Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Hartă prezentând Uniunea Europeană (verde) și Republica Moldova (oranj)

Republica Moldova a solicitat aderarea la Uniunea Europeană la 3 martie 2022, în aceeași zi cu Georgia și la trei zile după Ucraina. Această candidatură a fost anunțată de președintele Maia Sandu.

La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat oficial Consiliului European să i se acorde Republicii Moldova o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, cu o serie de condiții privind începerea negocierilor de aderare,[1] și pe Consiliul a acordat Moldovei statutul de țară candidată la aderare.[2]

Istorie[modificare | modificare sursă]

   Vezi și articolul:  Relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea EuropeanăVezi și articolele [[]] și [[]]Vezi și articolele [[]], [[]] și [[]]Vezi și articolele [[]], [[]], [[]] și [[]]Vezi și articolele [[{{{11}}}]], [[{{{12}}}]], [[{{{13}}}]], [[{{{14}}}]] și [[{{{15}}}]]Vezi și articolele [[{{{16}}}]], [[{{{17}}}]], [[{{{18}}}]], [[{{{19}}}]], [[{{{20}}}]] și [[{{{21}}}]].

Context[modificare | modificare sursă]

În contextul invaziei Ucrainei de către Rusia, Trio-ul Asociat și-a discutat opiniile cu privire la aderarea la Uniunea Europeană. În urma solicitării președintelui Ucrainei Volodîmîr Zelenski de aderare la Uniunea Europeană la 28 februarie 2022, Georgia[3] și Moldova și-au depus oficial candidaturile pe 3 martie 2022.[4]

La 23 iunie 2022, Consiliul European a acordat Republicii Moldova statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.[5] Charles Michel, președintele Consiliului European, a spus că a fost un „moment istoric”.[6] La 14 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat deschiderea negocierilor pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este una dintre cele nouă țări candidate actuale la UE, împreună cu Albania, Bosnia și Herțegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Ucraina. Obiectivul Republicii Moldova este ca aderarea să aibă loc până în anul 2030.[7]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Єврокомісія пропонує надати Молдові європейську перспективу і статус кандидата”. www.eurointegration.com.ua (în ucraineană). Accesat în . 
  2. ^ Redacția (), „Moment istoric: Consiliul European acordă statutul de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova / Charles Michel: „Viitorul nostru este împreună", G4Media.ro, accesat în  
  3. ^ „Guerre en Ukraine. La Géorgie va déposer une demande d'adhésion à l'Union Européenne” (în franceză). 02-03-2022. Accesat în 02-03-2022.  Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)
  4. ^ „La Moldavie fait une demande d'adhésion à l'Union européenne - présidente” (în franceză). 03-03-2022. Accesat în 03-03-2022.  Verificați datele pentru: |access-date=, |date= (ajutor)
  5. ^ „Молдове предоставили статус кандидата в ЕС”. NewsMaker (în rusă). . Accesat în . 
  6. ^ „Les Vingt-sept accordent à l'Ukraine et à la Moldavie le statut de candidat à l'Union européenne”. Le Monde.fr (în franceză). . Accesat în . 
  7. ^ „Moldova sets 2030 as EU accession target at massive pro-EU rally in Chisinau”. .