Sari la conținut

Gheorghe Moroșanu: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
Fără descriere a modificării
Linia 39: Linia 39:


== Cariera matematicǎ ==
== Cariera matematicǎ ==
Gheorghe Moroșanu începe colaborarea cu revista „[[Gazeta Matematică]]”, seria B, încǎ din anii de liceu, continuând mai târziu în seria A a aceleiași reviste. Se înscrie la doctorat în 1977 la profesorul [[Adolf Haimovici]], colaborând intens în domeniul respectiv (Ecuații funcționale) cu profesorul [[Viorel P. Barbu]], cu care începuse deja în prealabil activitatea de cercetare. Obține doctoratul în ianuarie 1981 cu teza "Probleme calitative pentru ecuații diferențiale de tip acretiv în spații Banach".<ref>[http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=76848 Gheorghe Moroșanu] la [[Mathematics Genealogy Project]]</ref>
Gheorghe Moroșanu începe colaborarea cu revista „[[Gazeta Matematică]]”, seria B, încǎ din anii de liceu, continuând mai târziu în seria A a aceleiași reviste. Se înscrie la doctorat în 1977 la profesorul [[Adolf Haimovici]], colaborând intens în domeniul respectiv (Ecuații funcționale) cu profesorul [[Viorel P. Barbu]], cu care începuse deja în prealabil activitatea de cercetare. Obține doctoratul în ianuarie 1981 cu teza "Probleme calitative pentru ecuații diferențiale neliniare de tip acretiv în spații Banach".<ref>[http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=76848 Gheorghe Moroșanu] la [[Mathematics Genealogy Project]]</ref>
Gheorghe Moroșanu este autor sau co-autor al unui mare numǎr de articole științifice și al unor cǎrți, inclusiv monografii. Amintim doar trei monografii în limba englezǎ: cea referitoare la ecuații neliniare de evoluție (axatǎ în principal pe teoria stabilitǎții pentru asemenea ecuații), precum si pe cele (în colaborare) referitoare la metode funcționale și probleme la limitǎ cu perturbații singulare (ambele bazate în esențǎ pe material original datorat autorilor, conținînd idei si metode noi, utile în explorarea unor modele matematice descrise prin ecuații diferențiale liniare sau neliniare).
Gheorghe Moroșanu este autor sau co-autor al unui mare numǎr de articole științifice și al mai multor cǎrți, inclusiv monografii.<ref>[http://www.ams.org/mathscinet/search/publications.html?pg1=INDI&s1=127105 Publicații în MathSciNet], [[MathSciNet]], [[American Mathematical Society]], acesat pe 20 aprilie 2015</ref> Amintim doar trei monografii în limba englezǎ: cea referitoare la ecuații neliniare de evoluție<ref>{{citation|first=G.|last=Moroșanu|title=Nonlinear Evolution Equations and Applications|publisher=D. Reidel Publishing Co., Dordrecht-Boston-Lancaster-Tokyo, ISBN 978-90-277-2486-1|year=1988}}</ref (axatǎ în principal pe teoria stabilitǎții pentru asemenea ecuații), precum si pe cele (în colaborare) referitoare la metode funcționale<ref>{{citation|last=Hokkanen|first=V.-M.|author-link=V.-M. Hokkanen|last2=Moroșanu|first2=G.|author2-link=and|title=Functional Methods in Differential Equations|publisher=Chapman and Hall/CRC, Boca Raton-London-New York-Washington, D.C., ISBN 978-1-58488-283-1|year=2002}}</ref> și probleme la limitǎ cu perturbații singulare<ref>{{citation|last=Barbu|first=L.|author-link=L. Barbu|last2=Moroșanu|first2=G.|author2-link= and|title=Singularly Perturbed Boundary-Value Problems|publisher=Birkhäuser, Basel-Boston-Berlin, ISBN 978-3-7643-8330-5|year=2007}}</ref> (ambele bazate în esențǎ pe material original datorat autorilor, conținînd idei si metode noi, utile în explorarea unor modele matematice descrise prin ecuații diferențiale liniare sau neliniare).


Menționam, de asemenea, activitatea sa ca profesor (inclusiv ca visiting professor), conducǎtor de doctorate, membru în comitete editoriale, participant la evenimente științifice sau invitat la instituții din Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Moldova, USA, etc.
Menționam, de asemenea, activitatea sa ca profesor (inclusiv ca visiting professor), conducǎtor de doctorate, membru în comitete editoriale, participant la evenimente științifice sau invitat la instituții din Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Moldova, USA, etc.

Versiunea de la 20 aprilie 2015 14:46

Gheorghe Moroșanu

Gheorghe Moroșanu (2013)
Date personale
Născut (74 de ani)
Darabani, România
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiematematician Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Rezidență România
DomeniuMatematică
InstituțieCentral European University, Budapesta
Alma MaterUniversitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași  Modificați la Wikidata
Doctoranzi14 doctoranzi
Cunoscut pentruarticole și cărți în mai multe domenii, inclusiv ecuații diferențiale ordinare și ecuații cu derivate parțiale
PremiiPremiul Gheorghe Lazǎr al Academiei Române (1983)

Gheorghe Moroșanu (n. 30 aprilie 1950, Darabani, județul Botoșani) este un matematician român cunoscut pentru lucrǎrile sale în domeniile ecuații diferențiale ordinare, ecuații cu derivate parțiale și altele.[1] Din anul 2002 este profesor la Universitatea Central Europeanǎ[2], Budapesta.

