Biserica romano-catolică Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Botoșani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Botoșani

Biserica romano-catolică din Botoșani
Informații generale
Confesiuneromano-catolică
HramNașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Tipbiserică parohială
ȚaraRomânia
LocalitateStrada Cuza Vodă nr. 29, Botoșani, județul Botoșani
județBotoșani
Date despre construcție
Stil arhitectonicneogotic
Ctitordonații/ împăratul Francisc I al Austriei
Istoric
Data începerii  Modificați la Wikidata
Sfințire3 noiembrie 1847
Localizare
Prezență online
http://www.bisericabotosani.ro/index.html
Aripa laterală a bisericii catolice botoșănene

Biserica romano-catolică "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Botoșani este o biserică romano-catolică care a fost sfințită pe 3 noiembrie 1847. Ea se află pe Strada Cuza Vodă la nr. 29, în centrul orașului. Biserică zidită în perioada 1843-1847.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Prima consemnare despre catolici la Botoșani a fost găsită în matricola veche a parohiei Horlești unde este consemnat un botez pe 8 decembrie 1781 în „Butuszan”. A mai fost înregistrat un botez pe data de 14 noiembrie 1784, dar ambele au fost tăiate și a fost scris "Parohia Botoșani". Un preot catolic, pe numele de „Cajetanus” al polonezilor din Botoșani, a vrut să construiască o biserică, dar nu a fost ajutat.[1] În anul 1846, pe data de 7 februarie, Paul Sardi de la Iași a trimis o scrisoare, din care reiese că în Botoșani se construia o biserică romano-catolică pe locul fostei capele din cimitirul vechi al catolicilor. Acesta a venit la Botoșani unde a ținut o slujbă arhierească și procesiune.[2] Parohia din Botoșani a fost redeschisă în anul 1843. Pentru această biserică s-au făcut donații din străinătate, dar și local, unul dintre cele mai mari ajutoare fiind primit de la împăratul Austriei, Francisc I. Această donație a fost făcută la cererea parohului misionar din Botoșani, Johan Darnseiffer.

Agentul diplomatic imperial, Eisenbach, a transmis către cancelarul Austriei faptul că această biserică a început să fie construită în anul 1845, iar în ziua de 3 noiembrie 1847 a avut loc sfințirea ei de către episcopul Paul Sardi, împreună cu alți doi preoți din Iași și cu un preot armeano-catolic din Suceava.

Biserica a fost mărită de muncitorii care făceau Gara din Botoșani cu două nave laterale și întreaga biserică a fost adaptată stilului neogotic, așa cum este și astăzi. Biserica a fost administrată de preoții iezuiți pentru o perioadă. Mai există o capelă în cimitirul german. Dimensiunile bisericii sunt: 25 m lungime și 10 m lățime.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Biserica romano-catolică „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”
  2. ^ „BISERICA ROMANO-CATOLICĂ NAȘTEREA SFÂNTULUI IOAN BOTEZĂTORUL BOTOȘANI”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]