Biserica de lemn din Sânpetru Almașului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica de lemn din Sâmpetru Almaşului
Biserica de lemn "Sf. Apostoli Petru și Pavel" din Sânpetru Almaşului, foto: ianuarie 2009.

Biserica de lemn din Sânpetru Almașului se află în localitatea omonimă din județul Sălaj. Biserica a fost pictată de Ioan Pop din Românași în 1795 după ce fusese ridicată, foarte probabil, cu puțin timp mai devreme. Biserica se află pe noua listă a monumentelor istorice sub codul LMI: SJ-II-m-A-05110.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica de lemn "Sf. Apostoli Petru și Pavel" a fost construită la începutul secolului al XVII-lea din cinci bârne masive de stejar, înlocuind vechiul lăcaș de cult ce avea săpat în lemnul tălpii anul 1494. Planul este dreptunghiular, cu absida altarului decroșată, de formă pătrată. În cea de a doua jumătate a secolului al XVIII-lea s-a adăugat o prispă pe latura intrării și s-a schimbat forma acoperișului. Peste pronaos a apărut o clopotniță potrivită, cu foișor deschis pe o singură arcadă și fleșă sveltă, de secțiune poligonală. Un brâu în "frânghie", puternic profilat, încinge mijlocul lăcașului, întâlnind la est luminatorul, format din patru orificii circulare, cuprinse într-un cerc cu decor dințat și ancorat de brâu prin șnururi. La îmbinarea pereților sunt console mărunt cioplite cu rozete. Un chenar în "franghie" străbate ancadramentul intrării de pe latura de sud și trecerea din pronaos în naos, însoțind deasupra și o bârnă a peretelui. O deosebita grijă a acordat meșterul decorării bolții semicilindrice a naosului. De o parte și de alta a grinzii centrale sunt câte șase rozete, iar cheia de boltă sugerează un ciorchine de struguri. Pictura aparține zugravului Ioan Pop din Românași.

Note[modificare | modificare sursă]


Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Studii monografice
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel din Sîmpetru-Almașului”. Monumente istorice bisericești din Eparhia Ortodoxă Română a Oradei. Biserici de lemn: 395–398, Oradea. 
Studii regionale
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn de pe valea Almașului”. Monumente Istorice. Studii și lucrări de restaurare. III: 131–145. 
  • Cristache-Panait, Ioana (). „Bisericile de lemn din Sălaj”. Buletinul Monumentelor Istorice. 1971 (1): 31–40. 
  • Ghergariu, Leontin (). „Biserici de lemn din Sălaj”. mss în. Arhivele Naționale din Zalău, colecția personală Leontin Ghergariu (actul 11 din 1976). 
  • Godea, Ioan (). Biserici de lemn din România (nord-vestul Transilvaniei). București: Editura Meridiane. ISBN 973-33-0315-1. 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Imagini[modificare | modificare sursă]