The Brave and the Bold

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

The Brave and the Bold

Coperta revistei The Brave and the Bold #166 (septembrie 1980)
Informații despre publicare
EditurăDC Comics
FormatAntologie
Perioada publicării(vol. 1)
august–septembrie 1955 – iulie 1983
(vol. 2)
decembrie 1991 – iunie 1992
(Flash and Green Lantern:...)
octombrie 1999 – martie 2000
(vol. 3)
aprilie 2007 – august 2010
No. de apariții(vol. 1): 200
(vol. 2 și Flash and Green Lantern:...): 6 fiecare
(vol. 3): 35
Echipa de creație
Autorii poveștilor
Artist/artiști

The Brave and the Bold este o revistă de benzi desenate americană, publicată de DC Comics ca serie continuă, din august 1955, la finele Epocii de Aur a benzilor desenate, până în iulie 1983. A fost urmată de două miniserii, în 1991 și 1999, și a fost reluată ca titlu antologic în curs de desfășurare în 2007 și 2023. Focusul publicației a variat de-a lungul timpului, dar cel mai adesea prezenta echipe formate din supereroii Universului DC.

Publicații[modificare | modificare sursă]

Volumul 1[modificare | modificare sursă]

Primul volum al seriei a cuprins 200 de numere, publicate în perioada august/septembrie 1955 - iulie 1983. Inițial, The Brave and the Bold a fost o serie antologică care prezenta povești de aventură din vremuri apuse, cu personaje precum Silent Knight, Viking Prince, Golden Gladiator și Robin Hood.[1] Odată cu numărul 25, seria a fost reinventată ca titlu de probă pentru noi personaje și concepte, începând cu Suicide Squad, creată de scriitorul Robert Kanigher și artistul Ross Andru.[2] Gardner Fox și Joe Kubert au creat o nouă versiune a lui Hawkman în numărul 34 (februarie-martie 1961), personajul primind propriul titlu trei ani mai târziu.[3][4]

Editorul evreu cu origini românești, Julius Schwartz, i-a angajat pe Gardner Fox și pe artistul Mike Sekowsky pentru a crea Liga Dreptății din America. Echipa a debutat în The Brave and the Bold #28 (februarie-martie 1960) și, după alte două apariții în acest titlu, a primit propria serie.[5]

Seria a fost schimbată odată cu numărul 50, ca titlu de team-up între personaje consacrate.[6] Începând cu numărul 59, The Brave and the Bold a devenit, în mod specific, o carte de team-up Batman, cu „Cavalerul negru” ca punct central al cărții.[7] Acest lucru s-a datorat popularității serialului de televiziune Batman.[8] După numărul 74, The Brave and the Bold a fost exclusiv un titlu de team-up Batman până când s-a încheiat, odată cu numărul 200.

Alăturarea lui Robin, Kid Flash și Aqualad în numărul 54 (iunie-iulie 1964), semnat de scriitorul Bob Haney și artistul Bruno Premiani, a dus la crearea grupului Tinerii Titani. Cei trei eroi au apărut ulterior sub numele de „Tineri Titani” în numărul 60 (iunie-iulie 1965), semnat de Haney și artistul Nick Cardy, și au fost însoțiți de sora mai mică a lui Wonder Woman, Wonder Girl, în prima ei apariție.[9]

Personajul Metamorpho a fost creat de Haney și artista Ramona Fradon pentru The Brave and the Bold #57 (decembrie 1964-ianuarie 1965).[10]

Numărul #100 (februarie-martie 1972) i-a prezentat pe Batman și „4 co-staruri celebre” (Lanterna Verde, Săgeata Verde, Canarul Negru și Robin) într-o poveste scrisă de Haney și Aparo.[11]

Personajul Nemesis, cunoscut și sub numele de Thomas Tresser, a debutat într-o povestire de rezervă de opt pagini, în numărul 166 (septembrie 1980), scrisă de Cary Burkett și desenată de Dan Spiegle.[12] Personajul Tresser a fost creat de Burkett în 1979, și numit după un actor cu care Burkett locuia în New Hampshire.[13]

Volumul 2[modificare | modificare sursă]

În perioada decembrie 1991 - iunie 1992, The Brave and the Bold a revenit sub forma unei miniserii de șase numere cu Green Arrow, Question și The Butcher. Miniseria a fost scrisă de Mike Grell și Mike Baron.

