Zorro

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Zorro
FairbanksMarkofZorro.jpg
Apariții
Creat deJohnston McCulley[*]  Modificați la Wikidata
Jucat deDouglas Fairbanks
Guy Williams[*]
Alain Delon
Anthony Hopkins
Antonio Banderas
Tyrone Power
Duncan Regehr[*]
George Hamilton
Frank Langella
Henry Darrow[*]
Richard Gutierrez[*]
Pierre Brice
Sean Flynn[*]
Gordon Scott
Rodolfo de Anda[*]  Modificați la Wikidata
SerialBlestemul lui Capistrano[*]  Modificați la Wikidata
Profil
Sexulbărbat[*]  Modificați la Wikidata
Ocupațiefictional vigilante[*]
socialite[*]
scrimer[*]  Modificați la Wikidata
Relații
PărințiAlejandro de la Vega[*]  Modificați la Wikidata
CopiiElena de la Vega[*]  Modificați la Wikidata

Zorro (Señor Zorro) este un personaj fictiv, apărut pentru prima dată în romanul Blestemul lui Capistrano, scris de scriitorul american Johnston McCulley. Cartea a fost lansată în revista "All-story weekly" în 1919. Personajul Zorro (care, în limba spaniolă, înseamnă Vulpe) este un erou mascat din perioada dominației mexicane a Californiei. Numele real al lui Zorro ar fi Don Diego Vega, iar, mai târziu, numele a suferit o mică modificare, Don Diego de la Vega. El este un spadasin spaniol desăvârșit, care luptă pentru a scăpa poporul Californio (populația hispanofonă din California) de sub tirania guvernatorului spaniol. Zorro (vulpe) a căpătat această poreclă datorită istețimii lui, a capacității de a scăpa de sub nasul autorităților și a le ridiculiza continuu. Rolul lui Zorro a fost jucat în filme, pe rând, de Douglas Fairbanks, Tyrone Power, Alain Delon și Antonio Banderas.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Uniforma lui Zorro este un costum negru cu o tunică, o palarie mică (în stilul pălăriilor din Andaluzia), plată și o mască care îi acoperea ochii și fruntea. Arma lui favorită este sabia, cu care adeseori lăsa semnul lui distinctiv: un "Z" larg la nivelul pieptului, rupând cu vârful sabiei hainele inamicilor umiliți.

După succesul obținut cu filmul Semnul lui Zorro (1920), avându-l ca protagonist pe Douglas Fairbanks, nuvela a fost publicată din nou de către editura Grosset & Dunlap sub noul titlu: “Semnul lui Zorro”.

A mai aparut și o nouă serie, numită Don Q, fiul lui Zorro în 1925, prezentând pe fiul adult al lui Zorro, Don Cesar.

Zorro a avut un succes foarte mare fiind eroul principal a numeroase filme. În afară de filmul original Semnul lui Zorro (1920) au mai apărut:

2007 cu Christian Meier în rolul principal. Personajul reprezintă una dintre cele mai vechi versiuni al supereroului cărților de benzi desenate americane. A fost un personaj bogat, cu o identitate secretă, care se apără purtând masca și care se zbate pentru binele oamenilor de rând cu capacitățile superioare de luptă. Are, de asemenea, un simbol-animal (deși doar hispanofonii l-ar înțelege: Zorro = vulpe), deși nu este niciodată prezentat ca emblemă. De fapt, Zorro a fost adaptat pentru cărți de comics și de benzi desenate. Cel mai renumit personaj care a fost inspirat de personajul lui Zorro este Batman, creat de Bob Kane în 1930 (chiar în cadrul istoriei lui Batman). Bruce Wayne, eroul principal, este inspirat de Zorro, părinții lui fiind omorâți în timp ce el, copil fiind, se uita la filmul Semnul lui Zorro.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Zorro