Charles Rennie Mackintosh

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Charles Rennie Mackintosh

Charles Rennie Mackintosh (n. 7 iunie 1868, Glasgow - d. 10 decembrie 1923, Londra) a fost un arhitect, designer de mobilă și pictor scoțian. Rennie Mackintosh a fost unul dintre cei mai influenți designeri ai mișcări artistice Arts and Crafts și ulterior unul dintre cei mai representativi artiști Art Nouveau din Regatul Unit. Născut în Glasgow și decedat în London, artistul a exercitat o considerabilă influență artistică asupra designului european.

Biografie[modificare | modificare sursă]

A pledat pentru construcții din piatră în fața celor de sticlă sau fier. Împreună cu soția și câțiva colegi de la Școala de Arte Glasglow, Charkes Rennie Mackintosh a format Grupul Celor Patru Din Glasglow. Grupul a expus în Anglia grafică și artă decorativă la concurență cu Art Nouveau și Seccesion de pe continent. Ca și Antoni Gaudi, Mackintosh lucra cu o puternică estetică vernaculara. Combinată cu sensibilitatea lui de tip Art Nouveau, familiarizarea lui cu neogoticul scoțian a condus la o arhitectură liberă de constrângerile derivând din doctrina de la Ecole de Beaux-Arts. Ornamentatiile lui Mackintosh erau codificate în simbolismul celtic și într-o sensibilitate erotică înrudită cu picturile Georgiei O'Keeffe.

În 1868 se naște la Glasglow, intrând în ucenicie cu arhitecutul John Hutchinson între anii 1884-1889. În 1889 este desenator la Honeyman and keppie din Glasglow. În 1896 are expoziție la Londra a celor Patru din Glasglow; în același an, H&K câștigă concursul Școlii de Arta din Glasglow proiectata de Macktintosh. Din 1914 el se dedică picturii, mutându-se în Anglia, mai târziu în Franța. În 1928 moare la Londra.

Lucrări[modificare | modificare sursă]

  • Școala de Artă din Glasglow (1897-1909);
  • Hill House (1902-1903, Helensburg);
  • Biserica Queen's Crown (1898-1899, Glasglow);
  • Casa pentru amator de arta (schița în 1901, construită în 1989 la Glasglow, în urma elogierilor postmoderniȘtilor precum Venturi); *Ceainăria din Argyle Street (1898-1899, Glasglow).

Mackintosh a proiectat mobilier pentru unele din clădiri, inclusiv elemente de interior pentru multe din reședințele sale.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]


Legături externe[modificare | modificare sursă]