Casa Albastră

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Casa Albastră

Centrul de Primire al Casei Albastre, August 2010
Clădire
OrașStrada Cheong Wa Dae, numărul 1, Districtul Jongno, Seul
ȚarăCoreea de Sud
Adresă서울특별시 종로구 청와대로 1
Coordonate37°35′12″N 126°58′30″E / 37.58669167°N 126.97486389°E ({{PAGENAME}})
Construcție
Începută22 iulie 1989
Terminată4 septembrie 1991
Inaugurată  Modificați la Wikidata
Suprafața totală250.000 m²
Site web
site web oficial
canal YouTube

Casa Albastră (coreeană 청와대; Hanja: 靑瓦臺; Cheong Wa Dae; însemnând „foișor cu țigle albastre”)[1][2][3] este biroul executiv și reședința oficială⁠(d) a șefului de stat al Coreei de Sud, Președintele Coreei de Sud⁠(d), localizată în capitala statului, Seul. Casa Albastră este de fapt un complex de clădiri, construit în stilul tradițional coreean⁠(d) cu câteva elemente moderne.

Construită pe locul grădinii regale al Dinastiei Joseon (1392–1897), Casa Albastră este compusă acum din Sala Principală a Biroului, numită Bon-gwan (coreeană 본관; Hanja: 本館), Reședința Prezindențială, Centrul de Primire al Casei Albastre, numit Yeongbin-gwan (coreeană 영빈관; Hanja: 迎賓館), Sala de conferințe, numită Chunchu-gwan (coreeană 춘추관; Hanja: 春秋館) și Secretariatul Clădirilor. Întregul complex se întinde pe aproximativ 250.000 de metri pătrați.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Casa Albastră a fost construită pe locul reședinței regale din Hanyang (acum Seul), capitala sudică a dinastiei Goryeo (918-1392). A fost construită de împăratul Sukjong (Goryeo)⁠(d) (1109-1105) în anul 1104. Capitala principală a dinastiei Goryeo era la Kaesong, având, totodată, și o capitală vestică la Pyongyang și o capitală estică la Gyeongju⁠(d).

După ce dinastia Joseon (1392-1897) și-a mutat capitala la Hanyang, palatul Gyeongbokgung⁠(d) a fost construit în anul 1395, cel de-al patrulea an al domniei lui Taejo (1392-1398), ca palat principal, iar lotul de vile regale a devenit grădina din spate a palatului. Acesta a fost folosit ca loc pentru desfășurarea examenelor de pregătire militară.

În urma anexării Imperiului Coreean la Imperiul Japonez în 1910, guvernatorul-general al Coreei⁠(d) a folosit terenul palatului Gyeongbokgung⁠(d) pentru casa guvernatorului-general⁠(d). În iulie 1939, Japonia a construit o reședință / birou oficial pentru guvernatorul general pe locul unde astăzi se află Casa Albastră.

Odată cu restabilirea Republicii Coreea⁠(d) în 1948, președintele Syngman Rhee a numit clădirea „Gyeongmudae” (coreeană: 경무대; Hanja: 景 武 臺), care a fost numele uneia dintre puținele clădiri vechi care au fost reședințe oficiale. El a folosit-o ca birou și reședință. Președintele Yun Bo-seon⁠(d) a schimbat numele în „Cheong Wa Dae” după ce a fost inaugurat în 1960.

În 1968, câțiva intruși nord-coreeni⁠(d) au fost cât pe ce să pătrundă în clădire în încercarea de a-l asasina președintele Park Chung-hee în timpul raidului Casei Albastre⁠(d). În lupta care a urmat, au fost uciși 28 de nord-coreeni, 26 de sud-coreeni și patru americani.[4]

Președinții Park Chung-hee, Choi Kyu-ha și Chun Doo-hwan au folosit clădirea atât ca birou, cât și ca reședință oficială⁠(d). În timpul președinției lui Roh Tae-woo⁠(d), au fost construite: o nouă clădire de birouri, o reședință oficială și un centru de presă numit Chunchugwan. Clădirea principală de birouri a fost deschisă în aprilie 1991. În 1993, în timpul președinției lui Kim Young-sam, clădirea construită de Japonia ca reședință oficială a fost scoasă din folosință.

Așezare[modificare | modificare sursă]

Geomancii au considerat demult zona în care se află Casa Albastră ca o locație de bun augur. Acest punct de vedere a fost susținut de o inscripție pe un zid de piatră descoperită în spatele reședinței prezidențiale oficiale în timpul construirii unei noi clădiri în 1990, care spune: „Locul cel mai binecuvântat de pe Pământ”.

La nord este muntele Bukhansan⁠(d), flancat de alți doi munți: Naksan, simbolizând dragonul Azure, pe stânga și Inwangsan, simbolizând Tigrul Alb, pe dreapta. La sud este Namsan⁠(d), muntele protector al capitalei. În amonte se află pârâul Cheonggyecheon⁠(d) și râul Han.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Romanizare după site-ul oficial: english.president.go.kr Arhivat în , la Wayback Machine.
  2. ^ „Cheong Wa Dae rules out renegotiation of FTA with US”. Seoul: Yonhap News Agency. . Accesat în . 
  3. ^ a b „Cheong Wa Dae Aims to End Graft in Defense Procurement”. Chosun Ilbo. Seoul, South Korea. . Accesat în . 
  4. ^ „The Blue House Raid – North Korea's Failed Commando Assault on Seoul”. MilitaryHistoryNow.com. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Casa Albastră