Boala Lyme

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Înţepătură de căpușă
Bacteria Borrelia burgdorferi
Boala Lyme

Boala Lyme (Lyme borrelioza sau borrelioza) este o boală infecțioasă produsă de o bacterie (Borrelia burgdorferi sau Borrelia garinii, ori Borrelia afzelii), transmisă omului prin înțepătura de căpușă (nu toate căpușele sunt purtătoare ale bacteriei Borrelia).

Numele de Borrelia burgdorferi sensu lato (adică „în sens larg”) este generic, putând fi vorba de una sau mai multe tulpini de Borrelia burgdorgferi implicate în infecție. Lyme mai este supranumită și „boala cu 1000 de fețe” din pricina faptului că, afectând întregul organism, simptomele ei mimează pe cele ale altor boli; reacția individuală față de agentul patogen este foarte diferită de la om la om, de aici și multitudinea de manifestări.

Infecția este sistemică, afectează întregul organism și parcurge 3 stadii mai mult sau mai puțin distincte:

  • Stadiul 1: Eritemul cronic migrator (ECM) — borrelioza Lyme începe de obicei cu o leziune tegumentară caracteristică, eritem cronic migrator (stadiul 1).
  • Stadiul 2: Infecție diseminată — după mai multe zile până la săptămâni, spirochetele se pot răspândi prin sânge spre alte organe din corp.
  • Stadiul 3: Infecție persistentă — luni până la ani mai târziu pot apărea semnele unor complicații grave.

Se poate defini un nucleu comun de simptome, valabil pentru toți pacienții, în rest, fiecare pacient reacționând diferit, în funcție de foarte mulți parametri: vechimea bolii, numărul de agenți patogeni care au provocat infecția, caracteristicile proprii ale sistemului imunitar al individului etc.

Analize de laborator[modificare | modificare sursă]

În principal există două tipuri de analize: directe și indirecte.

  • Analizele indirecte apreciază reactivitatea organismului (de pildă nivelul anticorpilor anti-Borrelia din sânge sau LCR, ELISA (neconcludent) sau Western Blot)
  • Analizele directe evidențiază prezența bacteriei în organism (de pildă bacteria însăși sau material genetic aparținând acesteia, prin microscopie în câmp întunecat DFM sau metoda imunofluorescenței, precum și prin diverse analize ca PCR)

Tratament și prognostic[modificare | modificare sursă]

Cu cât boala este tratată mai repede, imediat după înțepătura de căpușă, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Altminteri se poate ajunge la o borrelioză diseminată, cronică, cu afectări articulare, cardiace, oftalmologice și neurologice cronice.

Transmitere

În general, după 6 luni de simptome, se poate vorbi despre „Lyme cronic”.

Tratamentul alopat se rezumă la antibioterapie (cure repetate cu doze mari, antibiotice combinate, perioade mari de timp/cură — 4-8 săptămâni/cură).

Tratamentul naturist se axează mai mult pe stimularea imunității, aport de antioxidanți, vitamine și enzime printr-o dietă preponderant crudivoră (sau îmbogățită cu sucuri de fructe și legume, precum și cu salate, frunze verzi), principii fitoterapeutice (ceaiuri de plante), apiterapie (propolis, înțepături cu venin de albină, polen etc.)

Efecte pozitive în tratamentul cazurilor de borrelioză au fost obținute și prin terapia cu oxigenare hiperbară.[1]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]