Acțiunea B (film)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Acest articol se referă la filmul din 1952. Pentru alte sensuri, vedeți Acțiunea B (dezambiguizare).
Acțiunea B
Akce B

Afișul românesc al filmului
Titlu originalAkce B (film)
Genfilm dramatic
film de acțiune
RegizorJosef Mach
ScenaristMartin Fric
Otakar Kirchner
Josef Mach
Bazat peromanul omonim al scriitorului Eduard Fiker
Director de imagineJulius Vegricht
MontajAntonín Zelenka
MuzicaJirí Srnka
DistribuțieJosef Bek
Rudolf Deyl
Bohumil Smutný
Miloš Vavruška
Premiera22 februarie 1952
Durata90 minute
a/n
ȚaraCehoslovacia Cehoslovacia
Limba originalăcehă
Disponibil în românăsubtitrat
Prezență online

Acțiunea B (titlul original: în cehă Akce B) este un film dramatic cehoslovac, realizat în 1952 de regizorul Josef Mach, după romanul omonim al scriitorului Eduard Fiker, protagoniști fiind actorii Josef Bek, Rudolf Deyl, Bohumil Smutný și Miloš Vavruška.[1]

Acțiunea B a fost o operațiune militară a forțelor de securitate SNB cehoslovace, desfășurată împotriva Armatei Insurgente din Ucraina (OUN), între anii 1945–1948.

Conținut[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

La doi ani după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, rămășițele diviziilor Armatei Insurgente Ucrainene, numite „banderoviști”, după numele fostului comandant Stepan Bandera, încearcă să ajungă din Polonia prin Slovacia spre vest până în Germania. Deoarece întreprind acțiuni diversioniste și pe teritoriul Cehoslovaciei, secțiuni ale armatei și Corpul Național de Securitate sunt desfășurate pentru a le lichida. Membrii lor sunt avertizați de posibile întâlniri cu spioni și colaboratori ai banderoviștilor. Între timp, anchetatorii SNB arestează membrii clerului catolic care achiziționează arme și documente false. Soldații operează în zona Fatra Mică, dar se confirmă că cineva din interior, informează banderoviștii despre mișcările planificate. Trădătorul este locotenentul Rychta, care este demascat în cele din urmă și condamnat.

Într-o mică tavernă, soldatului Ondra căruia îi place de Anička, vede că aceasta s-a întâlnit mai târziu cu un colaborator al banderoviștilor. Se declanșează o tiradă de împușcături, unii banderoviști sunt arestați dar se pierd vieți de ambele părți. În noiembrie 1947, după capturarea grupului lăsat de Banderas, pacea și liniștea au fost restabilite în Slovacia.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]