Cerb pătat

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Cerb pătat
Cervus nippon
Clasificare științifică
Regn: Animalia
Încrengătură: Chordata
Clasă: Mammalia
Subclasă: Eutheria
Ordin: Artiodactyla
Subordin: Ruminantia
Infraordin: Pecora
Familie: Cervidae
Temminck, 1838
Subfamilii

Capreolinae
Hydropotinae
Muntiacinae

Cerbul pătat (Cervus nippon) este un mamifer erbivor din categoria rumegătoare, paricopitate (Artiodactyla). Familia Cervidae cuprinde circa 49 de specii, din care se mai pot aminti căprioara, renul și elanul. Caracteristice pentru cerb sunt coarnele ramificate care, de obicei, cresc numai la masculi și culoarea roșcată cu pete albe, și cu un accentuat dimorfism sexual.

În trecut, era destul de răspândit în nord-estul Chinei, pe insula Taiwan, în Vietnamul de Nord, Coreea și Japonia.[1] Mai târziu, a fost introdus în zona de mijloc a Europei și în Caucaz. Datorită vânării constante aproape că a dispărut la începutul secolului al XX-lea.[2]

Se hrănește cu plante erbacee, ghinde căzute, fructe cu coajă lemnoasă, frunze de arbori și arbuști, ciuperci și fructe de pădure, iar în iarnă consumă coajă și ramuri tinere.

Reproducerea are loc în octombrie. Femelele aduc primul cerb la vârsta de 2-3 ani. De obicei se naște un pui, uneori doi.

Galerie de imagini[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Geist, Valerius (). Deer of the World: Their Evolution, Behavior, and Ecology. Mechanicsburg, Pa: Stackpole Books. ISBN 978-0-8117-0496-0. 
  2. ^ Соколов В. Е. Пятиязычный словарь названий животных. Млекопитающие. Латинский, русский, английский, немецкий, французский. / под общей редакцией акад. В. Е. Соколова. — М.: Рус. яз., 1984. — С. 126. — 10 000 экз.