Rase umane

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Reprezentanţi ai rasei europene

Rasa umană este un concept social utilizat pentru categorizarea oamenilor în grupuri mari și distincte bazându-se pe aspecte anatomice, culturale, etnice, genetice, geografice, lingvistice, religioase și/sau de afiliere socială.

Păreri științifice[modificare | modificare sursă]

Referitor la rasele umane sunt mai multe păreri.

Una din acestea este cea din "Biologie Manualul pentru clasa a XII-a, 2007", autori G. Corneanu, A. Ardelean, G. Mohan. Aici rasa este definită ca fiind un grup subspecific distinct fenotipic și / sau geografic, constituit din indivizi care ocupă o regiune geografică și/sau ecologică definită și care prezintă caracteristici fenotipice și frecvență de gene, prin care se disting de alte asemenea grupuri.

Tot aici se găsește părerea că în majoritate oamenii de știință consideră că există trei rase umane principale și anume: rasa europeană (caucaziană), rasa mongoloidă și rasa australo-negroidă, cu două ramuri cea negroidă, existentă în cea mai mare parte a Africii și australoidă, care se află în restul teritoriului (Australia, Noua Guinee și Micronezia).

Tot din Corneanu, Ardelean și Mohan 2007, reiese că alți autori consideră drept rase distincte cele două ramuri ale rasei australo-negroide. Astfel ar fi patru rase: rasa europeană (caucaziană), rasa mongoloidă, rasa negroidă și rasa australoidă.

După alte păreri ar fi cinci rase umane și anume rasa europoidă, rasa ecuatorială, rasa asiato-americană, rasa oceanică, rasa amerindiană.

Credințe religioase[modificare | modificare sursă]

Biblia[modificare | modificare sursă]

Noe a fost un patriarh biblic, scăpat de potop cu toată familia sa. Fiii lui Noe, care au ieșit din corabie erau: Sem, Ham și Iafet. Aceștia au fost cei trei fii ai lui Noe și din ei s-au răspândit oameni peste tot pământul. Sem a fost fiul cel mai mare al lui Noe, părintele popoarelor asiatice. Ham a fost al doilea fiu al lui Noe, ai cărui urmași populară Africa Subsahariană. Iafet a fost unul din cei trei fii ai lui Noe, ai cărui urmași populară Europa.[necesită citare] În timp, clima a făcut modificări fizice între urmașii lui Noe, până s-au creat cele trei rase umane principale.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Biologie, Manual pentru clasa a XII-a, 2007, autori G. Corneanu, A. Ardelean, G. Mohan.

Vezi și[modificare | modificare sursă]