Biserica de lemn din Romita

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Romita
Detaliu portal
Biserica „Sfântul Nicolae” din Romita, foto: decembrie 2008.

Biserica de lemn din Romita se află în localitatea omonimă din județul Sălaj și a fost ridicată cel mai probabil în prima parte a secolului 18, fiind antedatată de inscripția din 1740 de pe crucea preotului îndemnător. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05107.

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost construită în secolul XVIII (o dată vehiculată este 1723) și păstrează în pronaos o cruce de lemn, operă de artă prin frumoasa sa sculptură, dar și document istoric prin inscripția săpată în lemn: „Popa Gheorhe, 1740”.

Biserica are un plan dreptunghiular și măsoară 9,80m în lungine și 4,60m în lățime. Este construită din bârne cioplie, așezate în cununi orizontale și îmbinate la colțuri în cheotori simple. Clopotnița este scundă, cu deschideri semicirculare și coif ascuțit. Prispa a fost adăugată fațadei principale ulterior construirii bisericii[1].

Pictura (care fusese realizată la sfârșitul secolului al XVIII-lea) a fost distrusă de intemperii din cauza acoperișului nereparat (actualul acoperiș de tablă a fost realizat în 1968). Doar icoanele împărătești („Iisus Hristos”, „Maica Domnului” și „Botezul Domnului”) mai stau mărturie despre frumusețea picturii bisericii[2].

Tradiția spune că în spatele bisericii de lemn se află un mormânt comun, în care sunt îngropate osemintele multor săteni, răpuși de o boală grea[3].

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Ileana Petran-Păușan, Gheorghe Chende-Roman, Ioan Ghiurco, Bisericile de lemn din Sălaj, pag.160
  2. ^ Ileana Petran-Păușan, Gheorghe Chende-Roman, Ioan Ghiurco, Bisericile de lemn din Sălaj, pag.161
  3. ^ Ileana Petran-Păușan, Gheorghe Chende-Roman, Ioan Ghiurco, Bisericile de lemn din Sălaj, pag.161

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Sf. Nicolae din Romita”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 388–390, Oradea. 
Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40. 
  • Ghergariu, Leontin (). „Biserici de lemn din Sălaj”. mss în. Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976). 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]