Zorro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Zorro

Zorro (Señor Zorro) este un personaj fictiv apărut pentru prima dată în romanul Blestemul lui Capistrano scris de scriitorul american Johnston McCulley. Cartea a fost lansată la magazinul All-story weekly în 1919. Personajul Zorro (care în limba spaniolă înseamnă Vulpe) este un erou mascat din perioada dominației mexicane a Californiei. Numele real al lui Zorro ar fi Don Diego Vega, iar mai târziu numele a suferit o mică modificare, Don Diego de la Vega. El este un spadasin spaniol desăvârșit care luptă pentru a scapa poporul Californio (populația hispanofonă din California) de sub tirania guvernatorului Spaniol. Zorro (vulpe) a căpătat această poreclă datorită istețimii lui, a capacitatii de a scăpa de sub nasul autorităților și a le ridiculiza încontinuu.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Uniforma lui Zorro este un costum negru cu o tunică, o palarie mică (în stilul pălăriilor din Andaluzia), plată și o mască care îi acoperea ochii si fruntea. Arma lui favorită este sabia cu care adeseori lăsa semnul lui distinctiv: un larg Z la nivelul pieptului, rupând cu varful sabiei hainele inamicilor umiliți.

După succesul obținut cu filmul Semnul lui Zorro (1920) avându-l ca protagonist pe Douglas Fairbanks, nuvela a fost publicată din nou de către editura Grosset & Dunlap sub noul titlu: “Semnul lui Zorro”.

A mai aparut și o nouă serie numită Don Q, fiul lui Zorro în 1925, prezentând pe fiul adult al lui Zorro, Don Cesar.

Zorro a avut un succes foarte mare fiind eroul principal a numeroase filme. În afară de filmul original Semnul lui Zorro (1920) au mai apărut:

2007 cu Christian Meier în rolul principal. Personajul reprezintă una dintre cele mai vechi versiuni al supereroului cărților de benzi desenate americane. A fost un personaj bogat, cu o identitate secretă care se apăra purtând masca și care se zbate pentru binele oamenilor de rând cu capacitățile superioare de luptă. Are, de asemenea, un simbol-animal (deși doar hispanofonii l-ar înțelege: Zorro=vulpe) deși nu este niciodată prezentat ca emblemă. De fapt Zorro a fost adaptat pentru cărti de comics și benzi desenate. Cel mai renumit personaj care a fost inspirat de personajul lui Zorro este Batman creat de Bob Kane în 1930 (chiar în cadrul istoriei lui Batman). Bruce Wayne, eroul principal este inspirat de Zorro, parinții lui fiind omorâți în timp ce el copil fiind se uita la filmul Semnul lui Zorro.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Zorro