Informații biografice

Gheorghe Moroșanu a urmat clasele I-VIII în perioada 1957-1965 la Școala Generalǎ din satul Teioasa, ulterior integrat în localitatea (orașul) Darabani. Apoi, a continuat studiile la Liceul Teoretic din Darabani, în perioada 1965-1969. A obținut premiul I în toți cei 12 ani de școalǎ, fiind interesat de toate domeniile, cu înclinații deosebite pentru matematicǎ și fizicǎ. Intre anii 1969-1973 urmeaza cursurile Facultǎții de Matematicǎ a Universitǎții "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. A continuat, la aceeași facultate, cu un an de specializare (echivalent cu un program de master). Conform regulilor din perioada respectivǎ, dupǎ terminarea studiilor (1974), a efectuat un "stagiu în producție" in învǎțǎmîntul preuniversitar, la un liceu din Iași. In 1978 ocupǎ un post de cercetǎtor științific la Institutul de Matematicǎ din cadrul Universitǎții "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Apoi, în 1980, devine asistent universitar la Facultatea de Matematicǎ a aceleiași universitǎți, urcînd toate treptele academice pînǎ la poziția de profesor universitar (1991). In perioada 2000-2001 este angajat ca cercetǎtor la Universitatea din Stuttgart, iar din 2002 este profesor la Universitatea Central Europeană, Budapesta (o universitate internaționalǎ cu predare în limba englezǎ, fondatǎ în 1991 de George Soros, cunoscutul filantropist american).

In 2008, Gheorghe Moroșanu primește titlul de "egyetemi tanár" (cel mai înalt titlu academic în învǎțǎmîntul superior din Ungaria) de la președintele Ungariei.[3][4]

A deținut mai multe poziții administrative, între care aceea de șef de catedrǎ la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iași (1992-1996) și șef al Departamentului de Matematici al Universitǎții Central Europene, Budapesta (2004-2012).

Cariera matematicǎ

Gheorghe Moroșanu începe colaborarea cu revista „Gazeta Matematică”, seria B, încǎ din anii de liceu, continuând mai târziu în seria A a aceleiași reviste. Se înscrie la doctorat în 1977 la profesorul Adolf Haimovici, colaborând intens în domeniul respectiv (Ecuații funcționale) cu profesorul Viorel P. Barbu, cu care începuse deja în prealabil activitatea de cercetare. Obține doctoratul în ianuarie 1981 cu teza "Probleme calitative pentru ecuații diferențiale neliniare de tip acretiv în spații Banach".[5] Gheorghe Moroșanu este autor sau co-autor al unui mare numǎr de articole științifice și al mai multor cǎrți, inclusiv monografii.[6] Amintim doar trei monografii în limba englezǎ: cea referitoare la ecuații neliniare de evoluțieEroare la citare: Eticheta de închidere </ref> lipsește pentru eticheta <ref> și probleme la limitǎ cu perturbații singulare[7] (ambele bazate în esențǎ pe material original datorat autorilor, conținînd idei si metode noi, utile în explorarea unor modele matematice descrise prin ecuații diferențiale liniare sau neliniare).

Menționam, de asemenea, activitatea sa ca profesor (inclusiv ca visiting professor), conducǎtor de doctorate, membru în comitete editoriale, participant la evenimente științifice sau invitat la instituții din Bulgaria, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Moldova, USA, etc.

In 1983, Gheorghe Moroșanu primește premiul Gheorghe Lazăr al Academiei Române pentru contribuții deosebite la teoria ecuațiilor hiperbolice cu derivate parțiale.

Școala din Darabani pe care a frecventat-o Gheorghe Moroșanu între anii 1957-1965 îi poartǎ numele începînd cu anul 2007, cînd i s-a conferit și titlul de cetǎțean de onoare al orașului Darabani, ca recunoaștere a realizǎrilor sale.

Referințe

  1. ^ Domenii de interes, MathSciNet, American Mathematical Society, accesat pe 20 aprilie 2015
  2. ^ Central European University - www.ceu.edu, accesat pe 20 aprilie 2015
  3. ^ „Határozata egyetemi tanári kinevezésekről (in limba româna: Decizie de numire a unor profesori universitari)”, Oktatási Közlöny, Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Hivatalos Lapja (jurnal oficial al Ministerului Educației si Culturii, Ungaria), LII (22): 14 august 2008, pag. 2490 
  4. ^ Gheorghe Moroșanu numit egyetemi tanár de președintele Ungariei (László Sólyom); v. pag. 2490, accesat 20 aprilie 2015
  5. ^ Gheorghe Moroșanu la Mathematics Genealogy Project
  6. ^ Publicații în MathSciNet, MathSciNet, American Mathematical Society, acesat pe 20 aprilie 2015
  7. ^ Barbu, L.; Moroșanu, G. (), Singularly Perturbed Boundary-Value Problems, Birkhäuser, Basel-Boston-Berlin, ISBN 978-3-7643-8330-5