Astronomul (Vermeer)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Astronomul
Descriere generală
ArtistJan Vermeer van Delft
Datarecirca 1668
Materialeulei pe pânză
Genartă de gen[1]  Modificați la Wikidata
Dimensiuni50 × 45 cm
AmplasareMusée du Louvre, Paris
ColecțieDepartamentul de Picturi din Muzeul Luvru[*][1]
Führermuseum[*][[Führermuseum (unrealized art museum planned by Adolf Hitler)|​]][2]
Munich Central Collecting Point[*][[Munich Central Collecting Point (depot used by the Monuments, Fine Arts, and Archives program after the end of the Second World War to process, photograph and redistribute artwork and cultural artefacts that had been confiscated by the Nazis and hidden throughout Germany and Austria)|​]][2]  Modificați la Wikidata
Curent artisticbaroc  Modificați la Wikidata

"Astronomul" (neerlandeză De Astronoom) este o pictură de Jan Vermeer van Delft, terminată aproximativ în anul 1668. Pictura este găzduită de Musée du Louvre, în Paris.

Descriere[modificare | modificare sursă]

Profesia astronomului este indicată de globul ceresc și de cartea deschisă de pe masă. Simbolic, volumul este deschis la tomul III, o secțiune care sfătuiește astronomul să caute „inspirație de la Dumnezeu”, în vreme ce în pictura de pe peretele din spate se poate distinge Moise (care poate simboliza cunoaștere și știință: „Moise a învățat toată înțelepciunea egiptenilor”[3]).

Bărbatul portretizat în această pictură, precum și în "Geograful", ar putea fi Antonie van Leeuwenhoek.

Destinul tabloului[modificare | modificare sursă]

Acesta a fost tabloul preferat al lui Adolf Hitler, care a dorit neapărat să-l expună în muzeul proiectat în Linz (Austria). Din anul 1888 tabloul aparținuse familiei Rotschild. În anul 1940 familia a fost constrânsă să-l cedeze germanilor, primind în schimb dreptul de achiziționare a unui tablou de Frans Hals și a două tablouri de Goya. Tabloul a fost restituit în 1945 familiei Rotschild, care l-a donat definitiv în anul 1982 muzeului Luvru din Paris.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Joconde 
  2. ^ a b https://www.dhm.de/datenbank/linzdbv2/queryresult.php?obj_no=LI001486, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Biblia, Faptele apostolilor 7:22, ISBN 0-564-01708-6

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]