Buyeo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Hangeul.svg Acest articol conține text în limba coreeană. Fără suport de afișare corespunzător, se pot vedea semne de întrebare, pătrățele sau alte simboluri în loc de Hangul sau Hanja.


Regatul Buyeo
Buyeo
부여(夫餘)
Regat

Blank.png

secolul 2 î.Hr. – 494 d.Hr. Blank.png
 
Blank.png
 
Blank.png
Localizare a Regatului Buyeo
Statele Coreene Antice de dinainte de Cele Trei Regate
Capitală Necunoscută
Limbă/limbi Limba Buyeo
Religie budism , taoism , confucianism , mugyo
Formă de guvernare Monarhie
Rege
 - ?-? Hae Mosu (primul)
 - ?-494 Jan
Epoca istorică Antichitatea
 - Fondarea secolul 2 î.Hr.
 - Prăbușirea 494 d.Hr.

Buyeo sau Puyŏ (pronuntarea coreeană: [pujʌ]), Fuyu în chineză, a fost un regat coreean antic situat din Manciuriapână în nordul Coreei, care a existat din secolul al 2-lea î.Hr. până în 494.Rămășițele sale au fost absorbite de către regatul vecin, Goguryeo în 494.Atât Goguryeo și Baekje, două dintre Cele Trei Regate ale Coreei, s-au considerat natiuni succesoare ale Buyeo.

Deși înregistrările sunt insuficiente și contradictorii, este speculat că, în 86 î.en, Dongbuyeo (Buyeo de Est) s-a ramificat, întrucât Buyeo original este uneori menționat ca Bukbuyeo(Buyeo de Nord).Jolbon Buyeo era un stat mic tribale situate în nord de peninsula coreeană și Manciuria.Jolbon Buyeo era un mic stat tribal situat în nordul de peninsulei Coreeane și în Manciuria.Potrivit Samguk Sagi, în 504, emisarul ce ridica tributul, Yesilbu menționează că aurul din Buyeo nu mai poate fi obținut ca tribut deoarece Buyeo a fost alungat de Malgal și Somna și absorbit de Baekje.De asemenea, este demonstrat că Împăratul Shizong dorea ca Buyeo să își recâștige fosta sa glorie.În 538, la mult timp după căderea Buyeo, Baekje s-a redenumit Nambuyeo(Buyeo de Sud).

"Buyeo" se poate referi, de asemenea, la un nume de familie din Baekje sau la Comitatul Buyeo din Coreea de Sud.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Statele Coreene Antice de dinainte de Cele Trei Regate, circa. 1 d.Hr.

Bukbuyeo[modificare | modificare sursă]

Istoria timpurie[modificare | modificare sursă]

Fondatorul regatului Buyeo a fost, probabil, Dongmyeong, care nu are nicio legatură cu Jumong care a fondat Goguryeo.După înființarea sa, Haemosu (解 慕 漱: fiul cerului) a adus curtea regală la noul său palat, fiind proclamat apoi Rege.Haemosu și-a numit noua împărăție "Buyeo" pentru a arăta că el era adevăratul moștenitor al Regilor din Buyeo.În general, acest Buyeo este adesea cunoscut sub numele de "Bukbuyeo"(Buyeo de Nord).

Jumong este descris ca fiul lui Haemosu și Yuhwa(柳花), care a fost o fiică a Habaek-ului(河伯).

In atac[modificare | modificare sursă]

La începutul secolului al treilea, Gongsun Du, un dictator militar chinez din Liaodong, a încurajat Buyeo sa atace Xianbei în nord și Goguryeo în est.După distrugerea familiei Gongsun, statul nordic chinez Cao Wei l-a trimis pe Guanqiu Jian să atace Goguryeo.