presedintele Statelor Unite Michael Dugan. Jucatorul il controleaza mintal pe presedinte cu ajutorul agnentilor Psi-Corps, astfel Yuri detinand control pe cale indirecta asupra guvernului Americii. Mai tarziu, rusii descopera ca americanii au creat o super arma numita dispozitivul de controlare a vremii, care poate crea furtuni la scara mare. Jucatorul este trimis in locul unde se afla dispozitivul, pentru a-l distruge. Mai tarziu, Yuri doreste sa il invite pe jucator la Kremlin, spunandu-i ca doreste sa il felicite pentru succesul sau, insa Yuri intentiona defapt sa il controleze mintal pe jucator sau sa il ucida. Insa locotenentaa Zofia (cea care ii da jucatorului instructiuni despre fiecare misiune) ii arata o inregistrare, in care Alexander Romanov inainte sa piara spune ca a fost controlat mintal de Yuri si ca acesta a ajuns pe nedrept lider al Rusiei. Jucatorul asadar se duce spre Moscova, insa insotit de o mareata armata. Armata sa, reuseste sa treaca de apararea din Moscova si sa distruga Kremlinul unde se afla Yuri. Kremlinul este distrus, iar Yuri este aparent mort.
 • Jucatorul afla in ultima misiune ca americanii au o ultima rezistenta impotriva Rusiei in Alaska. Acestia intentioneaza cu ajutorul Cronosferei din Alaska sa lanseze un untim atac asupra Moscovei, pentru a destrama imperiul sovietiic. Jucatorul merge in Alaska unde distruge cronsofera. Dupa ce cronosfera este distrusa, jucatorul este oficial lider mondial. Insa in scena de final, mintea lui Yuri, intr-un fel misterios a supravietuit si ii comunica prin telepatie jucatorului urmatoarele: "Ar fi fost bine sa vad in interiorul mintii tale generale. Poate voi avea ocazia."