Volumul 3[modificare | modificare sursă]

DC Comics a resuscitat titlul Brave and the Bold ca o altă ongoing series, în aprilie 2007.[14] Hotărând că va fi o serie de team-up aleatorie, și nu o serie de team-up Batman, primul scenarist al publicației a fost Mark Waid, care a rămas la conducerea titlului pentru primele 16 numere. Primul episod, „The Lords of Luck”, l-a implicat pe Batman într-un team-up cu Lanterna Verde, Hal Jordan. Povestea descria personajele unindu-și forțele cu diverse alte personaje în urmărirea cărții Destinului, cu apariții ale lui Supergirl, Lobo, Cărăbușul Albastru, Legiunea Supereroilor, Adam Strange și Challengers of the Unknown. Al doilea episod a reluat firul narativ, dar s-a concentrat pe povești de sine stătătoare.

După plecarea lui Waid, Marv Wolfman a preluat ștafeta pentru o poveste în două părți, în care Supergirl și Raven se luptau cu fiul lui Triumph, în timp ce David Hine și Doug Braithwaite au realizat un episod de patru numere în care au apărut Hal Jordan și Phantom Stranger. În continuare, Dan Jurgens a scris numărul 23, cu Booster Gold și Magog. La fel ca și seria lui Wolfman, această perioadă s-a remarcat prin colaborările dintre supereroii DC și personajele Milestone Media. Scenaristul Matt Wayne și artistul Howard Porter au colaborat la un team-up între Static și Black Lightning, iar Adam Beechen și Roger Robinson au scris un altul cu Hardware și Cărăbușul Albastru. Ultimul număr Milestone a fost o colaborare între Xombi și Spectre, realizată de John Rozum și Scott Hampton.

În septembrie 2009, titlul a fost preluat de J. Michael Straczynski și artistul Jesus Saiz cu numărul 27, care a prezentat o colaborare între Batman și Dial H For Hero. La fel ca în numerele Milestone, s-a intenționat ca seria lui Straczynski să prezinte personajele Red Circle Comics licențiate de la Archie Comics. Această idee a fost în cele din urmă abandonată. În urma primului număr, Straczynski a semnat colaborări între: Barry Allen și Blackhawk; Joker și Atom; Hal Jordan și Doctor Fate; Batman și Brother Power; Aquaman și Etrigan; și Barbara Gordon, Wonder Woman și Zatanna, care a servit ca o piesă însoțitoare a romanului grafic Batman: The Killing Joke al lui Alan Moore.

Adaptări[modificare | modificare sursă]

Televiziune[modificare | modificare sursă]

