Bridge

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte sensuri, vedeți Bridge (dezambiguizare).
Pachetul de Bridge competiţional

Bridge este un joc de cărți.

Provine din mai vechiul whist. Se joacă cu un pachet întreg de cărți împărțite egal între patru jucători care alcătuiesc două perechi adverse. Jucătorii aflați pe două laturi opuse ale mesei de joc constituie o pereche, de unde, probabil, denumirea de „bridge” (tradus din limba engleză cuvântul Bridge înseamnă pod).

Jocul are două părți: prima în care se licitează, în care perechile, printr-un limbaj codificat, își propun, cu cărțile de care dispun, să realizeze un anumit contract și a doua parte în care se desfășoară jocul propriu-zis, adică jocul de levată, în care perechea contractantă încearcă să-și realizeze contractul, iar „flancul” încearcă să-l împiedice. Se poate juca în partidă liberă, adică de către numai patru jucători la o singură masă, sau în competiție, la mai multe mese, pentru a se putea confrunta oricât de mulți jucători (perechi). În acest ultim caz, la toate mesele, pachetele de cărți sunt împărțite identic, excluzându-se astfel în cea mai mare parte norocul. Jocul se practică în familie (partide libere) sau în cluburi organizate (în general, competiții).

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Coriolan Neamțu Bridge competițional, București: Editura Stadion, 1972
  • Vlad Racoviceanu Bridge - Jocul declarantului, București: Editura Stadion, 1973
  • Nicu Kantar & Dan Dimitrescu Bridge - Convenții și sisteme moderne de licitație, București: Editura pentru turism, 1974
  • Nicu Kantar & Dan Dimitrescu Bridge. Convenții moderne, București: Editura Sport-turism, 1976

Legături externe[modificare | modificare sursă]