  • Un episod din serialul de animație The Superman/Aquaman Hour of Adventure a fost intitulat „The Brain, the Brave and the Bold”, în care Aquaman se luptă cu un răufăcător numit „Brain”.
  • The Brave and the Bold a fost folosit ca titlu pentru un episod în două părți din primul sezon al serialului Justice League. Titlul se referă la personajele Flash (Wally West) și Green Lantern (John Stewart), în legătură cu cea de-a doua miniserie cu Barry Allen și Hal Jordan în aceste roluri.
  • Un serial de animație bazat pe conceptul Brave and the Bold a fost difuzat între 14 noiembrie 2008 și 18 noiembrie 2011. Serialul îl prezintă pe Batman făcând echipă cu diverse personaje din Universul DC (Aquaman, Canarul Negru, Cărăbușul Albastru, Doctor Fate, Pisica Sălbatică, Săgeata Verde, etc.), la fel ca în primul volum al seriei de benzi desenate.[15] Tonul serialului este semnificativ mai blând decât precedentele Batman: Serialul de Animație și The Batman.
  • Cel de-al optulea episod din sezonul trei al serialului Arrow se intitulează „The Brave and the Bold”. Episodul este un crossover cu The Flash, și prezintă un team-up al personajelor principale din ambele seriale.
  • În crossover-ul Crisis on Infinite Earths, Lex Luthor numește echipa formată din el și Marv Novu/The Monitor drept „The Brave and The Bold”.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Schelly, William (). American Comic Book Chronicles: The 1950s. TwoMorrows Publishing. p. 141. ISBN 9781605490540. 
  2. ^ Irvine, Alex; Dolan, Hannah, ed. (). „1950s”. DC Comics Year By Year: A Visual Chronicle. London, United Kingdom: Dorling Kindersley. p. 95. ISBN 978-0-7566-6742-9. In "The Three Waves of Doom", a story that filled The Brave and the Bold #25, writer Robert Kanigher and artist Ross Andru introduced the Suicide Squad, a band of World War II-era military misfits. 
  3. ^ McAvennie, Michael "1960s" in Dolan, p. 102: "DC's...renaissance soared to new heights with the return of Hawkman and Hawkgirl. Writer Gardner Fox and artist Joe Kubert...ushered in a pair of Winged Wonders that, costumes aside, were radically different from their Golden Age predecessors".
  4. ^ Daniels, Les (). „The Silver Age Applying a Fine Shine”. DC Comics: Sixty Years of the World's Favorite Comic Book Heroes. New York, New York: Bulfinch Press. p. 130. ISBN 0-8212-2076-4. Hawkman took a little longer to get off the ground. He showed up initially in The Brave and the Bold #34 (February/March 1961), but had to wait three years for Hawkman #1 (April–May 1964). 
  5. ^ McAvennie "1960s" in Dolan, p. 99: "Editor Julius Schwartz had repopulated the [superhero] subculture by revitalizing Golden Age icons like Green Lantern and the Flash..He recruited writer Gardner Fox and artist Mike Sekowsky, and together they came up with the Justice League of America, a modern version of the legendary Justice Society of America from the 1940s".
  6. ^ Wells, John (). American Comic Book Chronicles: 1960-64. TwoMorrows Publishing. p. 127. ISBN 978-1605490458. 
  7. ^ McAvennie "1960s" in Dolan, p. 115: "By issue #50, The Brave and the Bold developed into the ultimate team-up book. The Brave and the Bold #59 added one final element to the team-up theme, when writer Bob Haney and artist Ramona Fradon partnered Batman with Green Lantern".
  8. ^ Wells, John (). American Comic Book Chronicles: 1965-1969. TwoMorrows Publishing. p. 76. ISBN 978-1605490557. 
  9. ^ McAvennie "1960s" in Dolan, p. 115: "Writer Bob Haney and artist Nick Cardy added another member to the ranks of the newly formed Teen Titans: Wonder Girl".
  10. ^ McAvennie "1960s" in Dolan, p. 114: "Scribe Bob Haney and artist Ramona Fradon were truly in their element...Haney and Fradon's collaborative chemistry resulted in [Rex] Mason becoming Metamorpho".
  11. ^ Eury, Michael (decembrie 2013). „The Brave and the Bold”. Back Issue!. Raleigh, North Carolina: TwoMorrows Publishing (#69): 25–29. 
  12. ^ Trumbull, John (mai 2013). „Nemesis Balancing the Scales”. Back Issue!. Raleigh, North Carolina: TwoMorrows Publishing (#64): 69–75. 
  13. ^ Isaacs, Deanna (). „Nemesis vs. Politics as Usual - Gadfly, former actor, and superhero model Tom Tresser is back, calling on the creative class to claim their piece of the pie”. Chicago Reader. Chicago, Illinois. Arhivat din original la . Accesat în . Tom Tresser, the square-jawed, blond comic-book hero, was created in 1979, when Tom Tresser, the meeker, balder actor, was working at the Merrimack Valley Theatre in Manchester, New Hampshire, and rooming with writer Cary Burkett. Burkett got an assignment from DC Comics to create a new character and came up with Nemesis, a master of martial arts and disguise, who needed a daytime alias. Burkett's Tom Tresser became a mild-mannered, Shakespeare-quoting former FBI agent. 
  14. ^ Cowsill, Alan "2000s" in Dolan, p. 329: "Writer Mark Waid and artist George Pérez teamed up to relaunch one of DC's best-loved titles, The Brave and the Bold".
  15. ^ „Backstage - Interviews - Press Q&A”. Worldsfinestonline.com. n.d. Arhivat din original la . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]